Den svenska bojkotten av sydafrikanska varor bidrog till apartheidsystemets fall.
Den 18 september antog FN:s generalförsamling en resolution som kräver att Israel upphör med sin “illegala närvaro i de ockuperade palestinska områdena” inom 12 månader.
Resolutionen uppmanar stater att sluta importera produkter från israeliska bosättningar och att inte leverera vapen till Israel om de kan användas i de ockuperade områdena. Internationella domstolen har tidigare slagit fast att Israels ockupation av Palestina är olaglig och måste upphöra omedelbart.
Sverige lade till, till skillnad från till exempel Norge och Finland, sänker rösten. Massmorden i Gaza, på Västbanken och på senare tid även i Libanon fortsätter. Minst 40 gånger fler människor, mestadels oskyldiga kvinnor och barn, har dödats av Israel sedan Hamas avskyvärda attack den 7 oktober 2023.
Ingen fred är i sikte, Israel accepterar inte en tvåstatslösning. USA fortsätter utan efterfrågan att leverera vapen till Israels högerregering som om palestinierna inte var fördrivna och fördrivna efter 1948.
När den svenska regeringen inte vill stå upp för folkrätten är det upp till civilsamhället att agera. Jag föreslår en bojkott av israeliska läkemedel när det finns andra alternativ på läkarmottagningen och på apoteket.
Konstigt nog har inte Läkarförbundet uppmanat sina medlemmar att ta ställning genom att skriva ut recept och visa solidaritet med “Läkare utan gränser”. Organisationen arbetar i utsatta områden under fruktansvärda förhållanden, där även hjälporganisationens personal dödas.
Läkares fria förskrivningsrätt gör det möjligt för den enskilde läkaren att påverka orättvisor. Samhällsengagemang är en del av medicinsk etik. Det berättar in en debattartikel i Läkartidningen en känd distriktsläkare, även tidigare medicinsk redaktör på Läkartidningen, att han och kollegor bojkottat ett läkemedelsföretag som inte drog sig ur Ryssland efter attacken mot Ukraina. På en medelstor vårdcentral i Värmland minskade därmed Astra Zenecas försäljning av ett astmaläkemedel, som kan ersättas med andra företags likvärdiga produkter, med 10 procent redan efter ett år.
Bojkott av israeliska varor och företag med kopplingar till Israel är redan igång. Som Sydsverige visas ägarkopplingarna och effekterna kan vara svåra att värdera.
Teva är dock ett multinationellt företag med huvudkontor i Tel Aviv, ett av världens största som främst producerar generika (vanliga läkemedel där patentet har löpt ut). Genom särskilda avtal med den israeliska regeringen förser Teva de illegala bosättningarna och militären med medicin.
En bojkott av Teva och dess dotterbolag skulle få klara ekonomiska konsekvenser och är i linje med FN:s resolution. En sådan åsikt påverkar både den svenska och den israeliska regeringen.
● Som kund på ett apotek. Begäran om att få receptfria läkemedel som inte är tillverkade av Teva/Actavis/Ratiopharm.
● Som patient: Om apoteket vill byta ut så kallade generika mot Teva-gruppens preparat har du rätt att välja bort israeliska företags preparat, men kan behöva betala en viss merkostnad för att få samma medicin från ett annat företag.
● Som läkare. Välj inte Teva, Actavis och Ratiopharm utan istället andra företags preparat. Det finns ofta andra läkemedel med samma medicinska effekt.
Mer om insändare: Så här skriver du på insändare och svar
Fler insändare: dn.se/insandare