Dramat med kraftigt stigande elspotpriser främst i södra Sverige, och som nu når nivåer som inte skådats sedan elprischocken 2022-23 i onsdags väckte stor uppmärksamhet och oro bland många elkunder.
Och på eftermiddagen kom beskedet att det statliga svenska kraftnätet, som ansvarar för det svenska elsystemet, har höjt beredskapen för den svenska nationella effektreserven. Det handlar konkret om att Karlshamns oljekraftverk ska kunna startas inom två timmar, vilket är snabbare än normalt, och bidra till att hålla Sveriges elförsörjning igång.
“Anledningen är att vi ser att strömförsörjningsläget är mer ansträngt än normalt i södra Sverige, med lite vindkraft och längre stopp för Forsmark 3. Samtidigt ser vi att belastningen är relativt hög i morgon bitti.” säger Pontus de Maré, verksamhetschef på Svenskt elnät till Di
“Och även om vi har ett bra läge med mycket vatten- och vindkraft i norra Sverige är överföringskapaciteten i elnätet begränsad. Vi ökar därför beredskapen på Karlshamnsverket så att det snabbt kan tas i drift om Vi upplever till exempel några större störningar i elförsörjningen.”
Svenska kraftnät har tidigare varnat för att det trots ett stort årligt elöverskott i Sverige finns en risk att en akut effektbrist kan uppstå, till exempel vintertid.
Hur är läget nu?
“Nej, vi ser ingen risk för strömbrist i nuläget”, säger Pontus de Maré.
På torsdag stiger elspotpriset i elområdet SE4, där bland annat Malmö ingår, till 3,57 kronor per kilowattimme som snitt för dagen, medan den dyraste timmen kostar över 8 kronor/kWh. Samtidigt är elspotpriset i SE2 inklusive Sundsvall bara en bråkdel med 7,84 öre/kWh som dygnsmedelvärde och 0 öre/kWh den billigaste timmen.
Enligt Svenska kraftnät beror de låga elpriserna i norr, med prisområden SE1 och SE2, på hög vindkraftsproduktion och god tillgång på vattenkraft. Samtidigt finns det bland annat lite vindkraft i både södra Sverige och i bland annat Tyskland och höga elpriser på den kontinent där södra Sverige ansluter.
Swedish Power Networks nya metod för flödesbaserad kapacitetsberäkning i stamnätet har fått hård kritik och kan enligt kritikerna leda till högre elpriser för många svenskar.
“Men de höga elpriser vi nu ser i södra Sverige beror inte på vår nya metod. Den har tvärtom bidragit till historiskt hög överföring av el från norr till söder. Men det räcker ändå inte för att jämna ut elpriserna mellan norra och södra Sverige just nu, säger Pontus de Maré.
Samtidigt tycker han att det är för tidigt att utvärdera den nya modellen som infördes den 29 oktober.
— Och ser man till elspotpriset så har det hittills faktiskt varit lägre än i höstas, samtidigt som det har varit kortsiktiga pristoppar.