Men de elever som inte kan läsa är bara en av ingredienserna i en giftig cocktail.
Det här är en kulturell artikel.Analys och värderingar är skribentens egna.
Maria G Francke är kulturchef.
Det ger mig ingen ro, nyheten att skånska universitetsstudenter – på prestigefyllda kurser som juristutbildningen, arkitektprogrammet och tandläkarskolan – är så dåliga på att läsa böcker att de inte kan ta sig igenom kurslitteraturen. Även den som studerar litteraturhistoria är inte sugen på att läsa böcker, utan lyssnar hellre, eller googlar sammanfattningar.
Ja, jag vet. Inte alla elever. Men det är en skrämmande trend. Och det värsta av allt är det på flera år har blandat ihop en cocktail, stark och giftig, som redan fått deprimerande konsekvenser.
Annons
Några av ingredienserna:
Annons
- Boken som underhållare och tidsfördriv har fått en skoningslös konkurrent i streamingtjänsterna. Den digitala revolutionen, med framför allt sociala medier, har tagit upp en hel del av vår tid, något som den amerikanske socialpsykologen Jonathan Haidt borrar djupare i utifrån barns och ungas liv i sin aktuella svenska bok “The anxious generation” .
- Har i allmänhet ordförståelsen minskadeäven för dem med svenska som modersmål.
- I början av året blev det ett stort uppståndelse när en slöjdlärare i Vi låre berättade att hennes elever började förlora förmågan att använda saxträ en nål och så vidare. Det gäller även att skriva för hand. Lite halvanekdotiskt har jag de senaste dagarna pratat med två olika personer med barn i olika åldrar som märkt att färdigheten att skriva med penna på papper är kraftigt eftersatt. En av föräldrarna åtgärdar detta med lektioner i bra skrivande hemma.
- Till råga på allt så kom denna vecka också nyheten om att en stor grupp unga saknar digital kompetens. Det handlar om åttondeklassare som inte klarar av att utvärdera information i sociala medier eller resten av internet men som inte heller klarar av enkla uppgifter som att ladda ner en fil.
Börjar jag låta som en deprimerad efterbliven efter denna uppräkning? Jo, deprimerad kan jag hålla med om – men att tillskansa sig förmågan att läsa och analysera längre texter, som en bok, och förstå sammanhangen är ingen föråldrad färdighet. Det har varit en nödvändighet för att kunna orientera sig i samhället, och det kommer det att vara även i framtiden. Eller som Expressens kulturchef Victor Malm skriver lite mer drastiskt i sitt nyhetsbrev: “Det som lärarna vid Lunds universitet beskriver för hufvudstadsbladets reportrar är en avalfabetisering av samhället. Processen motverkar den svenska folkskolans historiska skäl: att skapa ett samhälle som består av läsande och skrivande människor, som kan ta till sig, värdera och tolka information, läsa litteratur, bli självständiga varelser och därmed utgöra en levande grund för en demokrati.” Risken, säger Malm, är att vi får ett samhälle som består av idioter.
Om du måste fortsätter att lägga till vår tids giftiga cocktail tenderar skönlitteratur ibland att bli något av ett specialintresse, särskilt det översatta som säljs i fysisk form, dvs pappersböcker. I höst är “Intermezzo” med irländska Sally Rooney ett undantag som bekräftar regeln. Men i Svenska Förläggareföreningens rapport från december förra året citeras Casia Bromberg på Brombergs förlag: “Våra största titlar säljer mellan 6 000 och 8 000 exemplar. Den siffran var en helt annan för bara 10 år sedan.”
Annons
Annons
Att inte kunna ta till sig en bok från sida 1 till, låt oss säga, 350, utan att istället nöja sig med att googla för att ta reda på vad den “handlar om” är, när det kommer till skönlitteratur, en dålig utveckling. När det kommer till kurslitteratur är det till och med farligt. En tandläkare eller läkare som inte helt förstår hur något fungerar kan utgöra en fara för patienten. Och en jurist som inte förstår hur olika lagar motsvarar varandra kan inte arbeta för ett rättssäkert samhälle.
Hur backar vi bandet? Eller snarare, hur kan en fortsättning se ut som resulterar i något positivt? Jag har inte alla lösningar, Jag kan bara hoppas att den galopperande oförmågan att läsa böcker är toppen av ett isberg, och inte toppen av det.
VECKAN…
…filmtrailer. “Bridget Jones: Mad about the boy” – den sista filmen i den sagan – har premiär i början av nästa år och trailern som släpptes häromdagen gav mer smakJag vill verkligen säga det.
…frukt. Expressen avslöjade i veckan jämställdhetsminister Paulina Brandbergs bananfobi – inga bananer är tillåtna i lokalerna hon vistas i. Det väckte debatt på många plan, vissa ganska låga.
…fuskbygge. Andreas Cervenka följer upp succén med “Giriga Sverige” med “Fuskbygget”, en bok om bostadsmarknaden.
Följ vår kulturbevakning – gå in under “Mitt konto” och “Aviseringsinställningar” i appen och aktivera pushnotiserna för kultur!