För 24:e året i rad har Måltidsakademien delat ut årets svenska måltidslitteratur. Juryn bedömer all måltidsrelaterad litteratur, inte bara rena kokböcker. Av de cirka 200 böcker som publicerats det senaste året utsågs 35 vinnare i så vitt skilda ämnen som “ceremonimåltider”, “choklad”, “hälsa” och “årets kulturakt”.
Det finaste priset, “bäst av alla kategorier” gick till konditor Jan Hedhs bok “Glass på riktigt” (Arena), som också tog hem kategorin dessertboks. I sin motivering skriver juryn bland annat att “för varje bok som Jan Hedh skriver tar människokunskapen ett märkbart steg framåt när det kommer till kaffestundens välsignelser eller festens ljuva avslutning”.
På listan över pristagare finns även DN-medarbetarna Jens Linder och Alf Tumble. Jens Linders bok “Allt gott” (Norstedts) är en personlig kokbok där han samlat recept från sina 50 år som kock. Juryn kallar den för en “allroundbibel för matälskare och ett gastronomiskt testamente” och gav den utmärkelsen “À la carte – Bästa kockböcker”.
Alf Tumbles “The universe of wine” valdes till årets drinklitteratur. Från växt till vinlista” (Mondial), en universell vinbok för den nya generationen vinentusiaster, enligt juryn.
Läs mer:
Tre recept från “Glass på riktigt”
Texter och recept av Jens Linder
Texter och vintips av Alf Tumble
Vill du ha fler tips på mat, dryck och restauranger? Eller dela dina egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och pubar!