Arctic Space Technologies, som är baserat i Piteå, erbjuder satellitkommunikationstjänster som gör att stora internationella företag kan bearbeta stora mängder data från satelliter på ett effektivt sätt. Kundlistan består av företag och organisationer inom allt från fjärranalys och meteorologi till försvar, säkerhet och kommersiell satellitkommunikation. Bland de mer kända namnen på kundlistan finns Airbus, ESA, Kepler och OneWeb.
- Genom att fokusera på effektivitet och innovation har vi kunnat bygga en unik position som en kommersiell aktör med lönsam verksamhet i en kapitalintensiv och ofta statligt kontrollerad bransch. Vi har nu en stabil grund för att fortsätta växa snabbt. Målet är att bygga ett globalt nätverk av markstationer för att möta den ökande efterfrågan på våra tjänster, säger Benjamin Fischer, VD för Arctic Space Technologies.
Idag utgår verksamheten från Arctic Spaces egen anläggning där man äger infrastrukturen, och låter kunder installera sin egen utrustning. Utbudet av tjänster inkluderar infrastruktur som hosting och samlokalisering, samt full hantering av markstationstjänster.
- Att vi valde att etablera företaget i Piteå beror på de unika förutsättningar för både datacenterdrift och satellitkommunikation som finns här. Anläggningens norra position är avgörande eftersom satelliter passerar över polerna vid varje omloppsbana. Därför kan markstationer på hög latitud leverera längre uppkopplingstid till satelliter, vilket är en avgörande konkurrensfördel. Samtidigt erbjuder Piteå en bra kombination av kostnad och effektivitet, med väl utbyggd infrastruktur och tillgång till förnybar energi från vattenkraft.
Lönsamhet stark grund för internationell expansion
Arctic Space har sedan starten varit kassaflödespositiv och har hittills tecknat avtal värda långt över 100 miljoner kronor. Bolaget genomförde nyligen en omorganisation då det även rekryterade en ny professionell styrelse, med bland annat representation från CapSek med investeringschef Göran Carlson.
Fokus för 2025 är att vidareutveckla affärsstrategin, öka rekryteringen och etablera nya satellitkontor i strategiska regioner som Sydamerika och Nordamerika. Men Benjamin Fischer nämner att det också finns stora utmaningar med internationell expansion, där det i till exempel sydamerikanska länder ofta saknas en tydlig plan eller manual för hur en etablering ska gå till och man är beroende av att känna rätt personer. att lyckas.
Rent tekniskt är målet att bygga en global infrastruktur som kan hantera nästa generations satellitkommunikation. Företaget arbetar bland annat med att lansera nya tjänster som integration av satellitkommunikation med 5G-nät.
Redan idag omsätter Arctic Space cirka 30 miljoner kronor med god lönsamhet. Men för en internationell expansion kommer det att krävas mer pengar. I ett längre tioårsperspektiv är siktet inställt på en börsnotering, vilket Benjamin Fischer ser som ett viktigt steg för att kunna sätta ett ordentligt avtryck på rymdindustrin och driva på verklig förändring.
- Det är oerhört roligt att följa Arctic Spaces framgångsrika uppskalning med den potential de visar för framtiden. De är ett perfekt exempel på hur innovation och entreprenörskap kan skapa globala lösningar från en lokal bas i norra Sverige. Vi ser fram emot att fortsätta stötta dem i deras tillväxtresa, säger Henrik Jerner, VD för CapSek.
CapSek investerade i Arctic Space för första gången 2024 och äger cirka två procent av bolaget.
För mer information, kontakta:
Henrik Jerner, VD Northern CapSek Ventures AB, telefon +46 761 08 65 44
Om Northern CapSek Ventures AB
Northern CapSek Ventures är ett annorlunda riskkapitalbolag, som hittar och investerar i spännande techbolag utanför Stockholmsregionen. Bolaget, som är noterat på NGM Nordic SME, är en aktiv ägare och bistår med nätverkande, rådgivning, partnerskap och affärsutveckling. Investeringar görs när affärsmodellen är bevisad och målbolaget tar in expansionskapital i en så kallad A-runda. Drivkrafter för investeringarna är digitaliseringen av samhället och nya teknologier på frammarsch, till exempel Software as a Service (“SaaS”), Internet of Things (“IoT”), datorspel (datorspel) eller AI/Machine Learning ( “AI/ML”) . CapSek investerar i både onoterade och börsnoterade bolag. Företaget har kontor i Göteborg och Piteå. CapSek öppnade kontoret i Piteå i januari 2023 för att vara relevant som investerare och hjälpsam för små och medelstora techföretag verksamma i Sveriges norra tillväxtkluster. Företagets hemsida är
Se hela pressmeddelandet och andra nyheter från detta företag på Cision Nyheter.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se