Energi- och klimatkonsulten är ett samarbete mellan Energimyndigheten och Sveriges kommuner, i syfte att ge opartisk och kostnadsfri rådgivning till den som vill minska sin energianvändning. Oskar Sundholm, som arbetar strategiskt med dessa frågor, understryker vikten av att erbjuda experthjälp till både invånare och företag.
– Vi kan hjälpa till med allt från att förklara varför elpriserna är höga just nu och ge råd om elavtal, till att guida i mer långsiktiga investeringar, förklarar Oskar.
Emma Adolfsson, energi- och klimatrådgivare i Jönköping, beskriver hur hennes arbetsdagar varierar beroende på årstid och efterfrågan.
– Dagarna ser väldigt olika ut, det kan vara allt från en konsultation med en villaägare eller en föreläsning för en bostadsrättsförening, till ett företagsbesök, säger Emma.
Läs mer om energi- och klimatkonsulten här – och hör av dig redan idag
Hon berättar att rådgivning ofta sker via telefon, e-post eller digitala möten, vilket gör det möjligt att anpassa sig efter rådsökandes behov.
– Det kan vara bekvämt om du inte har möjlighet att träffa oss personligen, förklarar Emma.
Emma understryker vikten av att vara opartisk och att anpassa råden efter varje individs unika förutsättningar.
– Eftersom vi är helt opartiska fokuserar vi på att hitta den bästa lösningen utifrån omständigheterna för varje person som söker råd. Vi anpassar våra råd till vilka frågor den som söker råd har och vad som passar ekonomiskt. Det finns ingen fråga som är för liten eller för stor, säger Emma.
Förutom att privatpersoner kan kontakta energi- och klimatkonsulten Emma ser också ett stort värde i att hjälpa ideella föreningar och organisationer att bli mer energismarta. Hon ger exempel på hur en stor varmvattenberedare i en förening skulle kunna optimeras för att spara energi och istället ge mer pengar till verksamheten.
– Det behöver inte handla om att göra stora investeringar för energibesparing, mycket handlar om beteende och att hitta energitjuvarna, säger hon.
Hon avslutar med att betona vikten av att tänka mer långsiktigt när det gäller energianvändning.
– Det är ofta när elpriserna skjuter i höjden som folk kontaktar oss, vilket leder till mer akuta ingrepp. Men om man har en långsiktig plan och hela tiden jobbar med energieffektivisering har man en bättre beredskap när elpriserna förändras, förklarar Emma.