Hon har inte godkänt sitt kontroversiella förslag mot material om övergrepp mot barn på nätet. Men hon är stolt över EU:s asylpakt och hjälpen till Ukraina.
– Vi visar att migration går att hantera, säger avgående EU-kommissionär Ylva Johansson.
Få EU-kommissionärer har varit i rampljuset så mycket de senaste åren som den svenska. Ylva Johansson har haft fem intensiva år av migrationspolitik, kampen mot terror och narkotikahandel och övergrepp på nätet.
Framför allt kommer hon att bli ihågkommen för att ha satt ihop EU:s asyl- och migrationspakt, efter år av oenighet mellan medlemsländerna. Hon är inte oroad över att det kritiseras av extremhögern, som alltid är fientligt inställd till flyktingar. Snarare ser hon det som motgiften mot de yttre partiernas tillväxt.
– På sikt kommer detta att ta bort syret från yttersta högern. De har matats av vårt misslyckande med att hantera migration. Nu visar vi att det fungerar, speciellt om man jobbar tillsammans, säger Johansson på en presskonferens med TT och andra europeiska nyhetsbyråer i Bryssel.
Annons
Annons
“Chattkontroll”
När hon summerar sina EU-år skryter hon också om hur gränserna har öppnats för flyktingar från Ukraina och hur Schengenområdet har utökats till att omfatta Kroatien och snart även Bulgarien och Rumänien.
Hon har dock inte lyckats få igenom sitt kontroversiella förslag att bekämpa övergreppsmaterial mot barn på nätet. Det så kallade CSAM-direktivet har fått smeknamnet “chattkontroll” och anklagas för att involvera för mycket övervakning.
Hon hoppas dock att efterträdaren Magnus Brunner från Österrike kan föra ärendet vidare.
– Det är ganska bråttom, för det pågår en pandemi på nätet när det gäller grovt sexuellt våld mot barn, säger Johansson.
Visum och fotboll
Till Brunner lämnar hon också över ett ökande fokus på kampen mot narkotikahandel och organiserad brottslighet. Hon menar också att EU behöver bli hårdare när det gäller att godkänna visum från Ryssland. Trots att kriget i Ukraina har fått antalet ryska visum att minska med 90 procent, utfärdas fortfarande över 400 000 visum om året – främst till EU:s stora turistländer.
– Det är ganska många. Det är dags att se över om vi ska ha ett ännu hårdare förhållningssätt, säger Johansson.
Annons
Annons
Vad hon ska göra härnäst säger hon att hon inte har bestämt än. Kanske blir det fotbollsintresset som råder, säger Johansson, som tidigare var ordförande i Stockholms fotbollförbund.
– Jag lämnade fotbollen för tio år sedan och skulle gärna återvända dit – inte som ett jobb, utan för att bidra på något sätt.
Fakta: Ylva Johansson
Ylva Johansson (född 1964) har varit Sveriges EU-kommissionär från 2019 till november 2024.
Hon var tidigare socialdemokratisk utbildningsminister 1994–1998, hälso- och äldreomsorgsminister 2004–2006 och arbetsmarknadsminister 2014–2019. Hon började dock sin politiska karriär som riksdagsledamot för dåvarande VPK 1988–1991.
Johansson var även ordförande i Stockholms fotbollsförbund 2011–2014 och är hedersmedlem i Hammarby fotboll.
I EU-kommissionen övertas hennes uppgifter från och med söndag av österrikaren Magnus Brunner. Sveriges plats intas av Jessika Roswall (M), som får ansvar för miljö och vattentålighet.