Komplex konstruktion skapar framtidens el: “Samarbete var avgörande”
Samverkan var nyckeln till framgång när vattenkraftverket utanför Skellefteå skulle byggas ut.
– Det är en extremt krävande miljö med forsande vatten, snö, is och stora krav på både material och säkerhet. Det var avgörande att vi kunde samarbeta mellan olika discipliner redan från början, säger Simon Tingvall, modellansvarig för arkitekturen i projektet.
Extern länk: Se fler av Häfla Bruks spännande projekt i olika miljöer
Vattnet från Skellefteälven leds in i kraftstationen och omvandlas till 100 procent grön el.
Som ett led i en satsning på det förnybara energisystemet har Skellefteå Kraft nu utökat kapaciteten i Rengårds vattenkraftverk genom en utbyggnad med ytterligare en enhet.
Skellefteå kraft har anlitat Norconsult för projektering av byggnadskonstruktionerna och NCC som byggentreprenör. NCC valde att ta in Häfla Bruks som leverantör av bland annat trappor, räcken, plattformar, gångbroar och stegar som är tillverkade i varmförzinkat och rostfritt stål
Ulrika Johansson från Norconsult är teknisk chef för byggnation i projektet.
– Det är ganska komplicerade geometrier i en sådan här anläggning. Det är inte som en vanlig byggnad med våning ett, två och tre. Här står kraftproduktionen i centrum och allt annat måste anpassas för att passa den och kraftstationens funktion.
Ulrika Johansson berättar att byggnaden har ritats med stort fokus på arbetsmiljön. Det ska vara möjligt att arbeta i och ta sig mellan anläggningens olika utrymmen på ett säkert sätt.
– Det är egentligen mer som att bygga tillgång till en maskin än att skapa en byggnad.
Framgångsrikt samarbete i 3D
För att arbetet skulle flyta på användes en 3D-modell där de olika aktörerna, inklusive leverantören Häfla Bruk, kunde bidra till och följa hur anläggningen utvecklades.
Simon Tingvall från Norconsult är modellansvarig för arkitekturen i projektet. Han berättar att samarbetet kring 3D-modellen har varit centralt i byggprocessen.
– Kraftstationens funktion och en säker arbetsmiljö är det viktigaste. Det är många installationer – som mekanisk utrustning, rör, ventilationssystem och mycket mer – som går genom stationen och dessa behöver anpassas till varandra. Risken är stor att det blir krockar mellan olika delar av bygget i ett så komplext projekt, men det har vi kunnat undvika med hjälp av det nära samarbetet mellan oss alla, säger han.
Skräddarsydda produkter från en lyhörd leverantör
Häfla Bruk är ett företag som har funnits i över 300 år och har gedigen kunskap om stål-, plåt- och metallkonstruktioner. Ulrika Johansson säger att det var värdefullt för byggprojektet att de också var med under hela processen och samarbetade kring 3D-modellen.
– Det är inte så vanligt att materialleverantören är så delaktig redan i planeringsstadiet. Det betydde mycket eftersom vi kunde diskutera olika lösningar och Häfla Bruk kunde sedan anpassa sina produkter efter behoven. De har varit otroligt bra att jobba med.
– Det har till exempel krävts särskilda anpassningar när det gäller spångar och plattformar och vi har haft en bra dialog om detta hela tiden.
Ulrika Johansson berättar att en sorts anpassning har varit att några av plattformarna behövt förses med luckor som kan lyftas bort för att det ska gå att flytta utrustning mellan olika våningar inne i den runt 45 meter höga byggnaden.
Slitstarkt och tåligt material
Häfla Bruks produkter är tillverkade för att vara hållbara.
– Det vi har byggt nu är designat för att hålla i hundra år. Det ställer höga krav på materialet och produkterna, säger Ulrika Johansson.
Simon Tingvall säger att det är viktigt att det som är inbyggt i anläggningen anpassas till den miljö den ligger i.
– Dessutom finns det en del av anläggningen som ligger cirka 20 meter nerför berget och där är det mycket fukt. Men oavsett var du befinner dig i kraftstationen ska det vara en trygg och säker miljö att arbeta i.
Den nya delen av Rengård vattenkraftverk tas i drift vid årsskiftet 2024/2025.
Extern länk: Vad kan vi hjälpa dig med? Kontakta Häfla Bruk här!
Artikeln är framtagen av Brand Studio i samarbete med Häfla Bruk och inte en artikel av hufvudstadsbladet