Stambytet väckte oro i BRF – men var en ekonomisk oväntade vind
Trasiga avloppsrör och flera läckor tvingade bostadsrättsföreningen Kärraterrassen i Göteborg att genomföra ett byte mitt under lågkonjunktur. Men kostnadsmässigt var tajmingen helt rätt skulle det visa sig.
– Vi hade aldrig löst ett så stort projekt utan hjälp från Riksbyggen, säger styrelseledamoten Christer Johansson.
Extern länk: Läs mer om hur Riksbyggen kan hjälpa till med underhåll eller renovering i din BRF.
Buller, byggdamm, vattenavstängning och toalettbesök i bodar ute på gården. Ett stambyte kan minst sagt bli en prövning för de boende.
– Det är väldigt stökigt och det är klart att det är jobbigt att leva utan avlopp och vatten i lägenheten i åtta veckor, säger Malicka Jeremejeff, som är Riksbyggens projektledare för byte av stammen i Brf Kärraterrassens sex hus.
– Men här har det varit en del läckor och försäkringsskador och eftersom husen är över 50 år gamla var det hög tid att åtgärda problemen.
Lägre kostnad än förväntat
Att de 167 lägenheterna skulle åtgärdas mitt under lågkonjunkturen väckte till en början stor oro, både bland styrelsen och föreningens medlemmar. Men det visade sig att tajmingen var tur.
– Vi upplevde att vi fick in fler anbud än vad vi brukar få vid upphandlingar. Även om räntan är hög kunde vi förhandla oss till en betydligt lägre byggkostnad än vad vi hade räknat med. Tack vare detta kunde föreningen spara många miljoner, säger Malicka Jeremejeff.
“Det svåraste är att sakna vatten”
Stambytet påbörjades 2023 och förutom att alla rörstammar byts ut så renoveras även alla badrum från grunden. Hittills är ungefär hälften av bostäderna färdigställda.
– Det som var svårast var det här med vattnet. På varje våning fanns en tillfälligt installerad diskho där man kunde samla vatten i en burk. Allt i lägenheten blev väldigt dammigt. Men oron man kände minskade successivt, för hantverkarna var engagerade och hjälpsamma hela vägen och då fick jag höra hur nöjda grannarna var, säger Annelie Hillén, som sitter i bostadsrättsföreningens styrelse och bor i det första huset som renoverades. .
Riksbyggen sköter allt
Vid omställningen är det Riksbyggen, som förvaltar Brf Kärraterrassen, som har hand om all kommunikation med de boende. Man har även löst evakueringsboenden för boende med särskilda behov och i vissa fall har Riksbyggen tagit kontakt med korttidsboenden inom Göteborgs Stad, där till exempel ensamstående äldre har fått bo tillfälligt.
– Ett kontrakt och en kontakt, sedan sköter vi allt. Det kan vara allt från dialogen med företagare, bank och myndigheter till logistiken och att svara på frågor från de boende, förklarar Malicka Jeremejeff.
“Var förvånansvärt smärtfri”
Brf Kärraterrassens ordförande Anita Trogrlic och ledamoten Christer Johansson säger att starten av projektet upplevdes som rörig och att kommunikationen saknades, men att allt blev mycket bättre efteråt.
– Vi hade aldrig löst det här utan Riksbyggen. Tiden det tar och all deras kunskap och erfarenhet är ovärderlig. Det märks tydligt att de kan sin sak och att de vet exakt vad ett stambyte går ut på. De flesta boende upplever att allt har gått förvånansvärt smärtfritt, säger Christer Johansson.
På grund av stambytet höjs bostadsrättsavgiften. Riksbyggen har hjälpt föreningen att ta fram en budget för avgiftshöjningar de kommande åren utifrån projektets kostnader.
– Men värdet på bostäderna ökar och på sikt är det förstås väldigt positivt att kunna säga att ett stambyte är genomfört. I slutet av året när allt är klart är vi väl rustade för framtiden, då blir allt perfekt, säger Anita Trogrlic.
EXTERN LÄNK: Allt du behöver veta om stambytet i bostadsrättsföreningen.
Titta på videon och en stambyte går till:
EXTERN LÄNK: Här är Riksbyggens fastighetsförvaltning – hitta ditt lokalkontor.
Artikeln är framtagen av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och inte en artikel av hufvudstadsbladet