Missa inte företagets “dolda kapital” – så sätter du pengarna på jobbet
Många företag sitter omedvetet på överskottskapital som skulle kunna ge en rejäl avkastning om det sattes i arbete, konstaterar Nordeas expert Tomas Signell.
– Inget företag skulle ha en maskin som stod och samlade damm, men man är sämre på att använda sitt kapital på ett smart sätt, säger han.
EXTERN LÄNK: När alla ögon är på dig, vart vänder du dig? Vänd dig till Nordea
När Tomas Signell, chef för investeringar på företagsmarknaden på Nordea, förklarar varför det är viktigt att planera sitt företags likviditet brukar han ta upp julgransförsäljare som exempel. När julen närmar sig upplever de en intensiv – men kort – försäljningsperiod. Hela årets inkomst ska vara inkommen på bara en månad, och innan dess är de flesta köpen också gjorda.
– Julgransförsäljare är förstås ett specialfall, men det visar vilken skillnad det kan göra att ändra strategin för sin likviditet, säger han och fortsätter:
– Om du som julgranssäljaren har kostnader och intäkter koncentrerade till en del av året, är det bäst att hålla hög likviditet under hela året eller vore det smartare att investera pengarna och istället täcka dina utgifter med en tillfällig checkräkningskredit? Kanske kan du till och med förhandla om betalningsvillkoren med din leverantör, så att du kan betala efter att du själv fått betalt?
Den här typen av frågor är vanliga för Tomas Signell och hans team på Nordea, som hjälper företagskunder att optimera sin likviditet. Han understryker att inget likviditetssystem passar alla, men att alla skulle kunna tjäna på att aktivt arbeta med det. Det gäller inte minst när det gäller så kallad överskottslikviditet.
“Pengarna är uppätna”
Enkelt beskrivet är överskottslikviditet det kapital som blir över efter att ett företag har täckt sina löpande kostnader och investeringar. Frågan har blivit särskilt aktuell i ljuset av de senaste årens höga inflation och räntor, hävdar Tomas Signell.
– Det beror på att inflationen effektivt har ätit upp delar av köpkraften i överskottslikviditeten när den varit oinvesterad, samtidigt som investerat kapital har kunnat ge en fin avkastning – även på vanliga sparkonton, säger han.
Trots det är det, enligt Tomas Signell, vanligt att företag inte fattar aktiva beslut om sin överskottslikviditet och därmed går miste om avkastning. Många menar att överskottet ger trygghet och handlingsfrihet i vardagen – och att vinst på kapitalet helt enkelt inte är en prioriterad fråga.
– Framgångsrika företag saknar ibland att arbeta med sina överskott av kontanter, eftersom de känner att verksamheten fungerar ändå. Jag tror att ha en buffert på det stora hela är klokt – men det är ett misstag att inte se hur man ska jobba med överskottet, eftersom det kan ge hög avkastning om det sätts i arbete.
Tre steg till högre avkastning
En viktig del i Tomas Signells arbete är just att identifiera företags överskottslikviditet och att hjälpa kunder att få avkastning med hjälp av den.
Så här kan arbetet utföras i tre steg:
1. Optimera företagets likviditet och frigöra kapital
Först analyserar Tomas Signells team företagets kassaflöde och identifierar möjligheter att frigöra kapital. De tittar till exempel på om företaget har för vana att betala sina fakturor direkt eller om de har kunder som tenderar att betala för sent.
– Små förändringar kan snabbt förbättra likviditeten. Till exempel arbetade jag med ett företag som fakturerade alla sina kunder, vilket innebar 30 dagars försening av betalningarna. Genom att börja erbjuda sina kunder att betala med kort fick företaget två månaders inkomst på en månad. Om man har en årsomsättning på 120 miljoner kronor finns det tio miljoner extra i kassan, vilket ger utrymme för investeringar, säger Tomas Signell.
2. Hantera riskerna för att minska likviditetsbehovet
Ett andra steg i arbetet med din överskottslikviditet är att se över företagets risker. Ju färre risker ett företag har att hantera, desto lägre blir deras likviditetsbehov – och därmed kan mer kapital frigöras och sättas i arbete.
Ett företag kan minska sin risknivå på flera sätt, till exempel genom att arbeta med sina valutarisker eller sälja sina fakturor. Förutom att minska de faktiska riskerna är det också viktigt att se över hur dyr riskhanteringen i sig blir för företaget – och sedan räkna in avkastningen som en placerad likviditet hade kunnat ge.
– Jag har sett exempel på företag med lager värda tiotals miljoner kronor som bara stått stående i många år, eftersom de inte velat riskera förseningar i leveranserna. Om motsvarande summor istället hade placerats i fonder hade de genererat en betydande avkastning. Visst måste man täcka sina affärsrisker, men ibland hanterar företag dessa risker på ett dyrare sätt än vad de behöver, säger Tomas Signell.
3. Sätt överskottslikviditeten i arbete
När kassaflödet och riskhanteringen är klarlagda hjälper Nordea sina företagskunder att identifiera hur mycket överskottslikviditet de faktiskt har – och hur kapitalet bäst kan investeras. Beroende på tid och riskhorisont kan olika produkter, från korträntefonder till mer aggressiva placeringar, vara aktuella.
– Vi tittar på kundens situation och anpassar investeringsstrategin därefter. Om du har en riktigt kort sparhorisont kan ett sparkonto till och med bli aktuellt. Sedan finns det även andra faktorer som spelar in i valet av läge – vi märker till exempel att våra hållbara investeringsalternativ är ett populärt val för många.
Nordea erbjuder även automatiserade lösningar för att hantera överskottslikviditet. Företagets likviditetsbehov följs sedan kontinuerligt upp och det överskottskapital som identifieras kan automatiskt placeras i en lämplig produkt.
– På så sätt kan företag säkerställa att deras överskottslikviditet fungerar för företaget, med minimal manuell hantering, säger Tomas Signell.
EXTERN LÄNK: Läs mer om hur du kan hantera företagets överskottslikviditet
Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordea och inte en artikel av hufvudstadsbladet