Ett nytt utkast har presenterats vid FN:s klimatmöte i Baku, där rika länder som Sverige förväntas mer än fördubbla sina bidrag till fattiga länders klimatsatsningar till 2035.
– Alla kommer att vara missnöjda när de går hem, säger klimatpolitiska forskaren Mathias Fridahl.
Under torsdagen hördes frustrerade kommentarer från många av representanterna på plats i Baku, Azerbajdzjan. Planen är att förhandlingarna ska gå i lås under fredagen. Men Mathias Fridahl, docent vid Linköpings universitet som agerar observatör för COP29, säger att det med “99,9 procents sannolikhet” kommer att dra ut på tiden.
– Jag skulle säga tidigast lördag eftermiddag, men det här kommer nog att dra ut på söndagen.
Annons
“Ovanligt tight”
Den avgörande konflikten gäller finansieringen av klimatåtgärder för fattiga länder.
Ett nytt utkast presenterades på fredagen, där ett konkret belopp – 250 miljarder dollar årligen från de rika länderna fram till 2035 – nämndes för första gången. Det kan jämföras med det nuvarande målet på 100 miljarder dollar årligen.
Dessutom nämns ett konkret mål på en total summa på 1 300 miljarder, där de 250 miljarderna är basen och resten är bland annat privata investeringar.
Annons
Sveriges klimatminister Romina Pourmokhtari (L) är försiktigt positiv:
“Vi noterar förslaget att bredda givarbasen till även utvecklingsländer, samt ett mål på 250 miljoner dollar om året. Det här kan vara ett steg i rätt riktning”, säger hon i en skriftlig kommentar.
1,3 miljarder är det belopp som även fattiga länder krävde, men framför allt i form av donationer från de rika länderna. EU och Japan har å sin sida inte ens velat diskutera en siffra, innan rikare utvecklingsländer som Kina och Indien har gått med på att bidra.
– Känslan är att det är ovanligt tajt, säger Fridahl.
Fridahl konstaterar att ingen av parterna är orimliga i sina krav, men att alla vet att en kompromiss måste nås.
– Ingen kommer att vara nöjd med det, alla kommer att vara missnöjda när de går hem
Flera bromsar
Landet som innehar presidentskapet, Azerbajdzjan, har också kritiserats för att inte driva tillräckligt hårt i frågan om fossilbränslefrihet. Både EU och USA har kritiserat de förslag som ligger på bordet för att de inte är tillräckligt skarpa. Saudiarabien, Indien och Kina pekas ut som bromsbelägg.
Annons
Norman Martín Casas från hjälporganisationen Oxfam är bekymrad över bristen på framsteg, men säger sig vara optimistisk och ser att vissa partier har antagit ett mer flexibelt förhållningssätt.
– Vi måste tänka på att när folk är pressade, trötta och känslomässiga kan det hända saker. Låt oss hoppas att de agerar i en konstruktiv anda och inte gör något förhastat.