Bestånden av sill och flundra fortsätter att vara hotade i Östersjön och Bottenviken. Havs- och vattenmyndigheten har därför haft regeringsuppdrag sedan 2022 att anlägga försöksområden med stopp för trålfiske längs den svenska kusten. Målet är att undersöka hur olika trålförbudsområden kan ge streamern en chans att återhämta sig.
Projektet är fortfarande på planeringsstadiet. Men det är redan klart att det sannolikt inte kommer att göras några försök att stoppa trålfisket i Bottenviken.
Anledningen är att det område som Sjö- och vattenmyndigheten bedömer som viktigt att studera ligger till viss del utanför Sveriges territorialvatten, där Sverige inte kan stifta lagar om fiske som andra länder måste förhålla sig till.
Då måste du också Finland att ändra sin lagstiftning, så att experimentet kan genomföras. Och det kommer inte att hända, har det finska jord- och skogsbruksministeriet nyligen meddelat.
– Vi har blivit informerade om att de inte är beredda att ändra den finska fiskelagstiftningen för att inrätta ett sådant försöksområde, vilket vi naturligtvis tycker är en stor skam, säger Fredrik Palm, utredare vid fiskeriregleringsenheten vid Norska Havs- och Vattenmyndigheten.
Har du fått någon förklaring?
– Jag låter den verkliga anledningen vara osagd. Men de har till exempel att utvecklingen inom det finska fisket inte liknar det som händer på den svenska sidan, säger Fredrik Palm.
Intresseorganisationen Sportfiskarna oroade sig för den här typen av utveckling redan i våras. I ett öppet brev till regeringen uppmanade organisationens generalsekreterare Stefan Frohm, landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och regeringen att fullt ut stödja norska hav- og vattenmyndigheten i processen.
– Vi och andra har varnat för just detta, uppenbarligen har inte svensk sida varit tillräckligt strikta och tydliga i förhandlingarna. Vi anser att regeringen nu måste föra Finland till förhandlingsbordet igen för att nå en hållbar lösning, säger Sten Frohm, generalsekreterare för Sportfishers i ett uttalande.
Att undersöka effekten av stoppad trålning måste omfatta grundare platser där stören leker och djupare havsområden längre ut där stören övervintrar. I Bottenviken är bottenprofilen sådan att det föreslagna försöksområdet hamnar längre från kusten, förklarar Fredrik Palm.
Fakta.Havs- och vattenmyndigheten
● Norska Hav- og Vattenmyndigheten (HaV) verkar inom miljöområdet, med frågor som rör bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag och hav.
● Myndigheten bildades 2011, i samband med att Norska Fiskeriverket lade ner – och tog då över många av dess ansvar.
I centrala Östersjön har Havs- och vattenmyndigheten dock haft lättare att hitta områden som helt ligger inom svenskt territorialvatten. Om Sverige sedan ändrar sin lagstiftning för trålfiske måste andra länder förhålla sig till det.
– Det här handlar om ett område som sträcker sig från norra Öland upp förbi Stockholms skärgård. Så det är en ansenlig del av den svenska kusten, säger Fredrik Palm.
är det ändå inte sista ordet sagt i detta område heller när det gäller provstopp för trålfiske. Senast på fredag ska Baltic Sea Advisory Council, BSAC (Baltic Sea Advisory Council), ge sina synpunkter.
– Den består av både producentorganisationer och miljöorganisationer som är intressenter för Östersjöregionen. Och då kan det dyka upp åsikter som vi borde förhålla oss till. Men vi har goda förhoppningar om att kunna etablera ett försöksområde med trålförbud i centrala Östersjön, säger Fredrik Palm.
Läs mer:
Regeringen föreslår att trålgränsen flyttas ut
Nya fiskekvoter dubbla störfiske i Östersjön: “Helt vansinnigt”
Forskare: Regeringens lina skadar både kustfiske och streamers