Vi kan presentera ett omfattande handlingsprogram inom sex nyckelområden, skriver Mauricio Rojas (L), riksdagsledamot och sammankallande i Skåneliberalernas arbetsgrupp för ett tryggt, tryggt och integrerat Skåne.
Det här är ett debattinlägg.Författarna är ansvariga för åsikterna.
Ett systemhotande utanförskap har slagit rot i Sverige, inte minst i Skåne.
Parallella samhällen och separatistiska enklaver dominerade av islamister, klaner och kriminella gäng bekämpar det öppna, demokratiska och jämlika samhällets värderingar och institutioner. Sammanhållningen i samhället urholkas och känslan av att tillhöra en och samma gemenskap försvagas eller i vissa fall går förlorad.
Analysen av Utanförskapets karta som Statistisk sentralbyrå och Boverket presenterade tidigare i höst visar att Sverige har 180 utanförskapsområden där det bor 710 000 personer. För Skåne handlar det om ett 40-tal områden med en befolkning på nästan 140 000 personer. Det gör Skåne till Sveriges mest segregerade region och Malmö till den stad som präglas mest av utanförskapsområden. Nästan en fjärdedel av invånarna bor i kommunens 26 utanförskapsområden.
Annons
Annons
Liberalerna har varnat för den pågående utvecklingen sedan den första kartan över yttre rymden presenterades för tjugo år sedan. I det omgivande samhället har det funnits en strutsmentalitet som gjort att situationen har förvärrats avsevärt. Det vill Liberalerna ändra på innan det är för sent. Därför har Skåneliberalernas arbetsgrupp för ett tryggt, tryggt och integrerat Skåne tagit fram ett omfattande handlingsprogram inom sex nyckelområden: arbete och självförsörjning, skola och förskola, hedersförtryck, boendesegregation, trygghet och social sammanhållning.
Här är några av gruppens viktigaste förslag:
• Kommunerna ska alltid kräva ersättning i form av deltagande i verksamhetsprogram på heltid av alla arbetsföra personer som får etableringsersättning, traktamente eller motsvarande.
• Självförsörjningsgraden ska kartläggas och de bostadsområden som inte når en nivå på 50 procent av den vuxna befolkningen i arbetsför ålder ska deklareras som sociala krisområden och prioriteras i integrationsarbetet.
• Varje kommun ska upprätta en integrationsplan för sina sociala krisområden. Syftet ska vara att öka självförsörjningsgraden och främja blandade upplåtelseformer.
• Ebo, lagen om eget boende, borde avskaffas och folkbokföringsfusket borde straffas hårdare och kontrolleras på ett effektivt sätt.
• All personal som arbetar i skolor och förskolor ska få den utbildning, stöd och skydd som krävs för att effektivt arbeta mot hedersrelaterat förtryck, våld, mobbning, gängkriminalitet och spridning av hatpropaganda.
Annons
• Skolor i sociala krisområden måste få extra resurser så att de kan anställa de bästa lärarna och arbeta med språkutveckling, föräldrasamarbete och olika integrationsåtgärder.
Annons
• Förskolan ska vara obligatorisk från tre års ålder.
• Alla som arbetar i offentligt finansierad verksamhet ska vara skyldig att reagera omedelbart vid minsta tecken på förekomst av hedersrelaterat förtryck.
• Varje kommun ska ha en plan och en samordnare mot hedersförtryck och relaterade övergrepp.
• Könsseparatistiska aktiviteter som cementerar traditionella könsroller och motverkar jämställdhet bör inte finansieras med offentliga medel.
• För att vara hållbar måste kampen mot den organiserade brottsligheten samordnas på regional nivå så att framgångsrika insatser i en kommun inte leder till att den kriminella verksamheten flyttar till andra kommuner.
• Närpolisen ska ha en regelbunden närvaro i de sociala krisområdena, särskilt i skolorna och på de platser där det förekommer öppen brottslig verksamhet.
• Infiltration och försök till obehörig påverkan av myndigheter och viktiga samhällsfunktioner ska alltid polisanmälas och bekämpas med all kraft. Hotade tjänstemän och andra ska alltid få stöd och skydd.
• För att stärka sammanhållningen i samhället bör en obligatorisk samhällsplikt inom civilförsvaret införas och motsvara värnplikten för alla unga mellan 16 och 24 år.
Annons
• Allt ekonomiskt stöd från icke-demokratiska länder och rörelser till utbildningsverksamhet och föreningsliv bör förbjudas.
Det är fullt möjligt att vända det systemhotande alienation som slagit rot i Sverige, inte minst i Skåne.
FÖRfattaren
Mauricio Rojas (L)Riksdagsledamot och sammankallande i Skånska liberalernas arbetsgrupp för ett tryggt, säkert och integrerat Skåne
Vill du också skriva om Aktuella frågor? Så här gör du.