Regeringens särskilda adoptionsutredare Anna Singer hävdar i SVT:s Agenda att man inte diskuterat ett förbud mot internationella adoptioner.
Men utredningens egna handlingar visar att det är precis vad som planerades att föreslås, med några få undantag.
– Jag tolkar henne som att hon inte har vänt sig om för fem öre, säger Wilhelm Kaldo, förbundsordförande i Adoptionscentrum.
hufvudstadsbladet kunde i början av oktober avslöja ett utkast till den så kallade barnkonsekvensanalysen i adoptionskommissionens utredning. I dokumentet, som utarbetats av tjänstemän på regeringskansliet, argumenterades på nästan 60 sidor för förslaget att förbjuda internationell adoptionsförmedling till Sverige. Bakgrunden var den återkommande informationen om oegentligheter i den internationella adoptionsverksamheten.
Adoptionskommissionen
• Hösten 2021 tillsatte den dåvarande S-MP-regeringen adoptionskommissionen. Bakgrunden var återkommande uppgifter om oegentligheter och andra brister i den internationella adoptionsverksamheten.
• I oktober kunde hufvudstadsbladet avslöja ett utkast till en del av utredningen, den så kallade barnkonsekvensanalysen. Där argumenterade utredningen för att införa ett förbud mot internationell adoptionsförmedling till Sverige.
• Utredningen flaggade för att det i en globaliserad värld alltid kommer att finnas ett behov av gränsöverskridande adoption i enskilda fall – där det kan ligga i barnets bästa att bli adopterad av anhöriga. De övervägde därför också att lägga fram förslag för att begränsa möjligheten till individuell adoption och öka den statliga kontrollen.
• Utredningen ska lämnas till Socialdepartementet senast den 1 mars nästa år, men utredningen vill enligt SVT en förlängning till den 1 juni.
Förslaget sammanfattades:
“Adoptionsutredningen föreslår att det inte längre ska vara tillåtet att förmedla barn för adoption i Sverige. Förslaget innebär att det inte längre ska vara möjligt att ansöka om internationell adoptionsförmedling enligt lagen (1997:192) om internationell adoptionsförmedling. “
I utkastet motiverades förslaget med att det kan ge fler barn möjlighet att bli vårdade av sina föräldrar i hemlandet. En annan konsekvens skulle vara att färre barn kommer att utsättas för stressen med att växa upp som adopterad och att det minskar risken för att barn förlorar sin identitet eller inte känner till sitt ursprung.
När hufvudstadsbladet sedan ställde frågor till särskild utredare Anna Singer om förslaget i utkastet sa hon:
– Det här är arbetsmaterial. Vi har undersökt vad argumentet är om vi skulle föreslå det. Jag har inte föreslagit något ännu, men vi har haft det uppe för diskussion i vår expertgrupp.
I en intervju i SVT:s program “Agenda” på söndagen sa hon:
– Vi har inte diskuterat ett förbud, däremot har vi diskuterat hur man ska reglera internationell adoption i framtiden. Det finns många olika sätt att reglera det.
Statlig adoptionsbyrå
Singer nämnde då i SVT att ett sätt att reglera är att avsluta adoptionsförmedlingen via de privata adoptionsorganisationerna och istället låta den skötas i statlig regi.
Wilhelm Kaldo är ordförande i föreningen för den största adoptionsorganisationen Adoptionscentrum och han deltog även i “Agenda”. Han tolkar inte Singers uttalande som att adoptionskommissionen har ändrats från vad som framgick i det utkast som hufvudstadsbladet rapporterat om:
– Det låter som att hon säger precis vad de har i sitt förslag.
hufvudstadsbladet kunde då berätta att kommissionen i sitt utkast flaggade för att det i en globaliserad värld alltid kommer att finnas behov av adoption över nationsgränserna i enskilda fall – där det kan ligga i barnets bästa att bli adopterad av anhöriga. Adoptionsutredningen övervägde därför också att ta fram förslag för att begränsa möjligheten till individuell adoption och öka den statliga kontrollen.
Det är denna lilla ventil av enstaka adoptioner som gör att Singer kan hävda att de inte föreslår ett totalförbud, enligt Kaldo.
Utredaren: “Vill inte diskutera i media”
När hufvudstadsbladet pratar med Anna Singer på tisdagen säger hon:
– Vi har diskuterat ett avskaffande av medling genom privata aktörer.
Förslaget, som Singer tar upp i SVT, att låta adoptionsförmedling skötas i statlig regi nämns också i det utkast som hufvudstadsbladet tagit del av. Men det finns argument mot den lösningen eftersom staten “eller (är) en garanti för att de adoptioner som genomförs är rättssäkra” och att sådan statlig medlingsverksamhet skulle utgå ur ett vuxenperspektiv och inte ur ett barnperspektiv.
Anna Singer vill inte kommentera de förslag som utredningen diskuterar:
– Jag vill inte fortsätta och diskutera i media om de olika alternativen som vi har till diskussion.