I en nyligen publicerad studie från Lighthouse Report framgår att Sverige är bland de sämsta i Europa på att säkra utländska talanger. I Sverige är det fyra gånger vanligare att universitetsutbildade migranter är arbetslösa jämfört med de med inhemsk universitetsutbildning, enligt rapporten är det bara Grekland som är sämre än Sverige.
Detta påverkar inte bara enskilda individer utan det påverkar också hela vårt samhälles utveckling och innovationsförmåga. En utmaning är att många utlandsfödda talanger i Sverige introduceras på arbetsmarknaden alldeles för sent, ofta på grund av att det finns för få tillfällen då arbetsgivare och arbetssökande möts i rätt miljö och får en bättre förståelse för varandras värde. Detta är särskilt viktigt i ett land som Sverige där nätverkande spelar en avgörande roll för att få jobb.
För personer som söker jobb handlar det om att förstå hur man bygger och kommer in i nya nätverk, för arbetsgivare hur de ska hämta den kompetens de saknar och för myndigheter hur man underlättar matchning.
Som alltid finns det gott exempel där jobbmatchning fungerar väldigt bra. År 2022 skapade Beredskapslyftet ett jobbmatchningscenter för ukrainska flyktingar där vi har placerat över 300 personer i arbete per år, hittills har 665 fått jobb hos över 100 arbetsgivare över hela Sverige. Det svenska civilsamhällets svar på ukrainarna var starkt direkt efter krigets början. Andra aktörer som har hjälpt ukrainare är Yrkesdörren, Jobbsprånget och Help Ukraine Gothenburg (HUG).
Hur kommer det sig att vi på Beredskapslyftet har lyckats med vår jobbmatchning? Dels har vi en positiv syn på att det faktiskt fungerar, vi har ett stort nätverk i näringslivet, men också att vår arbetsförmedling har både svenska och ukrainska anställda. Det gör att vi har god kunskap om företagens behov samtidigt som våra ukrainska medarbetare har god kunskap om koncernen och snabbt kan hitta rätt kandidat. Låt oss ge några exempel.
Kronans Apotek har som många andra apotek ett stort behov av att rekrytera farmaceuter. Tack vare vårt ukrainska jobbmatchningscenter har apotekskedjan introducerats för ett antal välkvalificerade farmaceuter. Med hjälp av anställningsformen Etableringsjobb har Kronans Apotek sedan dess rekryterat ett tiotal ukrainska farmaceuter som kombinerar arbete på apotek med studier för att få sin farmaceut.
Vårdföretaget Ambea är också ett exempel på ett företag som genom samarbete med oss har rekryterat över 100 ukrainare till sina vårdhem. Ett 30-tal av de anställda ukrainarna går parallellt med utbildningen till vårdbiträde, som nu upphör och där alla har velat fortsätta kombinationen arbete och studier till undersköterskor.
Ytterligare ett exempel är häktet Hällby som i ett särskilt projekt rekryterat ett antal ukrainare, varav många deltagit i projektet är nu fast anställda på Kriminalvården. För att inte tala om PWC och Grant Thornton som rekryterade ett dussin ukrainare och ett antal advokater och advokatbyråer som har anställt nästan lika många personer. Det här är bara ett antal exempel på arbetsgivare som ser potentialen och kompetensen hos personer födda utomlands.
En sak är säker – kompetensen finns. Beredskapslyftet har gjort en undersökning bland ukrainare som visar att över 70 procent av ukrainarna i Sverige har en eftergymnasial utbildning, vilket är en betydligt högre nivå än den vuxna befolkningen i Sverige som helhet. Trots det är det många som säger att de som har ett jobb idag inte har ett jobb som motsvarar deras utbildning och erfarenhet. En liknande situation finns med många andra utrikesfödda grupper.
Framåt kommer vi starta flera projekt för att visa att det med relativt enkla medel går att få till en fungerande process kring jobbmatchning. En av de nystartade satsningarna sker i samarbete med Järvaveckan där vi med ekonomiskt stöd från Jacob Wallenbergs minnesfond arbetar för att knyta kontakt med arbetsgivare som har rekryteringsbehov och matcha dem med långtidsarbetslösa som har den kompetens de söker. .
Vi kunde ha listat allt som inte fungerar på den svenska arbetsmarknaden. Men vi väljer istället att fokusera på det som fungerar. Genom kreativa och riktade insatser är det möjligt att få till fungerande jobbmatchningsinsatser och vi har också en tydlig erfarenhet av att det finns en god vilja från både regeringen och arbetsförmedlingen att lyssna på våra tankar, idéer och erfarenheter.
Det är helt enkelt dags att vi pratar mindre och gör mer i den här frågan – utländska talanger är ingen utmaning utan en tillgång för Sverige!
Håkan Buskhe, VD FAM
Malin Crona, GS Nödliften
Fredrik HillelsonVD och grundare av Novare
Nasim KhosraviChef för Axelerate Axel Johnson AB
Malin LefflerPartner Roschier
Pernilla Oldmark, hr direktör Axel Johnson AB
Laura SapphireKommunikationschef FAM