I dag delas Edelstamppriset ut till Dawit Isaak.
Regeringen har ärvt frågan om den svensk-eritreanske journalisten, som sedan 2001 suttit fängslad utan rättegång.
Flera politiker vill nu se nya metoder för att pressa Eritrea.
– Sverige har haft för stor tilltro till tyst diplomati, säger Fredrik Malm (L).
Att Edelstamppriset i år tilldelas Dawit Isaak har fått stor uppmärksamhet internationell påverkanoch fick uppmärksamhet i både franska och amerikanska medier.
Statsminister Ulf Kristersson (M) tog upp sin talan i regeringsutlåtandet i september i år.
– Mänskliga rättigheter, inklusive yttrandefrihet, är en hörnsten i den liberala demokratin. Regeringen kommer att fortsätta arbeta för att få journalisten Dawit Isaak och förläggaren och poeten Gui Minhai att friges, sa Kristersson då.
Men från utrikesdepartementet är locket fortfarande på och tyst diplomati präglar fallet.
“Regeringen fortsätter att arbeta intensivt för att Dawit Isaak ska kunna friges och återförenas med sin familj. Sverige har en pågående dialog med representanter från Eritrea på olika nivåer och fallet tas upprepade gånger upp på högsta politiska nivå.”skriver Richard Wahlström, pressekreterare till utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M), i en kommentar.
Kräver större press på Eritrea
Flera politiker har krävt ökad press på Eritrea. Ett återkommande förslag är att begränsa regimens möjlighet att ta ut en så kallad diasporaskatt, vilket innebär att svensk-eritreaner tvingas betala två procent av sin inkomst till hemlandet.
Hösten 2023, i samband med våldsamma upplopp vid en eritreansk kulturfestival på Järvafältet i Stockholm, ville både regeringen och Socialdemokraterna stoppa skatten som formellt saknar tillstånd.
– Regeringen har inte gett Eritrea något sådant tillstånd för skatteuppbörd i Sverige, sa då utrikesminister Tobias Billström (M) till Sveriges Radio.
“Vi ser fram emot initiativ från regeringen för att stoppa diasporaskatten och vi kommer att stödja sådana åtgärder”skrev den utrikespolitiska talespersonen Morgan Johansson (S) i ett sms till radion.
Vad som hänt sedan dess är oklart.
Självklart ska vi göra allt för att få honom fri
Riksdagsledamoten Fredrik Malm (L) har höjt diasporaskatten i över ett decennium och yrkade nyligen på ett förbud. Han anser att ärendet bör ligga hos justitieminister Gunnar Strömmer (M).
– Det här är kriminellt beteende. Om Hells Angels knackar på din dörr och säger “ge mig två procent av din inkomst”, då tror vi att det är utpressning. Men om den eritreanska ambassaden säger samma sak så är det plötsligt inte det, säger han.
“Afrikas Nordkorea”
Sverige har varit överseende med insamlingarna för att inte störa den diplomatiska dialogen om Dawit Isaaks frigivning, hävdar Fredrik Malm. Nu hoppas han att regeringen gör tvärtom. Om inte annat för att förbättra livet för tusentals eritreaner i Sverige.
– Självklart ska vi göra allt för att få honom fri. Men vi måste förstå att vi har att göra med Afrikas Nordkorea. Det är en av de mest totalitära regimerna i världen. Situationen är mycket svår.
hufvudstadsbladet har sökt Gunnar Strömmer som hänvisar till utrikesministern.
Det ädla stämpelpriset
Edelstampriset delas ut till minne av den svenske diplomaten Harald Edelstam. Prissumman har aldrig offentliggjorts.
Juryn lyfter fram den svenske eritreanske journalistens “enastående arbete och exceptionella mod” när det gäller att stå upp för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.
Dawit Isaaks dotter Betlehem Isaak tar emot den vid en ceremoni i Riddarhuset i Stockholm den 19 november.
TT