Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.
Sverige och världen förbereder sig för svåra kriser och krig. Carl-Oskar Bohlin, civilförsvarsminister, talar med auktoritativ röst om allas ansvar att förbereda sig på det värsta. Häromdagen kom den gula broschyren med råd om hur man överlever bland annat en kärnvapenattack. Skydd är att föredra, enligt broschyren, som också hävdar att “strålningen minskar kraftigt efter ett par dagar”, ungefär som en förkylning eller…
Broschyren kommer med torra råd, stora som små. Du lär dig att inte fylla hela vägen upp om du fryser vatten i PET-flaskor. Då kan de spricka. Du får veta att det snabbt blir kallt i ditt hem om det blir strömavbrott på vintern. Nu finns det värre saker att ta itu med i krig med tillhörande blackouts.
Annons
Nej, för att förbereda att gå i krig är att inte ta reda på var närmaste härbärge finns eller göra en låda med spritkök, en ficklampa och proviant bestående av Bullens pilsnerkorv, konserverade sardiner eller nyponsoppa. Det försöker vänja sig vid tanken på att gräva upp lik från resterna av utbombade hus.
Annons
Det är att glömma att åtminstone hälften av oss som kommer att dö kommer att vara oskyldiga offer som i Ukraina och Gaza. Den tvingas skiljas från dina barn och barnbarn, se dem fly från kriget och katastroferna i ett främmande land, om det finns någon som vill ta emot flyktingar i framtiden.
Alla pratar om individens eget ansvar skymmer synen på hur lite som faktiskt görs för att rusta hela vårt samhälle för framtida kriser. Under den senaste Folk- och försvarskonferensen i Sälen fanns till exempel inte en enda programpunkt som handlade om sjukvård. Det går inte att förbereda sig för krig samtidigt som man skär ner på sjukvården. Det går inte ihop!
Det saknas redan personal, vårdplatser och resurser. Det råder också brist på flera vanliga läkemedel i hela landet. Sjukvården är sämre rustad idag än före pandemin. Om det inte fungerar i fredstid, hur kommer det att fungera i krig? Har ansvarig civilförsvarsminister läst vad Coronakommissionen har bestämt för att sjukvården ska fungera i kris och krig? Inte mycket har fixats i praktiken.
Vad som behövs för att vården ska fungera? Bland annat krävs ett fungerande nationellt registersystem. Istället har vi via nyheterna precis fått veta om fiaskot med det nya skivsystemet Millenium som nu stoppats. Finns det några regelbundna övningar för stora kriser inom vården? Svaret är nej, enligt Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Annons
Annons
Enligt paragraf 3 i Nato-avtalet ska alla medlemsländer vara självförsörjande vad gäller sjukvård vid krig – är vi i dag? Nej, det är vi inte heller, precis som vi är självförsörjande på mat. Finland har en självförsörjningsgrad på cirka 80 procent. I Sverige var det i början av 1990-talet cirka 75 procent, men idag är det cirka 50 procent.
Klimatkrisen med extrem torka drabbas många gårdar i södra Europa med minskade eller obefintliga skördar som följd, vilket gör att Sveriges produktion kommer att bli ännu viktigare i framtiden. Socialstyrelsens granskning visar också att krisberedskapen i kommuner och regioner sprider sig åt olika håll.
Jag tror att broschyren “Om krisen eller kriget kommer” snart kommer att finnas i återvinningen tillsammans med allt annat reklam- och informationsskräp som svämmar över våra brevlådor. Det är trots allt Gubevars Black Friday strax innan julförsäljningen drar igång igen.
Med tanke på sidå Carl-Oskar Bohlins djupt seriösa framtoning skulle man ha trott att handelstrendföretaget HUI Research borde ha valt vevradion som årets julklapp. Istället blev det en unisexparfym, som också säger allt om tiden vi lever i. Om det ska gå åt helvete borde vi alla lukta gott ändå.
På väggen i mitt arbetsrum finns en klassisk affisch av den tyska konstnären Käthe Kollwitz (1867-1945). Hon skildrade de fattiga och förtryckta människorna med stor medkänsla och solidaritet. Hennes konst förbjöds givetvis av nazisterna på 1930-talet och klassades som “entartete kunst” (tyska för “degenererad konst”). Affischen i mitt rum bär budskapet “Nie wieder krieg” – aldrig mer krig. Käthe Kollwitz gjorde den för exakt 100 år sedan och är fortfarande lika aktuell då som nu.
Ulf Lundén är tidigare kulturredaktör och numera krönikör på hufvudstadsbladet.