Ari Stenman, 53, blir ny säkerhetsdirektör för Region Stockholm.
Han kommer närmast från jobbet som säkerhetschef på polisen – där han hade en nyckelroll i det som blev den stora polisskandalen 2022.
– Ari Stenman har bakgrunden och de kvalifikationer som behövs för att axla den här rollen, säger regiondirektör Emma Lennartsson, som anställt Stenman.
hufvudstadsbladet har i flera artiklar berättat om Region Stockholms försök att hitta en ny chef för säkerhet och beredskap. Nu meddelar regionen att Ari Stenman får toppjobbet och att han börjar den 1 februari nästa år.
– Att vara säkerhets- och beredskapschef i Region Stockholm är en mycket viktig uppgift i det offentliga Sverige. Jag är glad att jag nästan trettio år efter att jag började som patrullerande polis nu får jobba med säkerhetsfrågor för invånarna i Stockholms län, säger Stenman i en kommentar.
Ari Stenman är idag säkerhetschef vid polisen, en tjänst han har haft sedan hösten 2019. Han blev känd för allmänheten under hufvudstadsbladets granskning av landets högsta polisledning i december 2022.
Mats Löfving polisanmäldes
I rollen som säkerhetschef hade Stenman polisanmält Mats Löfving för grov fredskränkning, olaga förföljelse och ofredande 2021. Det utpekade offret var Noas dåvarande underrättelsechef Linda Staaf, som tidigare haft en relation med Löfvning. Stenmans anmälan lades ner av åklagare utan att någon utredningsåtgärd vidtogs.
Innan Stenman kom till polisen var han säkerhetschef på regeringskansliet i fem år. Där arbetade under samma tid den S-märkta regiondirektören Emma Lennartsson – tills hon fick lämna jobbet som statssekreterare 2017 på grund av hanteringen av IT-skandalen på Transportstyrelsen.
– Säkerhets- och beredskapschefen har en viktig roll i den osäkra globala situation vi befinner oss i. Ari Stenman har bakgrunden och de kvalifikationer som behövs för att axla denna roll, säger Lennartsson i en kommentar om utnämningen av Stenman till ny direktör för säkerhet.
Den tidigare säkerhetsdirektören blev petad
Region Stockholms tillsättande av säkerhetschef har kantats av problem. Det började i höstas när hufvudstadsbladet avslöjade att Erik Lagersten, som just tillträtt tjänsten då, hade förskönat sitt cv under anställningsprocessen och upprepade gånger framträtt hos Kronofogden.
Regionens egen säkerhetsavdelning hade slagit larm om Erik Lagersten, men trots det valde regiondirektör Emma Lennartsson att anlita honom. Men bara några månader senare, i januari i år, fick han sparken från tjänsten.
När regionen inledde sökandet efter en ny säkerhetsdirektör uppstod snart nya problem. Enligt regionen gjorde den inhyrda rekryteringsbyrån Randstad flera misstag. Ett av misstagen var att de kontaktade Erik Lagersten som en potentiell kandidat till jobbet som han precis blivit tjuvjakt från.
Problem med rekryteringen – regionen kan kräva ersättning
Regionen sparkade ut Randstad och under hösten startade utredningar om att kräva ersättning från rekryteringsbyrån. Regionen menar att Randstad vid flera tillfällen har gjort misstag i rekryteringen till de allra högsta befattningarna, så kallad “top management”, vilket har resulterat i merkostnader för regionen.
Ett av de fallen handlar om en chef som anställdes i höstas av regionen men som köptes ut för 720 000 kronor efter inte ens en månad på jobbet. Regionen trodde att denna chefs historia av att hamna i konflikt med och bli utköpt av tidigare arbetsgivare skulle ha upptäckts om bara Randstad hade googlat på mannen. hufvudstadsbladet kunde i fredags berätta att ansvarig HR-direktör på regionen inte själv kollat upp mannens historia.