Litet svenskt företag håller bilden skarp på världens största teleskop
En bergstopp i öknen, en underjordisk bostad från en Bond-film – och svenskt exportstöd. Det här är några ingredienser i historien om det extremt stora teleskopet som just nu byggs i Chile.
– Om några år kommer forskarna att se längre ut i rymden än någonsin tidigare, säger Carl Johan Fagerström, vd för Fagerström Industrikonsult, som är en av underleverantörerna till teleskopet.
Läs mer om hur EKN stöttar underleverantörer med finansiering
På det chilenska berget Cerro Armazones, som når drygt 3 000 meter över havet, byggs just nu världens största teleskop. Bakom teleskopet, som kallas ELT, eller Extremely Large Telescope, finns en samarbetsorganisation mellan 16 europeiska länder vars mål är att ge medlemsländerna tillgång till världens mest avancerade astronomiska observationsteknik.
– 2014 blåstes toppen av berget av och teleskopet förväntas vara klart 2028. Då får forskarna nya möjligheter att studera avlägsna solsystem och söka efter planeter som liknar jorden. ELT kommer att se längre och mer detaljerat än alla andra teleskop, på jorden och i rymden, säger Carl Johan Fagerström.
Några mil bort från ELT ligger föregångaren VLT, Mycket stort teleskop. Det fanns också planer på att bygga ett teleskop som är dubbelt så stort som ELT. Det skulle heta OLT.
– Japp – Överväldigande stort teleskop. Men när budgeten för ELT landade på 1,4 miljarder euro ansåg man nog att det här var tillräckligt bra, säger Carl Johan Fagerström.
Dyr spegelbild
En betydande del av dessa pengar kommer att gå till speglar. Optiska teleskop använder speglar för att skapa en bild, och markbaserade teleskop kräver en större spegelyta än satellitteleskop som den välkända Hubble.
– Den största spegeln som kan tillverkas i ett stycke idag är åtta meter i diameter, medan ELT:s så kallade primärspegel ska vara 40 meter i diameter. Därför kommer primärspegeln att byggas med 788 sexkantiga och unika spegelsegment, som kostar 1-2 miljoner kronor styck, säger Carl Johan Fagerström.
“Din utandningsluft färgar spegeln”
För att ge bästa möjliga bild är ELT:s speglar gjorda av ett oskyddat lager av silver ovanpå ett stabiliserande lager av glas. De minsta dammkornen på ytan kan skada silverskiktet.
– När jag besökte företaget som tillverkar speglarna fick jag se en yta som var helt nylagd. Jag stod framför den och sa att jag aldrig sett en så fin yta. Då tystade mina värdar mig, för min utandning smutsade ner spegeln, säger Carl Johan Fagerström.
Det är här Fagerströms Industrikonsult, företaget som grundades 1994 av Carl Johan Fagerströms pappa Per, kommer in i historien om det extremt stora teleskopet. Med sina drygt 30 anställda har Fagerströms specialdesignat och byggt en maskin för att rengöra speglarna i teleskopet. Ett multinationellt företag med 2 800 anställda hamnade på andra plats i upphandlingen.
– Som ett litet företag vill man inte bli bedömd på siffror, utan på innovationsrikedomen och den teknik man kan tillhandahålla. Det är därför vi inte frågade kunden “Vad vill du köpa?” utan “Vad ska du tvätta?” Då erbjöd vi en helt annan typ av lösning än den de hade efterfrågat. Sedan fick de utvärdera själva tekniken – och det gick bra, säger Carl Johan Fagerström.
Maskinen som Fagerströms Industrikonsult har designat och byggt, avisolerings- och tvättanläggningen M1, kommer att användas för att rengöra två av de 788 spegelsegmenten från ELT:s primärspegel varje dag. Spegelns silverlager etsas bort med en kemisk lösning, sedan rengörs glasytan och torkas med en så kallad luftkniv för att ett nytt lager silver ska fästa.
– Eftersom allt måste vara extremt rent innehåller vår lösning även utrustning för att skapa ultrarent vatten och avjoniserad, filtrerad luft på plats. Denna maskin är gjord exklusivt för ELT och det finns bara en av den i världen.
“EKN ett måste för oss som underleverantör”
För en underleverantör av Fagerströms storlek innebär det naturligtvis en stor kostnad att ta fram en lösning för världens största teleskop.
Företaget behövde därför få betalt i förskott för att kunna ta sig an uppdraget. Kunden krävde i sin tur en garanti från Fagerströms bank för att betala förskottet och där spelade myndigheten Exportkreditnämnden, EKN, en avgörande roll. EKN:s uppdrag är att stödja svenska exportföretag och i det ingår även underleverantörer för internationella projekt.
– Vi fick en så kallad motgaranti från EKN. Det innebär att EKN tog på sig en stor del av bankens risk för vårt förskott, vilket i sin tur gjorde att banken kände sig trygg med att ställa en garanti till kunden, säger Carl Johan Fagerström.
– Vi inleder alltid en dialog med EKN innan vi lämnar anbud på projekt av den här storleken. Som underleverantör är dessa motgarantier så centrala för oss att vi inte kan delta i projekten utan dem.
Åker till Chile vid nyår
Vid årsskiftet är det dags för Fagerströms att skicka sin M1 strippnings- och tvättanläggning till Chile. Dessutom ingår teamet som har ägnat fyra år åt att utveckla och bygga maskinen. Det i sig blir ett äventyr, eftersom området har strikta regler för belysning. Forskare och annan personal på ELT kommer att bo i ett specialbyggt, underjordiskt lägenhetshotell som var med i Bond-filmen Quantum of Solace – där det sprängdes totalt.
– Visst är det dyrt att skicka tekniska läkare och civilingenjörer för att skruva på plats, men jag tycker att det är viktigt att kunna se och känna stolthet över det man skapar. Vår personalomsättning är nära noll och det har nog med det att göra, säger Carl Johan Fagerström.
EKN:s garantier kan vara avgörande för att en investering ska bli av
Artikeln är framtagen av Brand Studio i samarbete med EKN och inte en artikel av hufvudstadsbladet