Varför välja Northvolt USA för återuppbyggnad?
Tröskeln för att beviljas ett så kallat Chapter 11-förfarande i USA är betydligt lägre jämfört med att beviljas en svensk företagsrekonstruktion. För att beviljas omstrukturering i Sverige krävs att bolaget är i grunden livskraftigt, ett villkor som det är mycket tveksamt om Northvolt lever upp till. Som Di har rapporterat hade alternativet för Northvolt på svensk mark sannolikt varit en konkurs.
Till skillnad från en konkurs, där en förvaltare tar över driften av företaget och dess tillgångar, kan ledningen behålla kontrollen under kapitel 11-förfarandet. Med processen följer också möjligheten till en speciell typ av finansiering, kallad “debtor-in-possession” eller DIP, som ger superförmånsrätt till borgenären. Northvolt har säkrat motsvarande 1,1 miljarder kronor i sådan finansiering från kunden Scania.
Vad händer nu?
I ett kapitel 11-förfarande är borgenärer tillfälligt förhindrade att vidta några åtgärder mot företaget som ansökte om processen. Northvolt har fyra månader på sig att komma med en omstruktureringsplan, men tidsfristen kan förlängas.
Om rekonstruktionsplanen slutgiltigt godkänns av borgenärerna, avskrivs de skulder som inte omfattas av planen.
I samband med ansökan uppger Northvolt att de har säkrat nytt kapital – hur länge räcker pengarna?
I och med återuppbyggnadsprocessen får Northvolt 245 miljoner dollar, bland annat från lastbilsjätten Scania. I rekonstruktionsansökan skriver Northvolt att pengarna ska täcka “startfasen” av processen.
Northvolt skriver också att företaget innan processen hade 30 miljoner dollar i tillgängliga kontanter, motsvarande drygt 300 miljoner kronor, vilket batterilagen bedömer räcker för att hålla igång verksamheten i ungefär en vecka.
Det betyder att de pengar som nu är säkrade bör räcka i cirka 2 månader.
Northvolt har tidigare sagt att man hoppas att återuppbyggnadsprocessen ska slutföras under första kvartalet nästa år.
Om rekonstruktionen lyckas – vem ska äga företaget?
Northvolts presstalesperson Erik Zsiga utesluter i en intervju med Di inte att den kämpande batterijättens ägande kommer att förändras i grunden i och med Chapter 11-processen.
När SAS genomförde en kapitel 11-process tappade de tidigare aktierna allt värde. De investerare som var beredda att gå in med nya pengar fick en stor ägarandel i nya SAS och de som inte investerade pengar försvann från ägarlistan. Företaget som är beredd att rädda Northvolt kommer med stor sannolikhet att kontrollera batteritillverkaren.
Varför hamnade Northvolt i finanskris?
Northvolts finanskris bygger på företagets oförmåga att skala upp produktionen av battericeller. När Northvolt tillverkade sin första battericell i fabriken i Skellefteå i december 2021 var planen att nå full kapacitet redan 2023. Det schemat har sedan dess skjutits fram gång på gång.
Hittills har batterimetoden bara lyckats nå några få procent av den totala installerade kapaciteten i Skellefteå.
I sin omstruktureringsansökan skyller Northvolt även på makromiljön, där efterfrågan på elbilar har minskat, samt “förändrade attityder hos nyckelintressenter” i takt med att företagets ekonomiska situation blev allt mer prekär.
“Northvolts kapitalstruktur och affärsplan baserades på antagandet att elfordonsindustrin skulle fortsätta sitt mönster av konsekvent tillväxt”, skriver företaget.
Vem bär det yttersta ansvaret för Northvolts kris?
Det yttersta ansvaret för ett aktiebolag är VD och styrelse. Sedan Northvolt lanserades 2017 har vd Peter Carlsson varit ansiktet utåt, inte bara för batteribranschen, utan för hela den gröna omställningen i norra Sverige. Företagets tidiga framgångar – med att säkra finansiering på motsvarande 110 miljarder kronor och etablera företaget som Europas största hopp för att skapa inhemsk batteriproduktion som en motpol till Kina – har gett honom epitetet “Den Gröne Jesus”.
Di kunde på torsdagskvällen avslöja att Peter Carlsson var på väg att sluta som vd. Det bekräftade batteridomstolen på fredagen.
Northvolts styrelse består idag av den tillfällige ordföranden Tom Johnstone, Sebastien Gagnon, Susanna Campbell, Barbara Frei-Spreiter och Carl-Erik Lagercrantz.
Den sistnämnde är vd för Northvolts medgrundare Vargas, riskkapitalisten Harald Mixs investeringsbolag som grundat flera bolag inom den gröna omställningen, bland annat stålbolaget Stegra.