-
De tävlar i Melodifestivalen
De tävlar i Melodifestivalen
Linnea Henriksson, Meira Omar och Maja Ivarsson är klara för Melodifestivalen nästa år.
Linnea Henriksson gör sin Melodifestivaldebut i vår. Det gör också “Love is blind”-stjärnan Meira Omar, som tävlar med bidraget “Hush hush”. Klar för tävlingen är också The Sounds-stjärnan Maja Ivarsson. Det meddelar SVT vid en presskonferens där alla 30 tävlande presenteras.
Sedan tidigare är det känt att Kristina “Keyyo” Petrushina och Edvin Törnblom leder tittarna genom de fem deltävlingarna, kvalet och finalen i vår. (TT)
Senaste nyheterna
-
Många elever står utan extra studietid
Många elever står utan extra studietid
Mellan- och gymnasieelever har laglig rätt till två timmars extra undervisning per vecka, för att få läxhjälp, ta igen en missad lektion eller fördjupa sig.
Men skolorna är dåliga på att ge alla elever den tiden, visar Skolinspektionens granskning. Av 60 besökta skolor fann myndigheten brister hos 30, där eleverna fick mindre än två timmar – eller inte kunde delta alls.
En anledning är att skolskjutsarna krockar med schemaläggningen av den extra studietiden. Det kan också vara så att vanlig undervisning eller modersmålsundervisning kommer i konflikt med den extra studietiden. På en skola gavs den extra studietiden tre timmar efter den ordinarie skoldagens slut. (TT)
-
Grönländska kvinnor kompenserade för spiraltvång
Grönländska kvinnor kompenserade för spiraltvång
Femton grönländska kvinnor som fått en spiral insatt utan deras samtycke efter 1991 kan nu få en ersättning på 300 000 danska kronor var.
Det säger Erik Jensen, Grönlands finansminister och ordförande för Siumut (socialdemokratiskt parti på Grönland), till det grönländska mediet KNR.
Ersättning ges dock endast till kvinnor där ingreppet gjordes efter att Grönland tog över ansvaret för sjukvården från Danmark 1991. De som fått en spiral insatt tidigare har ännu inte fått någon ersättning.
Minst 4 500 grönländska kvinnor och flickor fick spiral mellan 1960 och 1991, i en dansk “IUD-kampanj” för att få ner födelsetalen på ön. Många gick inte med på förfarandet. Över 140 av dem har stämt Danmark för brott mot mänskliga rättigheter och krävt ersättning på totalt cirka 43 miljoner danska kronor.
Den danska regeringen och den grönländska regeringen i Naalakkersuisut inledde en utredning om händelserna 2023. Den beräknas vara klar 2025.
-
Groddar återkallade – kan innehålla salmonella
Groddar återkallade – kan innehålla salmonella
Leverantören Munkagrodden återkallar alfalfagroddar eftersom de kan bära salmonella.
Efter ett antal fall av salmonella i höstas spårade myndigheterna upp smittan och såg ett samband mellan sjukdomen och att äta alfalfagroddar som har vuxit ur ett visst parti frön.
“Efter denna kunskap och eftersom smitta inte kan uteslutas återkallar Sydgrönt och Munkagrodden produkten från marknaden. Groningen från det aktuella fröpartiet har stoppats”, skriver Munkagrodden i ett pressmeddelande.
Återkallade produkter är märkta med Munkagrodden och Sydgrönt.
-
Riksbanken sänker “neutralräntan”
Riksbanken sänker “neutralräntan”
Riksbanken sänker nivån på vad direktionen anser vara en “neutral ränta”, alltså en styrränta som varken stimulerar eller stramar åt ekonomin.
Den omedelbara effekten av Riksbankens sänkning av vad direktionen ser som en neutral ränta är begränsad, enligt Torbjörn Isaksson, ekonom på storbanken Nordea.
Enligt Seim kvarstår en allmän press nedåt på den neutrala räntan även efter sänkningen. Men det motverkas bland annat av ökade satsningar på försvar och grön omställning.
Riksbankens styrränta på 2,75 procent är “mycket nära” en neutral ränta, enligt Seim.
-
Polska smugglare försåg gäng med maskingevär
Polska smugglare försåg gäng med maskingevär
En före detta vapenhandlare från Polen misstänks ha försett brottslingar i Europa med en stor mängd pistoler och automatvapen. I Sverige har ett tiotal maskinpistoler kopplade till mannen beslagtagits.
– Vi befarar att han har hanterat hundratals vapen över tid, säger Tullens vapenexpert Jesper Liedholm.
-
Dansk åklagare kräver fängelse för svensk tonåring
Dansk åklagare kräver fängelse för svensk tonåring
Åklagaren yrkar på fem och ett halvt års fängelse för den svenske 16-åringen som åtalats för att ha tagit på sig ett morduppdrag i Danmark.
Pojken, som kommer från norra Sverige, anlände till Köpenhamn den 25 april. Han stannade sedan i flera timmar på stadens centralstation, där han sedan greps av polisen.
Åklagare Ulrik Sommer pekar på noggrann planering som en försvårande omständighet, rapporterar danska Tv2. Samtidigt kan hans unga ålder vara en förmildrande omständighet.
-
Störningar på riksdagens hemsida
Störningar på riksdagens hemsida
Riksdagens hemsida upplever just nu störningar. Besökare möttes under förmiddagen av beskedet att hemsidan låg nere och att det var “begränsad tillgång” till hemsidan.
– Det som står där är det jag kan berätta, säger Carina Larsson på riksdagsförvaltningen.
– Vi vet att det är ett fel och felsökning pågår.
Ungefär en halvtimme efter att problemen började var hemsidan tillbaka, men med besked om fortsatta störningar.
Bakgrunden till händelsen är inte känd. (TT)
-
Konfliktsituationen i Malmö måste kylas – 51 samtal
Konfliktsituationen i Malmö måste kylas – 51 samtal
Den höga konfliktnivån i Malmös grova kriminella miljöer kan kylas ner med hjälp av personliga samtal, hoppas polisen. På två veckor har 51 personer som valts ut på grund av kopplingar till grov brottslighet kontaktats.
Samtalen har förts antingen i folkets hem eller villkorligt villkorligt inom ramen för Stop Shooting-strategin.
Den höga konfliktnivån i Malmö har varit ett faktum i flera månader med en rad grova våldsbrott som följd. Att genomföra den här typen av samtal på ett koncentrerat sätt i stor skala var planerat för länge sedan, men polisen, Kriminalvården och kommunen menar att det nu sker i helt rätt tid.
-
Lärare och vårdpersonal är undantagna från “informationslagen”
Lärare och vårdpersonal är undantagna från “informationslagen”
Vård, skola och socialtjänst föreslås undantas från “utlämnandelagen” när regeringens utredare Anita Linder presenterar sitt slutbetänkande. Linder säger under en presskonferens att utredningen ser för stora risker om de undantagna sektorerna skulle ingå i “Informationslagen”.
Linder hade fått i uppdrag av Tidö-partierna att utreda om offentligt anställda inom bland annat sjukvård, bibliotek och skolor ska vara skyldiga att – om de misstänker att personer vistas illegalt i Sverige – anmäla till polisen eller Migrationsverket.
Frågan om “upplysningslagen” har varit känslig inom Tidösamarbetet. Sverigedemokraterna har tidigare inte velat se några undantag från lagen, men verkar ha ändrat ståndpunkt.
– Kooperativa parterna är överens om att verksamheterna skola, omsorg, socialtjänst och b
-
Så mycket sänks räntan på skattekontot
Så mycket sänks räntan på skattekontot
Skatteverket sänker sin ränta på skattekontot från och med den 1 december, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
Den så kallade inkomsträntan på insättningar på kontot sänks till 1,125 procent, ned från 1,6875 procent.
Den låga räntan på skattekontot – som bland annat gäller för skattskyldiga som beviljats skatteanstånd – sänks till 2,50 procent från tidigare 3,75 procent.
Samtidigt sänks den höga räntan – som tas ut på skatteskulder som inte har betalats på förfallodagen – till 17,5 procent. Den låg tidigare på 18,75 procent.
Läs mer:
Senaste nyheterna om kriget i Ukraina
Senaste nytt om konflikterna i Mellanöstern