Kvinnor löper mer än dubbelt så stor risk som män att bli sjukskrivna på grund av stress, visar en ny rapport från Försäkringskassan.
– Det är också det obetalda hushållsarbetet som orsakar ökad stress, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).
De senaste fem åren har antalet personer som är frånvarande på grund av sjukdom på grund av en stressrelaterad diagnos ökat med 25 procent, från 34 700 personer 2019 till 43 500 personer 2024. Av dem är 79 procent kvinnor.
Kvinnor mellan 30 och 39 år löper störst risk att drabbas av stressrelaterad psykisk ohälsa, när många väljer att bilda familj.
Ett stort ansvar ligger på arbetsgivarna och arbetsmiljön, enligt Anna Tenje.
Annons
Annons
– Så att man inte hamnar i en situation som är ohållbar. Där man inte kan påverka sin egen arbetssituation så att stressen tar överhanden, säger hon.
– Men sedan är det också det obetalda hemarbetet och ojämlikheten som sätter en ökad stress, både vid tecknandet av föräldraförsäkringen och i sammanhanget i övrigt.
Politiker kan påverka
Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan och författare till lägesbilden, håller med Tenje om att arbetsgivarna har ett stort ansvar.
– Det är tydligt uttryckt i arbetsmiljölagstiftningen att det är arbetsgivaren som har huvudansvaret. Det kan vi vara överens om, säger han.
Lidwall framhåller att Arbetsmiljöverket i sina föreskrifter lyfter fram att frågan inte kan “skjutas ner till de verksamhetschefer som arbetar inom kärnverksamheten utan måste lyftas på strategisk ledningsnivå”.
– Men många av de här verksamheterna där vi ser stora problem är skattefinansierade, och här har politikerna ofta en möjlighet att påverka, säger han och tillägger att det inte finns någon “quick fix”, utan arbetet måste göras systematiskt.
Dubbelarbete
Kombinationen av arbete och familjebildning ökar ofta belastningen och blir viktig för sjukfrånvaron för båda könen, enligt rapporten. Framför allt drabbas dock kvinnor av dubbelarbetet.
För att vända trenden har regeringen vidtagit åtgärder för mer flexibilitet i föräldraförsäkringen, enligt Anna Tenje. Det handlar dels om fler så kallade dubbeldagar, då två personer som är föräldralediga tillsammans båda får föräldrapenning, dels om utökad möjlighet att flytta över dagar i föräldraförsäkringen.
Annons
Annons
Tenje lyfter också fram vikten av att få människor tillbaka i arbete så snabbt som möjligt.
– Det gör vi genom att stärka återgången i arbete genom ökad samordning av rehabiliteringsinsatser, arbetslivsinriktat rehabiliteringsstöd och översyn av ökade möjligheter till bland annat arbetsprövning.