Mykoplasma sprider sig i större utsträckning i Sverige än på flera år.
Många behöver sjukhusvård för lunginflammation, men det är svårt att stoppa smittspridningen.
Vi ser en ovanligt hög topp av mykoplasma spridas över Sverige. Bakterien cirkulerar förvisso i samhället året runt, men de senaste månaderna har fler fall än vanligt rapporterats, bara i september var det enligt Socialstyrelsens statistik runt 500 fall, jämfört med de 200 som var topp i en enda månad före pandemin.
Statistiken gäller endast fall där drabbade har fått lunginflammation som leder till sjukhusvistelse. Att vara sjuk med mykoplasma kan vara mycket tufft. Tindra Westling, 21, berättade nyligen för hufvudstadsbladet att mykoplasma för henne började med aggressiva hostattacker.
– Det var fruktansvärt kontinuerligt och det kom nerifrån. Jag skrek ofrivilligt varje gång, sa hon.
I samband med det började hon även hosta upp blod och på akuten konstaterade läkarna att hon hade lunginflammation orsakad av mykoplasma.
De flesta får lindriga symtom
Men många fler drabbas, om än lindrigare. Framför allt är det unga och vuxna upp till 30 år som får mykoplasma och de allra flesta får lindriga symtom som går över av sig självt.
– Den troliga förklaringen till varför vi ser många sjuka nu är att mykoplasma nästan inte spred sig alls under pandemins första år. Det har lett till en försämrad immunitet i samhället, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till TT.
En hosta baserad på mykoplasmabakterien kan pågå i veckor. Till och med månader. Det gör att smittspridningen är stor.
– Bakterierna sprids främst när man hostar och smittsamheten är som störst i början av sjukdomen och minskar gradvis över tid, säger Gisslén.
Den som har symtom bör kontakta vården
Symtomen på mykoplasma är förkylningsliknande, men kännetecknas av feber, långvarig torrhosta, heshet, huvudvärk och halsont. Om du har svårt att andas kan det vara ett tecken på att sjukdomen har utvecklats. Lunginflammation på grund av mykoplasma gör också att man kan få ont i bröstet eller på ena sidan av ryggen.
– Det man ska göra då, eller om man känner sig osäker, är att ringa 1177 och få goda råd, säger Gisslén.