Närpoliskontoren i Leksand, Rättvik och Vansbro, som utgör kärnan i säkerhetsarbetet, riskerar att bli övertaliga. Det skulle leda till ett ökat avstånd – både psykiskt och fysiskt – mellan polis och medborgare. I våra roller som kommunalråd för berörda kommuner ser vi med stor oro vilka negativa konsekvenser detta skulle få för våra medborgare och samhällen.
Vi finner det anmärkningsvärt och är kritiska till att Polismyndigheten inte haft någon dialog med berörda kommuner innan tidningen rapporterar om att poliskontoren i våra kommuner kan komma att förlora sina receptioner, en mycket viktig och akut samhällstjänst. Livspusslet för både äldre och barnfamiljer kommer att försvåras om myndigheten går vidare med planerna.
I vår del av Sverige Polisen spelar en särskilt viktig roll för att skapa trygghet, inte minst på grund av det ökande avståndet mellan myndigheter och medborgare. Statens närvaro i alla våra kommuner är redan idag mycket begränsad, att ytterligare minska den skulle mycket väl kunna undergräva medborgarnas förtroende både för Polismyndigheten och det offentliga systemet som helhet.
En öppen och tillgänglig poliskontor med egen mottagning är en viktig symbol för trygghet. Det manifesterar statens närvaro och gör att medborgarna kan få hjälp i olika frågor utan att behöva pendla 10 mil. Vi ser redan i dag att avståndet till närmaste polisstation är för långt för många och ytterligare avlövning av poliskontor kan mycket väl innebära att polisen tappar kontakten med lokalsamhället.
I den statistiken har vi kunnat se från Polismyndigheten har över 200 poliskontor stängts i Sverige sedan år 2000. Varje stängning har lämnat ett tomrum och i landsbygdskommuner som vår märks det särskilt. Närheten till polisen skapar trygghet och att ha en synlig polisnärvaro tjänar både brottsförebyggande och relationsbyggande. Frågan som behöver ställas är; kommer mottagningarna att försvinna först och sedan kontoren?
Våra slutsatser från den föreslagna förändringen är följande:
• Det är en nedgradering av våra tre kommuner
• Förslaget leder till minskad säkerhet och tillgänglighet
• Livspusslet för våra medborgare kommer att bli svårare
Leksand, Rättvik och Vansbro är inte bara små kommuner eller namn på en karta – vi är levande samhällen med medborgare som förtjänar samma trygghet som de som bor i storstäder. Vår ståndpunkt är tydlig: att ha ett lokalt poliskontor med reception öppen minst en dag i veckan är inte bara rimligt – det är en självklarhet.
Vi uppmanar därför Polismyndigheten att lyssna på oss och skydda tryggheten på landsbygden. Överge inte våra poliskontor – för säkerheten, för tillgängligheten och för förtroendet för det offentliga Sverige.
Ulrica Momqvist (C), kommunstyrelsens ordförande i Rättvik