Det här är ett debattinlägg.Författarna är ansvariga för åsikterna.
Svar
… på Företagarnas debattinlägg om den svenska modellen i NA den 18 november.
3,4 miljoner anställda omfattas av 500 centrala kollektivavtal, överenskomna mellan arbetsgivarorganisationer och fackföreningar. Utöver dessa finns ett stort antal företag som tecknat så kallade hängavtal direkt med fackförbundet.
Nio av tio svenska löntagare omfattas av kollektivavtal, vilket är en nivå som varit stabil sedan 2008.
Hela den svenska arbetsmarknadsmodellen bygger på kollektivavtal. I Sverige finns varken lagstadgade minimilöner eller allmän giltighetsförklaring, där regering och riksdag beslutar att ett kollektivavtal ska gälla för en hel bransch. Det institutionella ramverket är istället utformat för att parterna ska ta ansvar för att reglera – och indirekt – påverka normer och villkor till det bättre, även där det inte finns någon överenskommelse.
Annons
Annons
De åtgärder som Företagarna föreslår är helt i strid med den svenska modell som råder på arbetsmarknaden.
Samtidigt omfattas arbetare av kollektivavtal i högre utsträckning (94 procent) än tjänstemän (87 procent), även om TCO och Saco växer i medlemsantal.
För att skydda modellen har fackförbunden i Sverige långtgående konflikträttigheter, med rätt till blockad och sympatiåtgärder mot arbetsgivare som vägrar att sluta avtal.
Kollektivavtal säkerställer att de anställda får sina rättigheter även om ägarna till företaget måste hålla inne semester och egen lön på grund av dålig lönsamhet. Om marginalen är så knapp i ett företag kanske du bör överväga att bli anställd på ett företag med kollektivavtal istället för att driva eget.
De åtgärder som Företagarna föreslår är helt i strid med den svenska modell som råder på arbetsmarknaden. Eller anser Företagarna att företag med färre än tio anställda inte heller ska ha rätt att organisera sig genom medlemskap i en arbetsgivarorganisation? Ett seriöst företag på den svenska arbetsmarknaden, som inte har något att dölja, tecknar i stor utsträckning ett frivilligt kollektivavtal, antingen genom medlemskap i en arbetsgivarorganisation, vilket LO uppmuntrar, eller direkt med berörd fackförening genom ett kollektivavtal.
Annons
Att driva företag är frivilligt, inget tvång.
Över 500 branschspecifika avtal kan inte vara fel. LO-distriktet i Örebro och Värmland håller utbildningar i vad den svenska modellen innebär, Johans Södergren och hans kollegor på Företagarna är välkomna att delta.
Linda Båth
ordförande LO Örebro och Värmland
Conny Andersson
distriktschef LO Örebro och Värmland