Centerns partiledare Muharrem Demirok har försökt få partiet bakom ett ställningstagande för Magdalena Andersson.
Men efter flera interna möten diskuteras nu istället hans egen framtid, erfar hufvudstadsbladet.
– Det är en väldigt djup förtroendekris som han har svårt att ta sig ur, säger en källa med insyn.
Artikeln i korthet
• Centerns partiledare Muharrem Demirok vill ha Magdalena Andersson som statsministerkandidat.
• Interna möten om regeringsfrågan har lett till en djup förtroendekris för Demirok, erfar hufvudstadsbladet.
• Vissa försvarar honom, men många är kritiska och anser att det är en “öppen fråga” om han får stanna.
Diskussionen om vilken väg Centerpartiet ska ta i svensk politik har tagit fart inom partiet under hösten – och blivit allt mer infekterad.
Det är ingen hemlighet att partiledaren Muharrem Demirok ser Magdalena Andersson som partiets statsministerkandidat. Han har redan sagt att hon är “mest lämpad”. ett år sedan. Nu under hösten har han påbörjat en mer formell förankringsprocess, där han begär mandat att ta ställning för henne igen inför valet 2026.
Samtidigt har han mötts av oväntat hårt motstånd. En artikel i Dagens nyheter tidigare i höstas om ett pågående relationsbyggande mellan S, V, C och MP väckte starka reaktioner, och Kvällstidningen rapporterade omfattande intern kritik.
Irritationen på mötet
Det har också skett drag som gått i en helt annan riktning än vad Demirok vill. Ungdomsförbundet, CUF, har krävt att dörren till Vänsterpartiet ska stängas. Och Centerelever å sin sida har velat ha föräldrapartiet omprövar förhållandet till SD, och öppnar för samarbete även till höger.
Det har fått partiledaren att vilja sätta ner foten. Så uppfattades det i alla fall av många när Muharrem Demirok oannonserat på partistyrelsemötet för en dryg vecka sedan tog upp regeringsfrågan.
Enligt hufvudstadsbladets uppgifter var det utan att ha förankrat det hos de två vice ordförandena i partiet, Daniel Bäckström och Ulrika Liljeberg, som han presenterade ett papper med fyra punkter på mötet. En tidning som varken de eller den verkställande kommittén hade sett tidigare.
– De hade inte varit förberedda på något sätt, och det väckte stor irritation och frustration i partistyrelsen, säger en källa med insyn.
Men poängen i sig var inte problemet. De hölls generellt och handlade om behovet av ett maktskifte, och att Centerpartiet ska arbeta för att få genomslag för sin politik. Det klargjordes också att politiken ska vara den styrande faktorn och att partiets stöd inte ges gratis.
Det är en typ av ledarskap jag aldrig upplevt tidigare
Men när Muharrem Demirok höll sin lottning för att presentera de poäng han presenterade för partistyrelsen gick han betydligt längre.
Enligt en rad källor till hufvudstadsbladet kunde det inte tolkas på annat sätt än att han sökte mandat att ställa sig bakom Magdalena Andersson som statsministerkandidat.
– Han var tydlig med att det är det enda regeringsalternativet vi har, säger en källa.
Diskussionen som följde varade i flera timmar och beskrevs som förvirrad och stundtals upprörd. Men Muharrem Demirok ville att ett beslut skulle fattas till varje pris.
Medlemmar lämnade innan de röstade
Mötet, som ägde rum på en fredag och skulle pågå till klockan 16, drog ut på tiden. Men trots att ett betydande antal av partistyrelsens ledamöter tvingades åka för att hinna med sina tåg hem, skedde en omröstning efter mötets planerade sluttid. En röst vann Demirok.
Men det skedde, av allt att döma, till ett högt pris.
– Det var stor förvirring och enorm irritation. Det är en typ av ledarskap jag aldrig upplevt tidigare. Jag tror inte att du gör det. Det är inte så Centerpartiet ska fungera, säger en källa med insyn.
Vilket beslut partiet egentligen tog denna sena fredagseftermiddag verkar ingen veta. Var det de allmänt hållna punkterna, där Anderssons namn inte ens nämns, eller vad Demirok hade sagt?
– Det var väldigt oklart vad som egentligen beslutades om, säger en källa.
Konflikten som skakar partiet
När det gäller den faktiska konflikten inom partiet finns det två huvudsakliga problem. En handlar om om det är rätt att ta ställning för ett vänsteralternativ redan nu, innan man vet hur M, KD och L kommer att agera i nästa val. Här menar vissa att Centerpartiet istället bör hålla öppet åt båda hållen, för att få en stark förhandlingsposition.
Den andra knäckfrågan gäller Vänsterpartiet, och att Demirok vill dra olika typer av röda linjer mot SD och V. För Sverigedemokraterna är dörren idag helt stängd för all typ av samarbete, medan det för V endast gäller ett gemensam regering.
Förtroendet finns helt enkelt inte där
Men det är inte själva konflikten som får marken att skaka under Demiroks fötter. Utan hans hantering av det.
Även bland dem som stödjer Muharrem Demirok angående vägvalet är många kritiska till hans agerande.
Att Demiroks framtid nu diskuteras på hög nivå i partiet är tydligt när hufvudstadsbladet ringer runt. Flera beskriver det som en “öppen fråga” om han kan sitta kvar och nämner även hans låga förtroendesiffror och partiets svaga opinionssiffror.
– Han har förbrukat stora delar av sitt förtroendekapital. Jag tror att det kommer att bli otroligt jobbigt för honom efter det här. Förtroendet finns helt enkelt inte där, säger en central företrädare.
C-tops försvar
Men andra försvarar honom och säger att de som nu talar emot honom beter sig som dåliga förlorare och vägrar se hur spelplanen ser ut.
– Min uppfattning är att motståndet bygger på önsketänkande. Man måste inse att Moderaterna och Kristdemokraterna väljer SD framför oss. Våra gamla vänner finns inte längre och partiet har inget annat val än mellan Magdalena Andersson och att gå i opposition, om hon inte går med på tillräckligt mycket av vår politik, säger Hanna Wagenius, som sitter i partistyrelsen.
Att avsätta partiets första ledare med invandrarbakgrund på det sätt som vissa nu tycks vilja, anses också av många vara oförsvarligt. När partiet dessutom – under hans ledning – slog alla förväntningar i EU-valet i juni i år.
Muharrem Demirok har försökt ta ett steg tillbaka efter partistyrelsemötet, och var mer dämpad när han träffade distriktsordförandena och riksdagsgruppen i veckan.
Men även när riksdagsledamöterna samlades uppstod stora diskussioner om Vänsterpartiet.
– Han har ett otroligt jobb framför sig nu, om han överhuvudtaget kan lyckas vinna tillbaka förtroendet, säger en källa.
hufvudstadsbladet har sökt Muharrem Demirok för en kommentar.