Huruvida USA:s demokrati överlever Trumps försök att hugga bort sin grund beror helt på i vilken grad befolkningen är beredd att försvara den, skriver Ian Buruma, författare.
Det här är ett debattinlägg.Författarna är ansvariga för åsikterna.
Framstående professorer i historia har efter presidentvalet i USA hävdat att Donald Trump kan utvecklas till en fascistisk diktator. Trump har själv antytt att han inte har något intresse av att skydda de institutioner som är grunden för en liberal demokrati, såsom en fri press, ett oberoende rättsväsende och opolitiska tjänstemän.
Om Amerikas demokrati överlever Trumps försök att hugga bort grunden beror helt på i vilken grad befolkningen är beredd att försvara den.
När Sydkoreas president Yoon Suk-yeol blev så frustrerad att oppositionen blockerade hans förslag att han utropade undantagstillstånd i landet utbröt omedelbart protester både på gatorna och i nationalförsamlingen. Inför massivt motstånd, bland annat från medlemmar av sitt eget parti, backade Yoon. Man kan bara hoppas att ett liknande försök från Trump bemöts på samma sätt.
Annons
Annons
USA är fortfarande långt ifrån ett autokrati. Men vissa ser redan Trump som mer av en skrämmande härskare än en folkvald president. Jeff Bezos, som grundade Amazon och äger Washington Post, är en av de mäktigaste personerna i USA, eller kanske i världen. Men han förbjöd sin tidning att stödja Kamala Harris i presidentvalet. Och TV-värden Joe Scarborough, som i flera år har kritiserat Trump hårt för att vara fascist i sitt MSNBC-program, rusade till Florida när Trump vann för att slå honom.
I republikanerna har Trumps hotfulla uttalanden banade väg för opportunism och självförlåtelse. Senator Marco Rubio, som tidigare kallat Trump för en joker, är nu den blivande presidentens val som utrikesminister. Och JD Vance, som privat liknade Trump vid Hitler, blir hans vicepresident.
Detta är inte förvånande. Maktbegär döljer lätt politiska och moraliska betänkligheter. Vart det leder kommer att avgöras av hur många republikaner som håller fast vid en mer principiell hållning.
Intern exil är ett annat sätt att hantera en korrupt och hämndlysten president; du ligger lågt för att inte dras in i någonting. Valet av Trump har gjort många amerikaner trötta och desillusionerade. Oppositionens aptit verkar mindre idag än 2016 när Trump först valdes. Jag känner många som har slutat följa nyheterna.
Att dra iväg kan verka lockande men skadar det amerikanska samhället.
Journalisten Miriam Elder, som tillbringade åtta år med att rapportera från Ryssland, säger till New York Times att ryssarna under Vladimir Putin, liksom tyskarna under Hitler, snabbt insåg att de kunde vända politiken ryggen, men att politiken aldrig skulle lämna dem ifred.
Annons
Det är ett allvarligt misstag om amerikaner börjar bete sig som om de redan lever i ett envälde. Många politiska motståndare i verkliga förtryckarregimer har agerat på precis motsatt sätt. Författaren och dissidenten Vâclav Havel, som senare blev president, riskerade allt för att motsätta sig Tjeckoslovakiens kommunistiska parti och fängslades flera gånger.
Annons
Havel och andra likasinnade insisterade på att bete sig som fria människor, trots att de levde i ett ofritt samhälle. Havel kallade det att leva i sanning och att vägra underkasta sig diktaturens lögner.
Trump hyser ett särskilt hat mot journalister som han kallar “folkets fiender” och mot liberala lärare och universitet, eftersom de kan avslöja hans ständiga lögner. Han har hotat att stänga radiostationer han inte gillar, bur kritiska journalister och fina krävande universitet som han ser som motbjudande, vaknade. Med tanke på hur vaga anklagelserna är kan de riktas mot i stort sett vilket universitet som helst.
Det är svårt att förutse hur universitet och media som Trump pekat ut kommer att reagera.
Rädsla för repressalier kan leda till självcensur. Det är också möjligt att Trump-motståndare på universitet och andra kulturinstitutioner i ren ilska och frustration försvarar allt som Trump och hans anhängare hatar ännu mer och blir ännu mer ideologiska kring ras, sexualitet och kön.
Båda reaktionerna gynnar Trump. Självcensur och rädsla innebär mindre motstånd mot hans lögner och ideologisk kortsynthet förstärker bara för högerpopulisterna att kulturkriget är nödvändigt – en kamp som de i dagens politiska klimat kommer att vinna. Det finns fler konservativa än vänsterradikala i dagens USA, och identitetspolitik uppskattas inte utanför storstäderna och i universitetsstäderna.
Annons
Det bästa sättet för liberaler inom media och högre utbildning att möta hoten är att avsluta all ideologisk positionering och koncentrera sig på sanningen genom öppen debatt, akademisk frihet och ärlig och oberoende rapportering i media. Med andra ord, precis vad intellektuella alltid bör ägna sig åt.
Annons
Det värsta med Trump och andra populister är inte deras lögner, för i viss mån ljuger alla politiker. Det farliga är tron på att sanningen inte spelar någon roll.
Om sanningen är godtycklig och partisk, en åsikt som sprids via internet och sociala medier, blir det lättare för auktoritära ledare att nå ut med sin version av sanningen. Då vissnar demokratin.
Översättning av Karen Söderberg
Projektsyndikat
FÖRfattaren
Ian Burumaförfattare vars senaste bok heter Spinoza: Frihetens Messias
Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.