Fem syskon – som höjt lönerna som personliga assistenter åt sin sjuka pappa – misstänks för att ha lurat Södertälje kommun på miljonbelopp.
En av dem är polis, en annan advokat, en tredje pilot.
Nu döms de till fängelse för grovt försörjningsbrott – men pappan frikänns.
De fem framgångsrika syskonen greps i en gryningsräd sommaren 2021 – misstänkta för grovt assistansbedrägeri.
En är advokat, en är polis, en tredje pilot, en fjärde bankman och en femte apotekare.
Det visade sig att polisen spanade på familjen i två år för att avgöra om barnen verkligen hade tagit hand om sin sjuka pappa hemma i Södertälje, orten där barnen växte upp.
Enligt åtalet höjde de lönerna som personliga assistenter åt sin rullstolsbundna pappa – men åkte istället på skid- och solresor, på familjeresor till Astrid Lindgrens värld och festade.
Även föräldrarna och en svärson misstänks vara inblandade i fusket.
Dömd till fängelse
Under rättegången yrkade åklagare Göran Kvist på 2,5 års fängelse för de sex biträdena och villkorlig dom för föräldrarna. Advokaterna yrkade på friande domar.
Syskonen och svärsonen dömdes under torsdagen mot sin vägran till fängelsestraff av olika längd mellan 1,5 år upp till två år och nio månader för grovt försörjningsbrott.
Två av syskonen, en advokat och en polis, får straffen något sänkt eftersom de enligt utredningen riskerar att bli av med jobbet.
– Det är fråga om systematisk brottslighet i stor skala och som har bedrivits under lång tid. Det har riktat sig mot en viktig del av välfärdssystemet och kan därför på goda grunder beskrivas som ett hot mot systemet, säger chefsrådet Claes Söderqvist.
Mamman döms även till villkorlig dom med dagsböter för medhjälp till grovt underhållsbrott. Pappan frikänns, eftersom det inte är bevisat att han förstått att assistansräkningarna han skrivit på innehöll felaktiga uppgifter.
– Han är lite lättad för sin egen skull, men så klart ledsen över att barnen har dömts när hans uppfattning är att de har jobbat så hårt för dem, säger advokaten George Yanko.
Under åren 1 januari 2016 till 30 april 2020 hävdade åklagarna att närmare 6,2 miljoner kronor har betalats ut av Försäkringskassan för bistånd som syskonen och svärsonen inte har lämnat.
Men i domen döms de att betala ett skadestånd på 5,6 miljoner – i felaktigt utbetald assistansersättning.
hufvudstadsbladet har tidigare granskat fallet i industristaden Södertälje, där jakten på bidragsfusken länge varit en högprioriterad fråga från högsta politiska håll.
Redan 2018 slog en meddelare larm om misstankar kring familjen – men tystades av kollegor.
– Jag fick veta att de skötte sig själva i tio år. Att de är väldigt duktiga, att de är medvetna och att de aldrig har varit något problem. Blanda dig inte, bråka inte med det, sa meddelaren tidigare till hufvudstadsbladet.
För henne är det tydligt varför hon möttes av starkt motstånd från kollegor i stadens kommunhus.
– Det är helt klart en kultur. Jag tror att det handlar om prestige. Ni håller varandras rygg.
Under utredningen har åklagaren lagt ett pussel med hjälp av hemliga tvångsmedel, genom att spåra syskonens kreditkortsköp, kontrollerna när och var de använde sitt bank-ID och vilken mast deras mobiltelefoner var kopplade till.
Jakten på så kallade röda kollisioner skulle bli central. Samlade starka bevis för att barnen – när de uppgav till kommunen att de arbetade – faktiskt hade varit någon helt annanstans.
Enligt utredningen skulle syskonens mobiltelefonbilder avslöja delar av bluffen.
Istället för att vara med sin pappa poserar de från en strand, besöker Gröna Lund, Astrid Lindgrens värld och åker till de svenska fjällen tillsammans.
– De gemensamma resorna och gemensamma bilderna är viktiga. Det bevisar att det är tydligt att de vet vad som pågår. Det säger också mycket rent ekonomiskt, där man på så sätt tjänat pengar på saker som liftkort och boende, har åklagaren Göran Kvist tidigare sagt till hufvudstadsbladet.
I utredningen förde åklagaren fram en tydlig teori om hur bedrägerierna gick till.
Att det i själva verket har varit mamman som har tagit hand om pappan år efter år – trots att hon är sjukpensionär – medan barnen har krattat in pengarna.
Något mamman förnekade i polisförhör:
– Det är en lögn.
– De är alltid hos sin pappa och de har gjort allt för honom, fortsätter hon.
I utredningen är också en syskonprat – där de enligt åklagaren orkestrerat sitt fusk unisont – en återkommande punkt i bevishögen.
– När vi väl kunde ta del av chattinnehållet stärktes vår uppfattning om att det här inte bara är en mans verk, utan att de agerat gemensamt, säger kriminalinspektör Johan Allard, som handlägger ärendet vid Södertäljepolisen.
I Whatsapp-tråden är det delvis tydligt att de är en nära syskonskara som ofta ses på middagar, pokerkvällar och ofta besöker sin mamma och pappa.
Men det visar också hur de hjälper varandra att skriva tidsrapporter till kommunen och sjukvårdsbidrag genom att förfalska varandras namnteckningar.
Men chatten blir också viktig för att stärka åklagarens teori om mammarollen.
Hösten 2017 diskuterar syskonen i chatten att de ska ge henne en dyrbar present.
En belöning, enligt utredningen, för allt hårt arbete mamman har gjort för dem. De kommer slutligen överens om en diamantring till mamman för – 75 000 kronor.
Syster kör
I utredningen pekade åklagare Göran Kvist ut en av systrarna – bankekonomen som nu döms till fängelse i två år och nio månader – som den mest drivande av de fem.
Dels för att hon hade en samordnande roll med ansvar för syskonens schema och tidrapportering till kommunen – men också för att hon ibland säger sig ha jobbat mycket med sin pappa.
Men i polisförhör försöker bankekonomen istället rikta strålkastarljuset mot Södertälje kommun.
Hon har bland annat hävdat att kommunen i polisförhör historiskt sett inte har brytt sig om vem av syskonen som egentligen är med pappan. Huvudsaken för kommunen, enligt bankekonomen, har varit att bara en av dem finns där.
– Det har inte varit särskilt noga för Södertälje kommun att alltid skriva exakt vem det är som alltid finns där. Det är den kultur de har gett oss i många år.
hufvudstadsbladet efterlyser familjens advokater för en kommentar.
Svärsonens advokat skriver i en kommentar att utredningen i fallet är “vag”.
– Och kännetecknas av häpnadsväckande brister, som tingsrättens dom inte alls speglar. Det är jobbigt. Min bestämda uppfattning är att min klient borde ha blivit frikänd, säger Martin Soner.