Så formades konceptet – till en älskad stadsdel
En innovativ idé på ritbordet för tio år sedan.
Nu är Elinegård ett av Malmös mest spännande områden – där de boendes välmående i vardagen står i centrum.
– Vi har använt många beprövade metoder, det unika är att vi lägger pusselbitarna till en helhet på samma ställe, säger Josefine Wikström, chef för nytt boende på Ikano Bostad.
EXTERN LÄNK: Så växer Elinegård – läs mer
Ett stenkast från havet, en cykeltur från centrum och med ett gammalt kalkbrott som kuliss. Sedan 2014 har Elinegård växt i västra Malmö. Och invånarna uppskattar verkligen kvarteret som växer i popularitet.
– De vi pratar med framhåller att områdets karaktär och utformning ger en enkel vardag. Det är också nära till naturvärden och grönområden, men även till centrala Malmö och tågstationen i Hyllie. Det är ett väldigt bra ställe, som en egen ö men nära till allt annat, säger Josefine Wikström och fortsätter:
– Vi har väldigt nöjda boende i Elinegård, överlag. Vi mäter kundnöjdhet när du flyttar in och där ser vi att väldigt många är nöjda med sin bostad, men också med själva området. De lyfter gärna fram grönskan, parkområdena, men också samhällsservice med butiker, förskola och skola.
En av framgångsfaktorerna bakom Elinegårds popularitet är att stadsdelen byggs efter metoder där forskning och insikter om mänskligt beteende och olika behov ligger till grund:
– Vi har valt att bygga med varierande uthyrningsformer, det vill säga både hyresrätter och bostadsrätter. Det är ett varierat område med radhus och flerfamiljshus, och en varierad arkitektur. Det skapar en möjlighet att vistas i området när behoven förändras i livet.
Wikström poängterar att även utemiljön såväl som de offentliga platserna är noggrant planerade för att skapa komfort och trygghet.
– Målet har varit att göra en attraktiv stadsdel med begränsad biltrafik, att få in parkytor och möjligheter i vardagen för grannar att skapa gemenskap.
Elinegård utvecklas enligt ett hållbarhetsprogram certifierat enligt Sweden Green Building Councils metodik för hållbar grannskapsutveckling, Citylab. Hållbarhetsprogrammet fokuserar på låg klimatpåverkan, ekosystemtjänster, biologisk mångfald och samhälle.
– Allt kommer av att vi har höga ambitioner inom företaget, vi har haft möjlighet att driva detaljplanen och vara en viktig del av den tillsammans med kommunen, säger Wikström och tillägger:
– Vi är en stor fastighetsägare i området, vi kommer inte dit och bygger ett projekt bland annat, utan vill vara med och påverka hela utvecklingen.
Tillsammans med andra skådespelare Ikano Bostad har byggt 1 800 bostäder i Elinegård. Nu pågår nästa etapp där bolaget planerar att bygga 900 bostäder – inklusive den nya radhusdelen Brf Fröa.
– Intresset har varit väldigt stort. Det är väldigt fina hus där vi har använt flera lösningar för att minska klimatpåverkan, såsom återvunnet tegel, bergvärme, energieffektiva fönster och dörrar.
Redan på projektstadiet var ambitionen med Elinegård att bygga stadsdelen efter ett helt nytt koncept – men också att fungera som inspiration för andra byggprojekt Ikano Bostad genomför.
– Vi har lärt oss väldigt mycket genom åren och har fått ny kunskap när vi utvecklat nya områden, vilka parametrar skapar hållbara och attraktiva stadsdelar, säger Wikström och ger några exempel:
– Vi kan se hur olika typer av upplåtelseformer och olika hustyper har en positiv inverkan. Jag tror att vi verkligen tog det till oss. Erfarenheterna visar också hur viktig samhällsservice är för att skapa en enklare vardag för de boende.
När första spadtaget tog för Brf Fröa passade hon på att gå runt i området:
– Även om det var en blåsig dag får jag direkt en känsla av att det är ett väldigt fint område, här skulle man vilja bo.
Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och inte en artikel av hufvudstadsbladet