Fokusera på att skapa en konkurrensutsatt arbetsmarknad där den offentliga sektorn inte längre kan gömma sig bakom monopol och ineffektivitet, skriver Lovisa Lanryd och Rutger Brattström på den marknadsliberala tankesmedjan Timbro.
Det här är ett debattinlägg.Författarna är ansvariga för åsikterna.
Sjuksköterskor som knappt hinner gå på toaletten. Långa köer på akutmottagningarna och dålig arbetsmiljö. Trots det vill Socialdemokraterna att sjuksköterskorna ska få lika mycket gjort på färre timmar. Om partiets förslag om arbetstidsförkortning blir verklighet måste Region Skånes tiotusentals anställda springa snabbare – helt i onödan.
Socialdemokraterna, med riksdagsledamoten Annika Strandhäll i spetsen, argumenterar för kortare arbetstid som en lösning på den stress de tror drabbar arbetarna. Enligt Strandhäll skulle kortare arbetsdagar minska stressen och förbättra livskvaliteten. Men är det verkligen så?
Det har inte samhällets stressnivåer ökat på samma sätt som debatten antyder. Enligt Centrum för tidsanvändningsforskning lever människor i Sverige under mindre tidspress och har mer fritid än någonsin tidigare.
Annons
Annons
I Socialdemokraternas argumentation finns ett underförstått antagande att förkortad arbetstid leder till lägre stressnivåer och färre sjukskrivningar. Det kan vara sant i vissa fall, men det är inte en generell regel. Även om egenföretagare är mer stressade och arbetar betydligt längre än andra grupper, är de gladare, friskare och tycker att arbetet är mer meningsfullt än de flesta. Det visar en sammanställning av studier från 16 europeiska länder publicerade av Journal of Business Venturing.
Stressnivåerna i samhället har varit relativt oförändrade sedan 1980-talet enligt statistik från Statistisk sentralbyrås årliga arbetsmiljöutredning.
En generellt förkortad arbetstid kommer sannolikt inte att minska stressen. Däremot riskerar samhället att bli betydligt fattigare, vilket leder till minskat välbefinnande och därmed sannolikt ökade stressnivåer.
Problemen med stress i arbetslivet tycks framför allt omfatta en specifik grupp – de som är anställda inom offentlig sektor. Stressen är därför inte kopplad till arbetstiden, utan till arbetsgivaren. Den offentliga sektorn dras med av en ineffektiv byråkrati och stelhet.
Arbetsmiljön är en stor bidragande orsak till varför många upplever stress. Det är arbetsgivaren som i första hand ska byta, inte arbetstiden.
Att förkorta arbetstiden kan leda till mer stress. Region Skåne har till exempel förkortat arbetstiden till 32 timmar på flera olika specialistavdelningar för sjuksköterskor under 2019. Tre år senare gick Arbetsmiljöverket ut med en hård kritik mot regionen med orden: ”Sjuksköterskor vill inte arbeta med du.” Under tidsperioden har regionen haft vitt blod hängande över sig eftersom arbetsmiljön inte har blivit bättre.
Annons
Annons
Istället för att inspireras av privata aktörer som erbjuder ett alternativ till den undermåliga arbetsmiljön i offentlig sektor, drömmer Socialdemokraterna om en quick fix som aldrig kan genomföras utan att det påverkar redan hårt arbetande sjuksköterskor negativt. Dessutom fokuserar socialdemokratiska regionpolitiker på de privata vårdgivare som erbjuder flexibilitet både vad gäller arbetstider och kompetensutveckling. Om alternativen blir färre kommer vårdpersonalen i offentlig sektor att låsas in i en dålig arbetsmiljö utan möjlighet att byta arbetsgivare.
Istället för att förkorta arbetstid borde politikerna tillåta och uppmuntra fler privata aktörer att gå in och erbjuda alternativ för de anställda. De som inte trivs i den offentliga sektorns stressiga och oflexibla arbetsmiljö kan då söka sig till privata arbetsgivare med bättre villkor.
Det är dags att skrota förslaget om arbetstidsförkortning och istället fokusera på att skapa en konkurrenskraftig arbetsmarknad där den offentliga sektorn inte längre kan gömma sig bakom monopol och ineffektivitet. Låt offentliganställda få fler valmöjligheter, och låt marknadsaktörerna vara en del av lösningen på stressproblemet.
FÖRfattarna
Lovisa Lanrydbiståndshandläggare på Timbro
Rutger Brattströmprojektledare i ideologi på Timbro och författare till rapporten Marknaden skapar lycka.
Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.