“Det är inte hållbart att lova något och sedan använda politiska knep för att fördröja nödvändiga investeringar, samtidigt som man hävdar att man prioriterar idrotten.”
Så står det bland annat i det brevet som nio specialdistriktsförbund skickade till Stockholms stads politiska styrelse förra veckan. I det öppna brevet skriver man att “vallöften bryts”, att “1,3 miljarder kronor har försvunnit” och att budgeten för 2025 och förslagen framåt “ledde till stor besvikelse för oss i idrottsrörelsen”.
DN har varit i kontakt med flera av föreningarna, bland annat Stockholms fotbollsförbund.
– Stadens styrelse vill skjuta på de stora idrottssatsningarna till 2028 och senare. Och där känner vi att “det var inte det du sa i valrörelsen 2022”. Det är sveket, säger Lars Ekholmer.
Fakta.Idrottsförbundets skrivelse till Stockholms kommunfullmäktige
Nio specialdistriktsförbund i Stockholm har tillsammans skrivit ett kritiskt öppet brev till den politiska ledningen i kommunen. Undertecknarna är Stockholms Fotbollförbund, Stockholms Ishockeyförbund, Stockholms Innebandyförbund, Stockholms Basketbollförbund, Stockholms Konståkningsförbund, Stockholms Simförbund, Gotlands och Stockholms Friidrottsförbund, Östra Handbollsförbundet och Östra Gymnastiken. Förening.
Kritiken handlar framför allt om att Socialdemokraterna “lovade att lägga en extra miljard” på idrottssatsningar inför valet 2022. Men istället för de summor som utlovades anser förbunden att idrottssatsningarna har minskat för 2025 och 2026 med en totalt drygt 1,3 miljarder kronor.
Samtidigt kritik riktas mot att centrala projekt, som till exempel Bällsta friidrottshall, ska “plockas bort, försenas eller skjutas till framtiden med oklara slutdatum”.
Ekholmer tror att dialogen mellan facken och staden länge varit god. Det resulterade till exempel i att en strategi för idrottsanläggningar gemensamt utvecklades våren 2022, som beslutades i kommunfullmäktige, för hur man bygger på bristen.
– Alla har legat bakom den strategin, säger han och konstaterar:
– Men nu kom ett dråpslag inför budgeten för 2025, där man säger att de inte hinner i tid. Istället vill man skjuta upp storsatsningarna till preliminärt 2028 istället.
Han menar att man nu inte hinner bygga de idrottsanläggningar som saknas till 2030 enligt den beslutade strategin.
– Det är det som är frustrerande, man skjuter upp det igen och kommer aldrig ikapp.
– Folk säger att idrotten är så viktig, men när det kommer till kritan sparar man gärna på det.
Kommentar. Föreningens syn på kommunens idrottssatsningar
DN har varit i kontakt med flera av de nio idrottsföreningarna, som alla har en liknande syn på kommunens satsningar på idrotten.
Fredrik Englund, ordförande i Stockholms innebandyförbund, understryker besvikelsen över att det är barnen som drabbas: ”De här unga är trots allt unga Nu. De blir inte hjälpta av att få veta att ‘om 15 år kommer det att finnas en hall som du kan spela i’. Vi går miste om generationer nu och oavsett regering är det ett mönster att skjuta upp detta.”
Bengt Olsson, ordförande i Gotlands och Stockholms Friidrottsförbund, menar att de misslyckade satsningarna kan drabba ideella eldsjälar inom idrotten: “Det som oroar mig är att energin hos den ideella arbetskraften kommer att försvagas. Jag tror att detta är ett hot mot den ideella kraft som driver idrotten, vilket är den svenska idrottens styrka hade inte accepterats om det hade varit lönearbete, men politikerna utgår från att vi ideella ledare måste bita ihop och fortsätta som vanligt.
Göran Tidström, ordförande i Östra Ishockeyförbundet, säger att det framför allt är den svaga kommunikationen mellan kommun och förening under årets budgetarbete som skapat mest missnöje: ”Personligen är jag mest besviken över otydligheten kring vad som ska göras vidare under 2025 utöver planen. och budgeterade medel Men ännu mer otydligheten om vad som ska göras 2026, där vi inte har någon känsla för vad som kommer att hända vid sidan av den bantade planen.
När DN pratar med Maria-Elsa Salvo (S), ordförande i Stockholms idrottsnämnd, menar hon att det hela är “ett missförstånd” – något hon också informerat idrottsförbunden om.
– Jag har förklarat för facken att det bara är två projekt som vi justerar tidtabellerna för. Det är Årstafältets 11 spelplan och Bällsta IP. Detta är de enda projekt som skjutits upp för 2025 års budget.
Föreningarna anser att ni har utlovat investeringar och fonder som nu inte finns med i budgeten för 2025. Hur ser du på det?
– Vi pressade till en extra miljard för hela mandatperioden, det var det som startade alla nya projekt som annars inte hade startat. Vi har sedan drivit fram två projekt för 2025 års budget, vi har tagit en titt på Eriksdalsbadet och sedan gör vi dessa budgettekniska förändringar i 2025 års budget.
– De här budgettekniska förändringarna gör att vi vill att investeringsbudgeten tydligare ska spegla de projekt som är nära genomförande helt enkelt.
Salvo betyder att satsningarna kommer att synas i budgeten när det är dags att “sätta spaden i jorden”.
– När projekten, som vi planerar för och arbetar intensivt med, närmar sig genomförande kommer vi att driva på de medel som krävs för att gå vidare med genomförandet.
Flera föreningar upplever att de tidigare haft en bra dialog med kommunen, men att Stockholms stad nu plötsligt har vänt och inte går på den linje som man kommit överens om. Hur ser du på det?
– Det är klart det gör mig väldigt ledsen att höra. Jag delar bilden av att vi har haft en bra dialog. Innan budgeten för 2025 publicerades och offentliggjordes ringde jag personligen friidrotts- och fotbollsförbundens ordförande för att förklara hur vi hade resonerat om att skjuta upp de projekt som påverkade deras idrotter.
– Vi har försökt ha en transparent och bra dialog med facken kring detta.
Under Stockholms stad förra mandatperioden ansvarade Centerpartiet för kommunens idrott, men i dag är de oppositionens röst i frågan.
Partiets gruppledare Jonas Naddebo är kritisk till Socialdemokraternas idrottssatsningar.
– Det är inget annat än ett stort svek mot idrottsrörelsen och mot våra barn och unga, som nu står i kö för att idrotta. Att Socialdemokraterna bryter sitt vallöfte och skjuter upp 1,3 miljarder i idrottssatsningar är egentligen helt orimligt.
Han fortsätter:
– Socialdemokraterna gick till val med en så kallad “idrottsmiljard”. Men nu försvinner helt plötsligt mer än den miljarden i budgeten.
– Folk skyller på att det bara är två projekt inblandade. Men då hade man kunnat använda de resurserna till allt annat som ska både renoveras och byggas runt i staden.
Naddebo delar bilden som de nio idrottsförbunden målar upp i sitt öppna brev.
– Jag förstår verkligen att idrottsrörelsen är väldigt upprörd. Det här riskerar att urholka politikens trovärdighet, säger han.
Kommentar. Kommunstyrelsen i Stockholms stad om kritiken
Nedan följer ytterligare svar på frågorna som DN ställde till Maria-Elsa Salvo (S).
Du nämner begreppet missförstånd. Vad menar du med det?
”Det här är inte ett helt lättförståeligt material när man blandar faktiska utfall med prognoser och så vidare. Projekten påverkas över tid av olika omständigheter. Jag tror att det är därför det har uppstått ett missförstånd. Jag gör därför mitt bästa för att här klargöra att det faktiskt bara är två projekt som berörs på grund av politiken. Jag tror att det är det viktiga.”
Hur ser du på att fackförbunden upplever det så här?
“Det här är en viktig fråga för idrottsrörelsen och för föreningarna. Jag förstår att det finns en frustration och en längtan efter fler hallar helt enkelt.”
Flera föreningar menar att det nu blir omöjligt att hinna med behovet av idrottsanläggningar inom de närmaste åren. Hur ser du på det?
“Vi pratar om en 11-spelsplan på Årstafältet och en friidrottshall på Bällsta IP. Det är de projekt som vi skjuter upp. I övrigt har vi inte skjutit upp några andra projekt utan de fortsätter som vanligt utan inblandning från politiken. Behovet är mycket stort eftersom det inte har byggts tillräckligt med nya anläggningar i Stockholm. När anläggningar och idrottsplatser har tagits bort har de inte ersatts. Det finns ett enormt behov, men när det kommer till 2025 års budget är det återigen bara två projekt som berörs.”
Vad skulle du vilja säga till de nio förbunden?
“Jag förstår att ni har höga förväntningar. Jag ser bristen på lokaler vi har i Stockholm. Men, återigen, det handlar om två projekt vi driver fram i vår budget för 2025. Annars rullar projekten på utan inblandning från politiken. “
Läs mer:
Förslaget: Så ska fler skolidrottshallar göras tillgängliga i Stockholm
Budgetförslaget: Nya miljoner ska ge fler öppna hallar
Stockholms miljardsatsning: Bygger “en av norra Europas största” idrottsanläggningar