V-Dem (Varieties of Democracy) Institutet vid Göteborgs universitet mäter graden av demokrati i världens länder. Räknar man antalet länder är ställningen relativt jämn: 91 demokratier och 88 autokratier. Däremot lever bara 29 procent av världens befolkning i demokratier. En ännu mindre andel lever i fullfjädrade, eller liberala, demokratier. Årets demokratirapport visar att graden av demokrati som den genomsnittlige världsmedborgaren åtnjuter har fallit tillbaka till 1985 års nivåer. De kännetecken på demokratin som försvagas på de flesta håll just nu är yttrandefrihet, fria och rättvisa val och föreningsfrihet.
Samtidigt kan det noteras att flera stora auktoritära länder agerar med stort förtroende på den internationella arenan, för att sprida sina berättelser, för att störta den regelbaserade världsordningen, för att försvaga väst. Anne Applebaum lyfter i sin senaste bok, Autocracy, Inc.: The Dictators Who Want to Run the World, hur auktoritära länder samarbetar mer och mer på allt fler sätt, till exempel ekonomiskt, tekniskt och när det gäller påverkanskampanjer. Rysslands krig mot Ukraina har satt denna utveckling i rampljuset, men exemplen kan mångdubblas.
I ett längre perspektiv ser jag optimistisk på möjligheterna att vända utvecklingen mot bakgrund av demokratins inneboende styrkor och fördelar. Demokrati med alla dess komponenter är inte bara moraliskt överlägsen alla andra samhällssystem, utan också bättre på att leverera välstånd till medborgarna och resurser för det vi vill finansiera kollektivt. Nobelpriset i ekonomi 2024 lyfter fram vikten av demokratiska sociala institutioner för en god ekonomisk utveckling som gynnar alla. Men demokratisering i olika delar av världen sker inte av sig självt och just nu finns det starkare motkrafter än på länge.
Det är viktigt att västvärldens demokratier stöder aktivt demokratisk utveckling runt om i världen. Detta sker förstås redan, men jag tror att det finns mer att göra på lång sikt och hållbart, inte minst när det gäller att förklara vad demokrati innebär utöver val med allmän och lika rösträtt. Demokrati består av ett nätverk av värderingar som leder till ett samhälle präglat av en demokratisk kultur. Det är inget som snabbt kan skapas genom ett fåtal beslut i samhällen där detta aldrig funnits.
Riksdagen har nyligen avslutat ett fyraårigt, demokratifrämjande samarbete med Nordmakedoniens parlament, ett land som enligt V-dems senaste årsredovisning glädjande nog har blivit mer demokratiskt. Det har handlat om hur man får arbetet i riksdagen att fungera bra ur ett praktiskt perspektiv samt frågor om demokratisk kultur, inte minst relationen mellan regeringspartier och opposition. Vi fortsätter att göra vår del genom att starta ett liknande samarbete med Armeniens parlament.
Det är också absolut nödvändigt att Väst anstränger sig ännu mer för att på olika sätt samarbeta med demokratierna i det globala Syd – Afrika, Asien och Latinamerika – för att bromsa den auktoritära vågen. Att demokratiska länder ser BRICS-samarbetet som något som ligger i deras intresse borde vara anledning till eftertanke. Väst måste aktivt söka stöd för sin berättelse, såsom vad som står på spel för hela den demokratiska världen i Ukraina, men också vara en engagerad partner som främjar investeringar, handel och andra ekonomiska utbyten. Riksdagen bidrar genom parlamentariskt utbyte både bilateralt och inom internationella organisationer, till exempel Europarådet, OSSE och Internationella parlamentariska unionen.
Men alla som ställer upp för demokrati behöver hjälp. Svenskt näringsliv kan spela en viktig roll i dessa strävanden, till exempel genom att fortsätta sprida en god, svensk affärskultur och genom att visa fortsatt öppenhet mot marknader i den globala södern.
Låt 2025 bli ett år då vi i Sverige tillsammans med resten av västvärlden agerar aktivt för att främja demokratisering runt om i världen och för ett närmare samarbete med demokratierna i den globala södern. Det följer inte av någon naturlag att autokratiseringsvågen sveper fram, men det krävs hårt arbete för att vända trenden.
Andreas NorlenRiksdagens talman