Ryssland bombarderade Ukraina med ett nytt experimentvapen på torsdagen.
– Putin använder Ukraina som en testplats, det är klart att han är livrädd, säger Volodymyr Zelenskyi.
Vladimir Putin hävdar att den nya roboten inte går att stoppa – men varnade ändå USA strax före attacken.
Efter Rysslands robotattack mot den ukrainska staden Dnipro på torsdagsmorgonen var det oklart vad som egentligen gick till.
Det ukrainska flygvapnet kom snabbt ut och sa att det var en interkontinental ballistisk missil, vilket skulle vara första gången den typen av vapen hade använts. Samtidigt uppgav västerländska källor att roboten var av ett annat slag.
“Det är tydligt att Putin använder Ukraina som en testplats, det är tydligt att han är livrädd”, skrev Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy kort därefter på Telegram.
Putin: Lyckat test
Och den ukrainska sidan hade inte helt fel. På kvällen höll Vladimir Putin ett skarpt tal där han sa att attacken var ett svar på att Ukraina började slå till med västerländska vapen på rysk mark och att det var ett test av den nya Oreshnik-roboten.
– Testerna var framgångsrika, målet med uppskjutningen uppnåddes, sa Putin och hotade samtidigt de länder som levererar vapen till Ukraina med att attacker skulle kunna ske även där.
– Det finns i dagsläget inga sätt att stoppa sådana vapen. Moderna luftförsvarssystem som finns tillgängliga i världen fångar inte upp sådana robotar, fortsatte han.
Oreshnik beskrivs av presidenten som en hypersonisk medeldistans ballistisk robot, men enligt USA:s försvar är den baserad på den ryska interkontinentala roboten RS-26 Rubezj, som också tidigt pekades ut i ukrainska medier för attacken mot Dnipro.
– Den kan definitivt anpassas för att bära olika konventionella eller nukleära stridsspetsar, säger Pentagons taleskvinna Sabrina Singh, enligt The Guardian.
Varningen före attacken
Källor sa till tidningen att Ryssland förmodligen bara har en handfull av robotarna och torsdagens attack utfördes med endast en liten mängd sprängämnen. En attack med vapnet utan kärnstridsspets har inget militärt värde och antyder att det snarare handlade om ett politiskt budskap, enligt den oberoende ryska nyhetssajten Manet.
Båda sidor har bekräftat att Ryssland varnade USA 30 minuter före attacken, även om Putins talesman Dmitrij Peskov säger att de enligt nuvarande avtal inte var skyldiga att göra det.
Ballistiska robotar
A ballistisk robot styrs endast under uppskjutning och följer sedan en bana mot sitt avsedda mål, till skillnad från en kryssningsrobot som kan styras vidare.
Interkontinentala robotar har en räckvidd på minst 5 000 kilometer och är i första hand avsedda att bära kärnvapen.
Oreshnik (betyder hassel på ryska) nämndes första gången av Vladimir Putin i torsdags och sägs vara en medeldistansrobot som påstås ha en hastighet på 12 300 km/h. Enligt USA bygger den nya roboten på RS-26 Rubezj vars räckvidd ligger på gränsen mellan medeldistans och interkontinental.
INF-fördraget slöts mellan USA och Sovjetunionen på 1980-talet, och länderna lovade att eliminera medeldistansmissiler för att kyla ner hotet om väpnad konflikt. 2018 lämnade president Donald Trump avtalet efter att Ryssland brutit mot det, bland annat genom att utveckla RS-26 Rubezj.