Lukten av popcorn är påtaglig när barnmorskan Marlene Lagerman kavlar upp ärmarna på Yana Shtanheis skjorta.
– Jag är från Ukraina och har aldrig fått ett vaccin mot HPV tidigare, så jag passar på att ta hand om min hälsa.
Hon är en av hundra unga kvinnor som under två dagar kommer till bion i Kista galleria för att ta vaccinet mot hpv, som skyddar mot flera varianter av viruset som kan orsaka cancer.
Satsningen, som är ett samarbete mellan Cancerfonden, Capio och Filmstaden, är ett sätt att öka tillgängligheten i områden där vaccinationsfrekvensen är låg.
– Man måste åka utanför innerstan för att nå en större målgrupp. Vi tänkte att det här skulle vara en kul grej att testa för att se om vi kan locka nya tjejer, säger Helena Torsler Andersson.
Går verkligen unga på bio?
– Jag vet inte riktigt, men det har varit mycket uppmärksamhet kring det här och jag tror att det i sig bidrar till att många unga kommer hit. Och det verkar fortfarande som att man vill gå på bio, för man får en biobiljett i present.
Kampanjen är ett av flera försök att höja vaccinationstalen i slutspurten av den nationella utrotningskampanjen, som lanserades efter att riksdagen beslutat att påskynda utrotningen av livmoderhalscancer våren 2021.
Sedan dess har alla regioner börjat erbjuda gratis HPV-vaccin till kvinnor födda mellan 1994 och 1999, fram till den 31 december 2024.
För att uppnå flockimmunitet det krävs att 70 procent av målgruppen vaccineras. När deadline nu närmar sig med stormsteg är inte minst storstadsregionerna långt ifrån målet.
Trots att Stockholm var först med att införa gratis vaccin har de bara kommit ungefär halvvägs.
– Det är ibland ganska pinsamt att kringliggande stadsdelar i Sörmland och Uppland har så mycket bättre täckning, säger Joakim Dillner, ordförande för den statligt finansierade studien vid Karolinska Institutet som driver utrotningsprojektet.
Det är stora skillnader runt huvudstadsregionen. Medan täckningen är över 55 procent i delar av centrala Stockholm ligger stadsdelar som Botkyrka och Kista i botten. Där har endast 16,9 och 19,6 procent av målgruppen vaccinerats.
– Det finns i grunden två skäl. Det ena är avståndet till massvaccinationsmottagningen på Karolinska, det andra är socioekonomiska skillnader som nästan alltid spelar in, säger Joakim Dillner.
Han hänvisar bland annat till statistik från covid-pandemin, då färre valde att vaccinera sig i Stockholms utsatta områden.
Beteendevetaren Sibylle Herzig Van Wees har forskat om viljan att vaccinera i socioekonomiskt utsatta områden i Sverige. Hon understryker vikten av att förstå grunden för människors uppfattning om vaccin.
– Jag är övertygad om att det inte hjälper att stigmatisera grupper och stämpla dem som “antivaxxers”, eftersom frågan redan är så polariserad, säger hon.
Hennes forskning om vacciner mot covid-19 visar att de som pekas ut som vaccinmotståndare under pandemin i själva verket var mer ifrågasättande än skeptiker.
– Många av dessa grupper tenderar att ha fler frågor om vaccin. Inte nödvändigtvis på grund av religion eller var de kommer ifrån, utan för att de får information från andra källor än till exempel bara Folkhälsomyndigheten.
Den som inte helt förstår informationen från de svenska myndigheterna kanske vill söka upp fakta själva, kanske på sitt modersmål.
– Det finns mycket desinformation om HPV-vaccinet på nätet. Googlar man så nås man av det ganska snabbt, säger Sibylle Herzig Van Wees.
Många kallar skillnaderna mellan olika sociala grupper för en informationsklyfta. Sibylle Herzig Van Wees skulle hellre beskriva det som en kommunikationsklyfta. I ett land där vi historiskt har blivit bortskämda med en hög vaccinationsvilja kan de med frågor ha svårt att få svar.
– Jag tror inte att vi är tillräckligt rustade i Sverige för att hantera när frågor uppstår. Det blev tydligt under pandemin att vi misslyckades med att svara på den i etniskt olika grupper.
Några minuter innan den provisoriska vaccinationsmottagningen bland röda mattor och filmtavlor packas ihop kommer Salem Tesfa-Giyorgis in. Hon är den sista som vaccineras här.
– Jag tycker att det är viktigt att hålla sig uppdaterad med vacciner, speciellt HPV-vaccinet är väldigt viktigt, säger hon.
Ska du se en film?
– Nej, inte idag. Jag tänkte faktiskt ge biobiljetten till en släkting som gillar att gå på bio.
Fakta.Initiativet
Den 21 och 23 november kunde flickor födda mellan 1994 och 1999 vaccineras mot HPV gratis på biografer runt om i Sverige.
Förutom flera biografer i Stockholm gjordes kampanjen i Malmö, Lund, Helsingborg, Göteborg, Västerås och Gävle.
Fakta.Hpv-vaccin
• Det finns vaccin mot flera typer av HPV-viruset.
• Alla barn erbjuds vaccination mot HPV när de går in i mellanstadiet.
• Vaccination av flickor har varit en del av vaccinationsprogrammet sedan 2010 och omfattar alla flickor födda 1999 och senare. Just nu erbjuds en grupp kvinnor födda mellan 1994 och 1999 gratis vaccin, med syftet att utrota livmoderhalscancer.
• Vissa typer av HPV kan orsaka cellförändringar och cancer. Typerna av HPV finns vanligtvis i slidan och överförs genom sexuell kontakt.
Källa: 1177 och Folkhälsomyndigheten
Läs mer här:
Alltför få unga kvinnor vaccineras mot livmoderhalscancer
Anna fick livmoderhalscancer: Jag hade inte märkt något om jag inte testat mig