Sverige, som en gång var ledande inom innovation och hållbarhet, har saknat mod och visioner och riskerar att bli en kyrkogård för gammal industri. Utmaningarna är tydliga: vi har akut kompetensbrist, dyra energikostnader och minskande investeringar i forskning och utveckling. Det är dags att agera – och agera stort.
Från den tunga basindustrin För enhörningar som Spotify och Klarna har Sverige en unik tradition av att kombinera innovation, riskkapital och statligt stöd för att bygga exportframgångar. Denna heliga treenighet har varit ett framgångsrecept, men det kräver modiga investeringar och framför allt tydlighet och förutsägbarhet från politiken. Statliga order och samarbete mellan till exempel Ericsson och Televerket bidrog till att göra Sveriges företag världsledande. Idag behöver vi samma beslutsamhet för att driva framåt nya storskaliga industrier – från batteritillverkning och väte till grön cement.
Sverige kollapsar i internationella jämförelser
Nyligen visade CCPI:s rapport om länders klimatminskningar att Sverige, som toppade listan 2021, har fallit till 11:e plats. Utan vår gynnsamma energimix hade vi hamnat på 41:a plats – efter till exempel oljenationen Kazakstan. Kritiska röster har höjts om statens stöd till den gröna omställningen, men borde inte frågan istället vara hur länge politiken ska fortsätta att stödja fossila industrier? Enligt Naturskyddsföreningen uppgår fossilbidragen till 31 miljarder kronor årligen, en summa som är 59 procent större än hela miljöbudgeten, och våra AP-fonder har fortfarande betydande innehav i världens största fossilbolag.
Politikernas beslut borde visa sig vägen utan istället bromsar utvecklingen, ett tydligt exempel är regeringens förkastande av havsbaserad vindkraft motsvarande 18 kärnkraftsreaktorer, medan vi väntar på teknologier som kan ta decennier.
Den gröna omställningen handlar lika mycket om att säkra Sveriges självförsörjning och motståndskraft. USA och Kina satsar stort på att bygga upp inhemsk produktion för kritiska industrier. Utan liknande initiativ riskerar Europa och Sverige att bli beroende av importerade lösningar och sårbara för globala kriser. Kina och USA, som länge utmålats som klimatkriminella, investerar tydligare än Sverige.
Kina står för 38 procent av världens satsning på grön energi och kan ha nått en topp i utsläpp förra året. USA har stimulerat gröna investeringar med omfattande subventioner via Inflation Reduction Act. Svenska aktörer har ofta lämnats utan motsvarande incitament och riskerar därför att hamna på efterkälken. Kina och USA:s gröna framsteg har inte kommit av en slump, utan är resultatet av en tydlig och långsiktig vision. För dessa aktörer är grön omställning inte längre en fråga – det är en naturlig del av industriell utveckling och jobbskapande.
Vi ser allt fler exempel på hur Sverige riskerar att gå miste om möjligheter. Varje år möter vi som investerare tusentals företag och ser en växande andel som funderar på att starta upp eller flytta utomlands. Cementindustrin, som är vital för byggsektorn och står för 11 procent av svensk BNP, är ett bra exempel. Cemvision är en utmanare inom fossilvänlig cement och arbetar för att koldioxidsäkra cementproduktion i Sverige och Norden. Dagens politiska och ekonomiska klimat gör att företaget överväger produktion utomlands. Det ska inte behöva vara så.
Det här är vad entreprenörer och investerare behöver från politiken för att fortsätta investera:
1. Delad vision och tydliga mål
Samla staten, gränsöverskridande politik och näringsliv kring en medborgare
plan för ny teknik och grön omställning. Följ upp årligen, med resultatansvar
åtgärder.
2. Stimulera uppfyllelsen av visionerna
Prioritera strategiska investeringar som batteriproduktion, energilagring och
klimatneutral cement – för att skapa exportsektorer och minska beroendet av globalt
leveranskedjor. Skapa incitamentsstrukturer, som skattelättnader, som gynnar framtidens företag och fasa ut underhållet av fossila utsläpp.
3. Lös energifrågan pragmatiskt
Säkra elproduktionen genom teknikneutralitet och inkludera lösningar som fungerar
på både kort och lång sikt.
4. Effektivisera tillstånd och säkerställa kompetens
Förenkla tillståndsprocesser för att korta handläggningstiderna – lär av
Finland. Satsa mycket på forskning och utbildning inom AI, energi och teknik för att
fylla gapet till dagens och framtidens arbetskraftsbehov. Bygg Europas inre
marknaden med en bolagsform.
5. Stärka innovationen på kapitalmarknaden
Främja innovation genom att låta staten agera som kund och minska privata investerares risker. Skapa regler och incitament för att behålla kapital och enhörningar i Sverige. Riskkapital driver idag Sveriges nya exportindustrier. Musik och spel har gått om traditionella sektorer som kläder och järnmalm, för att inte tala om den gröna omställningen.
Atomicos senaste rapport visar att europeiskt riskkapital som går till klimatrelaterade företag har mer än tredubblats under det senaste decenniet, med dubbelt så stor andel som USA. Där är det staten som är drivkraften, medan det i Europa är riskkapital som leder vägen. Men var är svensk politik i omställningen?
Framtidens industrier byggs nu – frågan är bara om vi ska leda utvecklingen eller stå och se andra länder ta över.
Susanne Najafi, entreprenör och investerare, grundande partner BackingMinds VC
Sara Wimmercranz, entreprenör och investerare, grundande partner BackingMinds VC