Att entreprenören Elon Musk är nära USA:s tillträdande president Donald Trump har nog undgått få. Musk poserar för fotografier med familjen Trump, ses ofta hemma i Mar-a-Lago och har fått en position i Trump-administrationen – för att rensa upp i byråkratin och skära ner onödiga statliga utgifter.
Men det finns ett område som kan orsaka turbulens i Musks och Trumps relation: Kina. Trump har lovat att vara hård mot Kina från dag ett som president och höja tullarna på kinesiska varor.
Frågan är vad miljardären Elon Musk gillar det. Han har stora ekonomiska intressen i Kina där han har investerat många miljarder. Och han har odlat kontakter med high-ups i det kinesiska kommunistpartiet. I synnerhet har Musk en nära relation med Kinas näst mäktigaste man – premiärminister Li Qiang. Han var partisekreterare i Shanghai när Musks elbilsföretag Tesla började förhandla om byggandet av en fabrik där 2017.
Det gick ovanligt snabbt och Tesla behandlades välvilligt. Redan 2019 stod fabriken färdig, finansierad med mjuka lån på 1,4 miljarder dollar (15 miljarder kronor) från kinesiska statsbanker, enligt Financial Times. Dessutom fick Tesla skattesubvention, och fick som första utländska bilföretag bygga en fabrik i Kina utan att involvera en lokal kinesisk partner.
Nu ligger fabriken i Shanghai Teslas största sett till antalet tillverkade bilar. Tesla har även påbörjat bygget av ytterligare en fabrik i Shanghai. Lägg därtill att Kina är det land, utanför USA, där Tesla säljer flest bilar. Om USA höjer tullarna mot Kina kommer Peking sannolikt att hämnas – vilket kan skada Tesla. Tullarna kan även drabba Tesla själv, om inte företaget får dispens. En stor del av tillverkningen i Shanghai går på export.
Musk har flera gånger visat att han känner sig välkommen i Kina. I inlägg på X har han uttryckt sin uppskattning till den kinesiska regeringen för att de stöttat Teslas verksamhet. Och i en intervju med Business Insider han har sagt att de kinesiska ledarna “verkligen verkar bry sig om folkets välbefinnande”. Musk har till och med fått visa upp en Tesla-bil inne i det muromgärdade komplexet Zhongnanhai, i Peking, där kommunistpartiets ledare är bosatt.
Musk är framgångsrik karriären som entreprenör möts av beundran i Kina. Han ses som symbolen för den amerikanska drömmen. Till och med hans mamma Maye Musk, 76, har vunnit kinesernas hjärtan. Som modell åker hon regelbundet till Kina. Så sent som i november i år var Maye Musk i Shanghai och lanserade en kinesisk madrasstillverkare. Maye Musk har även annonserat om det kinesiska modeföretaget Juzuis kläder. Sedan hennes memoarer kom ut på kinesiska har Maye Musks popularitet ökat på kinesiska sociala medier. För dem symboliserar hon ett starkt föräldraskap.
I Kina närs nu förhoppningar att Musks affärsintressen i landet kommer att få honom att övertyga Trump om en mjukare politik gentemot Kina. Statens propagandaverk Folkets Dagblad hyllade nyligen Teslas fabrik i Shanghai i en kommentarsartikel. Det är ett bevis på att nära relationer med Kina är bra för USA och att det inte finns några vinnare i ett handelskrig, resonerar artikelförfattaren.
Men Scott Kennedy, Kinaanalytiker vid tankesmedjan CSIS, är inte övertygad om att Musk kommer att bli den brobyggare mellan Kinas kommunistparti och Trump som vissa hoppas.
– Jag förstår att det finns en tro på att Musk kan vara en bro för kommunikation, med tanke på Teslas närvaro i Kina. Men Musk har flera företag och X har till exempel inte tillgång till den kinesiska marknaden. Jag tror att diskussionen kring Musk handlar mer om hopp än om analys.
Relationen mellan Musk och Kina är onekligen komplext. Musk driver även företag i USA inom bland annat solenergi och batterier. Båda är områden där Kina med hjälp av statliga subventioner är världsledande. Dessa företag skulle kunna dra nytta av en “USA först”-policy med strafftullar mot Kina.
Vilket inflytande, om något, Musk kommer att ha över Trumps Kinapolitik återstår att se. Om Trump har beslutat om strafftullar är det inte säkert att han lyssnar på någon.
Läs mer: Det är därför Elon Musk har ett komplicerat förhållande till sitt hemland Sydafrika
Fakta.Världens rikaste man
Elon Musk är storägare i rymdföretaget SpaceX, elbilstillverkaren Tesla, X, Boring Company (infrastruktur), xAI, Neuralink och Open AI.
Med en förmögenhet på 323 miljarder dollar rankas han som världens rikaste man, enligt affärstidningen Forbes recension i november i år.
Elon Musk föddes 1971 i Pretoria, Sydafrika.
Hans far är en sydafrikansk ingenjör inom gruvindustrin och hans mamma är en modell från Kanada.
Föräldrarna skilde sig 1980 och Musk bodde därefter med sin far.
1988 tog Musk examen från en skola i Pretoria. Kort därefter emigrerade han till sin mors hemland Kanada.