I ljuset av det amerikanska valet för två veckor sedan ställs vi inför en avgörande fråga: hur beroende är Europa av kritisk infrastruktur och säkerhetsgarantier från USA? Det är nu viktigare än någonsin för Europa att bedöma detta beroende, särskilt på det digitala området. När utländska molnleverantörer, främst amerikanska företag, kontrollerar 87 procent av den europeiska molnmarknaden, och därmed europeisk data, är det dags att fråga om detta är en situation vi kan vara bekväma med.
Inte minst för att framtida AI-kapacitet utvecklas till stor del i och körs i molnet. Detta borde vara en väckarklocka och det uppvaknande vi behöver för att säkra vår digitala och ekonomiska framtid.
Ett första viktigt steg bör vara att utvärdera varför den nuvarande situationen inte är hållbar. Den totala dominansen av molnmarknaden av utländska molnleverantörer är problematisk eftersom beroendet av ett fåtal amerikanska företag utsätter hela vår digitala infrastruktur för risker. Bristen på konkurrenskraftiga inhemska molnleverantörer innebär inte bara att känslig data från till exempel myndigheter och vårdgivare faller under amerikansk lagstiftning, utan också att vår långsiktiga konkurrenskraft hotas på grund av “executive orders”, eller presidentorder som vi kallar. det i Sverige.
Detta betyder att sdet mesta av vår digitala infrastruktur och AI-utveckling är beroende av andra länders teknologi, och därmed också deras goodwill. Lika enkelt som Trump snart kunde använda de orderna kunde han be Elon Musk att stänga av Starlinks internetsystem i Ukraina för att tvinga landet att kapitulera. Med andra ord kan europeiska länder hamna i en liknande situation om andra amerikanska teknikmiljardärer får liknande krav från Vita huset i en framtida internationell tvist. Att förlita sig på att supermaktsledare inte missbrukar Europas beroende av utländsk digital infrastruktur är därför inte bara slarvigt, utan också naivt, oansvarigt och respektlöst mot alla människor vars personuppgifter riskerar att bli en del av ett framtida handelskrig.
I en värld av ökande digitalisering väcker detta också frågor kopplade till Europas långsiktiga konkurrenskraft. Vill vi vara en kontinent som ligger i framkant med att driva den tekniska utvecklingen till nya nivåer eller nöjer vi oss med att bli ett slags museum där vi importerar kritisk teknik utifrån i utbyte mot att exportera vin, mat, mode, möbler och turistupplevelser till invånare i mer teknologiskt dynamiska delar av världen? Vi tycker att det är självklart att Europa inte bör dra sig tillbaka tekniskt och att vi på olika områden bör utveckla den kritiska förmåga som krävs för att upprätthålla vår konkurrenskraft, vårt oberoende och vår säkerhet.
Detta kräver “derisking” som Mario Draghi nyligen skrev i sin rapport. På så sätt kan Europa garantera stabil tillgång till information och tjänster utan att kompromissa med konfidentialitet, tillgänglighet eller robusthet. För att uttrycka det tydligt, se till att länder utanför Europa inte kontrollerar, spionerar på, påverkar eller bara förstör vår tillgång till digital infrastruktur och AI.
Nu när vi också har klivit in i ett Nato utan USA som en given tyngdpunkt, ställs ytterligare krav på att vår fysiska och digitala nationella infrastruktur ska kunna fungera självständigt. Det är därför avgörande att vi ser valet på andra sidan Atlanten som ett tillfälle att undersöka vår digitala hälsa, och på allvar börjar överväga användningen av våra egna fysiska datacenter och digitala molntjänster som inte är beroende av och utsatta för utländska intressen.
Det är dags för svenska organisationer tar steget mot europeisk och hållbar molnlagring för att stärka vår digitala suveränitet och säkerhet. Genom att välja molnlösningar byggda på europeisk mark, under europeisk lagstiftning och drivna av grön energi, kan vi säkerställa att data hanteras i linje med våra integritetslagar och samtidigt stödja den för närvarande alltför svaga europeiska ekonomin.
I ett läge där isiga geopolitiska vindar blåser, och stor osäkerhet kring vad Donald Trump 2.0 kommer att driva på för politiken, är det oerhört viktigt att Europa kan stå stadigt på egna ben även på det digitala området.
Mattias Åström, grundare och VD Evroc