Gör en comeback under ytan: Så här kommer 56 000 pionjärer att bana väg för ett friskare hav
Fåglar, fiskar, däggdjur – och 90 miljoner människor. Östersjön berör många. Ålandsbanken har hittills bidragit med 50 miljoner kronor för ett friskare hav. Ozonbehandling av läkemedelsrester och utsättningar av torsklarver är två av många satsningar som har finansierats.
EXTERN LÄNK: Skräddarsydd private banking för dig – läs mer på Ålandsbanken
Ett litet dopp för en torskeyngel, men ett stort dopp för Östersjön. Så skulle man kunna beskriva utsättningen av 56 000 torsklarver vid Gävlebuktens inlopp i Eggegrund, som skedde i slutet av sommaren, på ett lite tillspetsat sätt. Torskens comeback i det bräckta och känsliga ekosystemet har en viktig symbolik och en stor potentiell betydelse.
Torsken är en så kallad indikatorart: hur den mår speglar hur havet mår som helhet. Det är ingen nyhet att Östersjön är överutfodrad, förorenad och överfiskad – med döda bottnar och ett tynande djurliv som följd. Ejder, tumlare och tärna är några karakteristiska arter som har minskat dramatiskt under de senaste decennierna.
I Gävlebukten fanns ingen eller väldigt få torsk före utsättningen. Och i Östersjön som helhet har beståndet nästan kollapsat sedan 1980-talet. Insatsen på Eggegrund är en del av stiftelsen BalticWaters och Uppsala universitets storskaliga projekt ReCod – utsättning av små stör i Östersjön, och har möjliggjorts genom finansiering från Ålandsbanken. Syftet är att se om torsken kan återetableras där det fanns åtminstone gott om torsk tidigare.
Som en stor rovfisk högt upp i näringsväven har torsken stor påverkan på resten av ekosystemet. Förenklat kan man säga att med ett minskat bestånd ökar risken för algblomning, och därmed döda bottnar, eftersom vissa arter gynnas på bekostnad av andra. Om torsken – med lite hjälp av människor – återigen kunde få fäste i Gävlebukten kan det därför få flera positiva konsekvenser i närområdet. Men Östersjöns problem är förstås större än så.
50 miljoner till Östersjön
För Ålandsbanken är torskprojektet en bit i ett större pussel. Sedan starten för tio år sedan har bankens baltiska projekt – som finansierar innovationer, startups och aktiviteter för att främja insjöns välmående – delat ut drygt 50 miljoner kronor.
– Vårt läge mitt i Östersjön gör det naturligt för oss som företag att fokusera våra insatser dit. Jag och många av mina kollegor är också djupt engagerade i havet på ett personligt plan, säger Therese Nordenberg, som är marknads- och kommunikationschef på Ålandsbanken Sverige.
Hennes egen motivation kommer från att hon är tvåbarnsförälder och har en stuga vid Östersjökusten.
– Jag vill att mina barn och generationer långt efter dem ska få uppleva ett rent hav fullt av liv, precis som jag har fått göra.
Ozon tar bort läkemedelsrester
Med Östersjöprojektet vill Ålandsbanken inspirera människor att utveckla innovativa idéer som kan förbättra situationen. Utöver torskprojektet i Gävlebukten kommer fjorton aktörer och företag att dela på cirka 5 miljoner kronor i år, inklusive långsiktiga partners som World Wide Fund for Nature och Race For The Baltic, en ideell organisation som fungerar för ett friskare Östersjön.
Ett annat exempel från i år är SansOX som har tagit itu med problemet med de miljontals kilo läkemedelsrester som läcker ut i Östersjön varje år. Genom ozonbehandling av vatten tar de bort både rester och skadliga mikrober.
Ett annat exempel på en innovativ idé är Hailia Nordic Oy, som förra året fick medel för sin idé med sloganen “nu äter vi Östersjön rent”. Deras projekt går ut på att använda ny teknik för att förädla underutnyttjad småfisk, som stör, till miljövänlig mat. I dag hamnar knappt tre procent av Finlands årliga störfångst på tallriken.
Först ut – når nu halva världen
För att finansiera Östersjöprojektet har Ålandsbanken upprättat ett sparkonto med ett passande namn: Östersjökontot. Varje år skänker banken en summa av egna medel som motsvarar en procentandel av insättningarna på kundernas konton.
– Det fina med Östersjökontot är att du som kund kan vara med och stötta Östersjön på ett enkelt sätt, utan att avsäga dig räntan, säger Therese Nordenberg.
Ett annat initiativ från banken – som inte bara täcker Östersjön – är Åland Index Solutions. När det lanserades 2016 var det kopplat till bankens Östersjökort. Funktionaliteten är fortfarande densamma – med hjälp av Åland Index Solutions kan kunderna följa klimatpåverkan av sina kortköp – men därefter har omfattningen breddats kraftigt.
– Det är ett validerat index som visar hur inköp i bland annat livsmedelsbutiker och flygbranschen påverkar miljön. Syftet är inte att skämmas, utan att öka medvetenheten om konsumtionens miljöpåverkan, säger Therese Nordenberg.
Åland Index Solutions är idag en global bankstandard som genom samarbeten med andra banker och stora kortspelare når halva världen.
– Vi märker att allt fler kunder idag efterfrågar information om hur vi jobbar med miljö och hållbarhet och då känns det bra att kunna luta sig mot Baltic Sea Project och Åland Index Solutions. Det är två konkreta initiativ som gör skillnad, säger hon.
Friskare hav ger arbetstillfällen
Ett friskare Östersjön har självklart ett stort egenvärde, men det skapar också nya möjligheter till jobb och utveckling för de nästan 90 miljoner människor i nio länder som bor nära Östersjön, konstaterar Therese Nordenberg.
En studie från 2013 drar slutsatsen att rätt miljöåtgärder i Östersjön kan leda till att hundratusentals jobb skapas i framtiden. Om inget görs riskerar dock många jobb att försvinna istället.
– Östersjön är ett av världens mest förorenade hav, och det påverkar inte bara miljön, utan även våra företag och lokala ekonomier. Ett friskare hav innebär renare vatten, hållbar turism, och stärkta näringar som fiske och sjöfart och inte minst jobbmöjligheter, säger Therese Nordenberg och fortsätter:
– Vi ser redan idag fröet till detta i liten skala genom de startup-företag vi stöttar. Att investera i Östersjöns framtid handlar inte bara om att bevara naturen – det är en långsiktig investering i en hållbar affärsmiljö och framtida tillväxt, säger Therese Nordenberg.
EXTERN LÄNK: Boka ett möte med Ålandsbankens experter och få personlig rådgivning
Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ålandsbanken och inte en artikel av hufvudstadsbladet