I Lund har vi en lång tradition av att sätta utbildning och elevens bästa i fokus. Ett sätt att åstadkomma detta, vars effekt är obestridd bland politikerna i Lund, är genom mindre klasser.
När Liberalerna i barn- och skolnämnden vid senaste mötet föreslog att klassstorlekarna i grundskolan skulle hållas till högst 25 elever var motståndet från styrelsen starkt. Förslaget att rektorerna ska uppmanas att behålla klasserna i den här storleken är inte bara en byråkratisk detalj, utan avgörande för att skapa bättre förutsättningar för eleverna och lärarna.
Vilken överraskning var att Vänsterpartiet, som i sitt valmanifest argumenterade för mindre barngrupper i förskolan och mindre klasser i grundskolan, valde att rösta emot Liberalernas förslag. Detta tillsammans med S, M och KD. Vad hände med löftet om att skapa förutsättningar för varje barns utveckling och lärande?
Det är känt att styrelsen köpt Vänsterpartiets lojalitet genom kommunfullmäktigeposter, dubbla arvoden och återkommande budgetuppgörelser – men har V därigenom också avsagt sig all ambition att bedriva egen politik i nämnderna?
Föräldrar och barn förtjänar ett svar på varför mindre klasser, som både V och S tidigare sagt sig stödja, nu plötsligt inte längre är aktuella. Färre barn i en klass skapar både bättre förutsättningar för eleverna att lära sig som lärare att undervisa. Forskning visar också att mindre klassstorlekar fram till mellanstadiet i långtidsstudier har visat sig ha en positiv effekt vad gäller inkomstnivåer långt senare i livet. Du tjänar mer pengar idag om du gick i en klass med färre elever de första åren i skolan.