Kvinnan arbetade på underrättelseenheten vid National Operative Department, NOA.
Hon fick förtroendet att ingå i Polismyndighetens samarbete med andra myndigheter, för att bekämpa brott som hotar samhället.
Nu misstänks kvinnan för att ha läckt mycket känslig information till en man som driver ett bevakningsföretag på Östermalm i Stockholm. Han är en dömd vapenhandlare som polisen i flera underrättelserapporter har identifierat som en aktör inom organiserad brottslighet.
Polisen hade starka varningssignaler om kvinnan, långt innan hon ska ha läckt informationen
I januari 2022 var det var rörigt på NOAs underrättelseenhet och en av gruppledarna blev utbränd.
Ytterligare en chef togs in som snart fick rapporter om att något var fel. Kvinnan uppträdde inte, var ofta sen eller dök inte upp alls:
“Det har varit en lång rad chefer som haft åsikter och som har dokumenterat”, sa den utsända gruppchefen senare i förhör.
På lappen stod det: “Vill ha all information han kan få” och “Vilken information kan han få?” Pris?”
Kvinnan betedde sig så konstigt att kollegor trodde att hon var drogpåverkad på jobbet:
“Vissa tror att hon faktiskt har varit lång”.
Problemen fortsatte i över sex månader.
I juni 2022 var kvinnan borta fyra arbetsdagar i rad.
Vad ingen visste då, var att det låg ett anteckningsblock i en flyttlåda hos henne. I blocket låg en lapp där det stod: “Vill ha all info han kan få” och “Vilken info kan han få? Pris?”
Och det är under denna period, i början av juni, som hon misstänks ha samlat in underrättelser och läckt till den dömde vapenhandlaren.
Arbetsgivaren visste ingenting utan fortsatte att försöka lösa kvinnans arbetssituation. I september samma år inleddes ett misskötselärende på HR.
Några dagar senare tog historien en helt ny vändning när hon greps – av sina egna kollegor.
På morgonen den 15 september 2022 såg utredare kvinnan i en park i centrala Stockholm. Hon hade stora ögon, var nervös och hade humörsvängningar, enligt polisanmälan.
Kvinnan greps och visade sig vara påverkad av narkotika. Det fanns narkotika klassade som narkotika i bostaden.
Kvinnan undvek rättegång – medan hon fortfarande var anställd av polisen
Först då stängdes kvinnan av från sina privilegier vid underrättelseenheten och fick endast gå in på avdelningen under bevakning. Dagen efter gripandet gjorde arbetsgivaren en frivillig överenskommelse med henne om att hon fick gå hem med lön, 45 200 kronor i månaden.
Förra året skulle hon ha ställts inför rätta misstänkt för ringa narkotikabrott och folkbokföringsbrott, eftersom polisen misstänkte att hon inte bodde på den adress hon stod angiven på.
Men rättegången fick ställas in. Förra sommaren gjordes ett nytt försök, med samma resultat.
Anledningen var att kvinnan höll sig undan – medan hon fortfarande var anställd av polisen.
Ett år efter att kvinnan greps i parken, i september 2023, gjorde polisen ett helt annat tillslag som fick dem att vända blicken mot sin kollega igen. Vapenhandlaren som driver bevakningsföretaget på Östermalm utreddes för brott mot krigsmateriellagen och hans butik genomsöktes.
Då hittade polisen hemlig underrättelseinformation i en gul pärm och på ett krypterat USB-minne. Informationen som hade läckt ut är så känslig att det finns risk för att människor kommer till skada, sa säkerhetschefen vid NOA:s underrättelseenhet senare i förhöret:
“Flera av de nämnda personerna är kända för att ha ett högt våldskapital.”
De läckta uppgifterna kunde spåras tillbaka till kvinnan och fem månader senare, i februari 2024, genomsöktes hennes hem. Den här gången var gripandet dramatiskt.
När patrullen knackade på dörren vägrade kvinnans man först att släppa in dem. Inne i lägenheten gömde hon sig under en säng så patrullen fick släpa ut henne.
Den 19 september i år åtalades hon för grovt dataintrång och grovt godtyckligt förfarande. Ägaren till säkerhetsbutiken åtalas i samma fall, misstänkt för att ha fått henne att läcka uppgifterna. Rättegången väntas hållas i april nästa år.
Fakta.Åtal för läckta polishandlingar
■ Den 19 september 2024 åtalades kvinnan som arbetat i flera år på polisens underrättelseenhet på Nationella operativa avdelningen och en man i 50-årsåldern.
■ Mannen äger ett bevakningsföretag på Östermalm, är dömd vapenhandlare och pekas ut som nätkriminell av polisen.
■ Kvinnan och mannen åtalas för grovt dataintrång och anstiftan därtill, samt grovt godtyckligt förfarande. Kvinnan åtalas även för ringa narkotikabrott och ringa dopingbrott.
Tidigare i år avslöjade DN omfattande polisläckor och hur grovt kriminella lyckas få centralt placerade polisanställda att lämna över hemlig information till dem.
I utredningen om kvinnan som arbetat på underrättelseenheten är inget motiv klarlagt. Både hon och bevakningsföretagets ägare nekar till brott.
I september i år, två år efter att kvinnan greps drogpåverkad i parken, beslutade Polismyndigheten att avskeda henne. Under sex månaders uppsägningstid får hon lön.
DN har sökt kvinnan och hennes advokat.
Polismyndighetens presstjänst skriver i ett mejl till DN att myndigheten inte kan kommentera ett personalärende som också är ett pågående rättsfall:
“Allmänt sett kan vi dock säga att personalärenden kan ta tid för att säkerställa rättssäkerheten för myndighetens anställda.”
När ett personalärende övergår i ett misstänkt säkerhetsärende finns det dock större möjligheter att agera snabbt och kraftfullt, skriver myndigheten: “Vilket har gjorts i det här fallet.”
Fakta.Gemensam insats av myndigheter mot organiserad brottslighet
■ Kvinnan arbetade på underrättelseenheten på National Operations Department.
■ Under år 2022 var hon utlånad till National Intelligence Center (Nuc) och vad som kallas en gemensam insats av myndigheter mot organiserad brottslighet.
■ Satsningen är ett regeringsuppdrag och omfattar förutom Polismyndigheten till exempel Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Kriminalvården.
Läs också – DN:s tidigare granskning av Polisen läcker: