1. Varför inför Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol nödlagar?
Hans tillkännagivande träffade sydkoreanernas vardagsrum som en bomb sent på tisdagskvällen. I en telesändning anklagar Yoon Suk-Yeol oppositionen för att kontrollera parlamentet och sympatisera med Nordkorea. Parlamentet har blivit ett monster som förstör den liberala demokratin, enligt Yoon.
2. Vilken typ av reaktioner får den?
Sydkoreanerna är chockade. Det är kaos, beskriver en sydkorean som DN varit i kontakt med. Människor är rädda för att förlora sin yttrandefrihet och sina demokratiska rättigheter. Sydkorea har inte haft nödlagar sedan det blev en demokrati i slutet av 1980-talet. Nu ses stridsvagnar på gatorna och ingången till parlamentet har blockerats av polis, enligt nyhetsbyrån Yonhap.
En video DN har sett visar personer som stoppas av polis i närheten av riksdagshuset. Här ute har protester pågått i månader som kräver Yoons avgång. Nu har han förbjudit alla typer av demonstrationer. I ett meddelande, som DN har tagit del av, förklaras att medier styrs av lag, att alla typer av protester är förbjudna. De som bryter mot lagen kan gripas och visiteras utan ytterligare motivering.
3. Vilken är Yoons position?
Han är inte en särskilt populär president och har haft problem med att få igenom sin politik eftersom oppositionen kontrollerar parlamentet. De senaste månaderna har protester rasat utanför parlamentet som kräver att han ska avgå, och enligt en opinionsundersökning i november stöder färre än 20 procent honom, det lägsta förtroendet sedan han blev president.
Han har haft extra svårt att få igenom sin agenda sedan i våras då hans konservativa parti led ett förkrossande nederlag mot Demokratiska partiet i parlamentsvalet. Dessutom är han omgiven av skandaler som involverar hans fru. Hon anklagas för att ha påverkat Yoons parti på ett felaktigt sätt när det valde en ledare.
Hustrun har också tidigare skapat rubriker för att ha fått en lyxig handväska i present av en pastor. Vissa spekulerar i att Yoons drastiska tillkännagivande på tisdagskvällen är ett sätt för honom att rädda sig själv vid makten.
– Det handlar inte alls om Nordkorea. Han använder sin militära makt för att styra politiken, säger en sydkorean som DN är i kontakt med.