“AP-fonderna är med och finansierar ett långsiktigt viktigt industriprojekt i Sverige. Satsningen ligger helt i linje med AP-fondernas långsiktiga strategi att investera i företag som vi tror har goda ekonomiska utsikter.”
Så lät det från de fyra första AP-fonderna när de investerade pengar i batteritillverkaren Northvolt. I ett gemensamt pressmeddelande skrev de att investeringen hade potential att gynna både pensionssystemet och samhället i stort.
Tre år senare det mesta tyder på att AP-fondernas dåvarande investering var en dålig affär för svenska pensionssparare.
Northvolts pengar tog slut i höstas och sedan några veckor tillbaka befinner sig företaget i en rekonstruktion. I dagsläget är det oklart hur stor del av AP-fondernas miljarder som finns kvar i bolaget.
Varför placerades pensionspengarna i Northvolt trots att det var riskabelt?
– I Northvolt såg vi en möjlighet till hög avkastning, men vi var också medvetna om den höga risken, som ofta är fallet med nystartade företag. Därför gjordes en mindre investering i förhållande till storleken på hela portföljen, säger Kristin Magnusson Bernard, vd på Första AP-fonden.
– Vi gick in i företaget medvetna om att det kunde vara lättare, eller svårare, för företaget att skala upp verksamheten som planerat. Utifrån de möjligheter vi såg bedömde vi att risken var rimlig att ta.
Kunde du dra dig ur projektet?
– När vi har gjort en sådan här investering, och bolaget inte är redo att gå på börs, finns det vanligtvis ingen möjlighet att gå ut i förtid utan att sälja med mycket stor rabatt. Det måste också vägas mot att förlora en potentiell avkastning genom att inte stanna, säger Kristin Magnusson Bernard.
AP-fonderna har två uppdrag. Det ena är att föra över pengar till Pensionsmyndigheten om det behövs för att myndigheten ska kunna betala ut inkomstpension till människor. Den andra uppgiften är att förvalta kapitalet så att det ger avkastning.
För att klara sina uppgifter måste AP-fonderna balansera risknivån i sina placeringar, säger Kristin Magnusson Bernard.
– Vi är beredda att betala ut de utlovade pensionerna, men måste också skapa ett överskott över tid. Därför måste en del av pengarna investeras i mer riskfyllda projekt, som Northvolt, som kan ge en tillräckligt hög avkastning för att möta kommande generationers behov, säger hon.
Niklas Ekvall, vd för Fjärde AP-fonden, försvarar beslutet att investera i Northvolt ungefär på samma sätt.
– Vi är de första att beklaga att Northvolt inte utvecklats som vi hade velat. Men med det sagt är det också viktigt att vi som AP-fonder vågar investera i aktier och bolag som vi tror kan ge oss den höga avkastning som pensionssystemet kräver på lång sikt. Det är genom investeringar i aktier som merparten av det överskott som nu finns i pensionssystemet har skapats.
– Vissa enskilda investeringar kommer att gå dåligt, även om portföljen som helhet har bra avkastning. Man kan inte ha sin tårta och behålla den, säger Niklas Ekvall.
Northvolt gick igenom dess tillverkning av batterier bidrar till samhällets elektrifiering. Företaget har lyfts fram som en viktig pusselbit i Europas klimatomställning.
Även AP-fonderna beskrev sin investering i bolaget som just en hållbarhetsinvestering när den gjordes. Sedan dess har efterfrågan på elbilar i Europa vacklat och med Northvolt har det som bekant gått utför.
Påverkar detta din syn på hur du gör hållbara investeringar?
– Vi anpassar alltid våra investeringar efter styrkan i de trender vi ser, för att få maximal avkastning på pengarna. Vi tror fortfarande att det kommer att behövas en elektrifiering av transportsektorn för att få ett hållbart samhälle på sikt, men just nu är den trenden försvagad, vilket kan påverka vilka investeringar vi väljer att göra och när, säger Niklas Ekvall.
Fakta.Northvolt
– Batteritillverkaren Northvolt ansöker om rekonstruktion i USA för att säkra ny finansiering, uppger bolaget i ett pressmeddelande.
“Northvolt kommer att fortsätta att fungera som vanligt”, skriver företaget.
Samtidigt lånar fordonstillverkaren Scania ut 100 miljoner dollar till företaget.