För drygt två år sedan tog vi över ansvaret för ett land som befann sig i flera svåra kriser samtidigt. Inflationen var tvåsiffrig och höga räntor satte press på hushållen. Det gjorde även de skyhöga el- och bränslepriserna.
Vi ärvde ett utanförskap som fick växa i decennier och en skola i kris. Vi ärvde ett Sverige med ett systemhotande gängkriminalitet som precis slagit sitt eget rekord i dödsskjutningar. Det var ett Sverige som sedan länge blivit både fattigare och farligare.
Det var mot denna bakgrund som våra fyra parter förhandlade Tidvattenavtalet. Vi tog oss an de djupa och allvarliga problem som den förra regeringen antingen saknat förmåga eller vilja att göra något åt.
Sedan hösten 2022 steg för steg har vi arbetat hårt för att genomföra Tidöavtalet och med det ett paradigmskifte i svensk politik. Vi är långt ifrån färdiga, men har nu lagt grunden för ett Sverige som ska bli både rikare och tryggare.
Samtidigt är det tydligt att de samhällsproblem vi riktade oss mot för två år sedan fortfarande behöver full uppmärksamhet. Gängkriminalitet kommer inte att besegras slutgiltigt på en mandatperiod. Just i höstas var det tre skottlossningar på en natt i Stockholm.
Inflationen är besegrad men har ätit upp tio år av reallöneökningar för hårt arbetande svenskar. Nu när Sverige har inflationen under kontroll är det klart att vi måste få igång tillväxten igen.
Klimatfrågan kvarstår avgörande. Vi måste fortsätta att minska våra utsläpp på ett sätt som är allmänt accepterat av svenska folket. Vi kommer att behöva mycket mer fossilfri el, men framför allt se till att hushåll och företag har tillgång till el där det behövs, när det behövs. Vi ärvde ett elsystem med den värsta strömbristen i EU.
Nu städar vi upp och satsar på effektivitetshöjande åtgärder på både kort och lång sikt och på att få på plats ny kärnkraft. Det är de enskilt viktigaste åtgärderna för att vi ska kunna minska våra utsläpp nationellt genom elektrifiering.
Tidöavtalet och de lösningar vi kommit överens om där är fortfarande lika relevanta för Sverige nu som när det skrevs. En tredjedel av arbetet i vårt avtal är redan slutfört och nästan allt är påbörjat.
Vad vi gör nu är noga förberedd och noga genomtänkt, men grundlighet är ingen ursäkt för långsamhet. För oss har hastigheten sitt eget värde: vi visar svenska folket att förändring är möjlig. Detta står i direkt kontrast till den förra regeringens handlingsförlamning.
Vi växlar nu till en annan växel för att säkerställa att allt vi har kommit överens om genomförs före valet 2026. Samtidigt som arbetet med Tidöavtalsreformerna fortsätter med full kraft tar vi ytterligare steg för att få ordning på vårt land. Idag kan vi presentera sju punkter där vi ser ett behov av att ta ytterligare steg:
1. Ytterligare åtgärder för mer energi i det korta perspektivet, fram till 2035. 50 åtgärder är redan beslutade i syfte att få mer effekt av all el som redan produceras. Vi har tagit viktiga steg mot ny kärnkraft i Sverige. Tills ny baskraft är på plats kommer vi att öka takten på att få ut mer el som företagen kan ansluta till – det är det som kallas kraft.
2. Ytterligare åtgärder för att bekämpa organiserad brottslighet och för att bli ännu hårdare mot gängkriminella. Vi fortsätter att bekämpa grov organiserad brottslighet, inte minst den som infiltrerar myndigheter och företag. I det arbetet ska även speciallagstiftning för gängkriminella prövas.
3. Ytterligare åtgärder för att säkerställa en snabb och kostnadseffektiv utbyggnad av kriminalvården. När våra reformer träder i kraft kommer fler kriminella att sitta i fängelse. Då kommer det att behövas fler platser i en helt annan takt än vi är vana vid.
4. Ytterligare åtgärder för att påskynda elektrifieringen av fordonsflottan, så att fler kan ersätta fossila bränslen med grön el. Det är ett viktigt steg på vägen mot klimatförändringarna.
5. Ytterligare åtgärder för att säkerställa att svenskt medborgarskap inte ges till personer som hotar svenska intressen. Kraven för att få medborgarskap måste skärpas.
Innan de nya kraven för medborgarskap är på plats finns det anledning att agera mot att medborgarskap meddelas enligt gällande lagstiftning. Medborgarskap som beviljas utan att den sökande uppfyller de utökade kraven utgör en sårbarhet för Sveriges säkerhet. Så långt det är möjligt måste därför åtgärder vidtas för att förhindra att fler svenska medborgarskap utfärdas, tills den nya lagstiftningen träder i kraft.
6. Ytterligare åtgärder för att påskynda arbetet med att korta vårdköerna, så att människor får den vård de behöver, när de behöver det. Det handlar bland annat om att öka den statliga styrningen och ställa högre krav på regionerna.
7. Det omfattande skuggsamhället måste bekämpas. Bland annat genom krav på informationsutbyte mellan myndigheter, så att de som inte har rätt att vara i Sverige ska lämna landet. Skola, sjukvård, socialtjänst och bibliotek är verksamheter som ska undantas från kravet.
Dessa sju punkter kommer nu att konkretiseras och föras vidare inom ramen för vårt etablerade samarbete. Vår gemensamma ambition är att gå vidare med politiska förslag så snart som möjligt, ända in i valet 2026.
Mot oss står en opposition som inte kan samlas kring gemensamma lösningar på Sveriges riktigt stora problem. En opposition som vill öka invandringen och som tror på bidragslinjen istället för arbetslinjen. När vi sänker skatten för hårt arbetande svenskar vill vänsteralternativet istället höja den. Vi kommer att fortsätta driva på för ett Sverige där de som kan arbeta och försörja sig också gör det.
När vi träffar väljarna om två år gör vi det med en tydlig slutsats: Vi ska få ordning på röran som den förra regeringen lämnat efter oss. Det är det mandatet vi fick från väljarna och det är precis vad vi ska göra. Tillsammans bygger vi Sverige rikare och tryggare.
Läs fler artiklar från DN Debatt.