Efter intensiva förhandlingar har den danska regeringen antagit ett politiskt paket som syftar till att främja den gröna omställningen. Med en så kallad “grön trepart” kommer landet år 2030 att införa en koldioxidskatt på jordbruket.
Tio procent av Danmarks yta ska också omvandlas till natur och skog fram till 2045. Kväveutsläppen från jordbruket ska minska med 13 780 ton per år.
– Vi blir det första landet i världen som inför en koldioxidskatt på jordbruket, säger landets klimat- och energiminister Lars Aagaard (M).
– Det visar på en vilja att agera. Det visar också att den danska modellen fungerar där den sektor som berörs av avtalet är inblandad, fortsätter Aagaard och syftar på landets jordbrukssektor som var med i förhandlingarna.
Annons
Annons
Kombinerat med avdrag
Den nya skatten kommer att uppgå till 300 danska kronor per ton koldioxid som släpps ut 2030 för att sedan stiga till 750 kronor per ton 2035. Men skatten kombineras med ett grundavdrag på 60 procent, vilket gör att de faktiska skattesatserna blir betydligt lägre.
Detta beskrivs som en seger av ordföranden för lantbruksorganisationen Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard.
“Vi har haft en betydande inverkan på resultaten”, säger han.
Skatten kommer att baseras på utsläpp från gödselhantering och från rötning av boskap.
Sverige måste bidra
Sverige och Tyskland förväntas bidra till att nå målet om minskade kväveutsläpp i havet. Jeppe Bruus (S), ansvarig minister för avtalet, uppger att han vill se gemensamma regler för Östersjön.
– Jag har inte ringt till Sverige och Tyskland eftersom vi måste sluta här innan vi börjar ringa runt, säger han.
I Danmark har avtalet redan kallats historiskt. Vissa partier hade dock velat gå ännu längre.
– Det råder ingen tvekan om att jag hade velat ha en högre koldioxidskatt, säger Signe Munk, SF.