Den 84-åriga kvinnan flyttade tillbaka till sitt hemland.
Men hon behöll flera pensionsförmåner från Sverige – och fick felaktigt utbetalda 180 000 kronor.
Nu har hon polisanmälts av Pensionsmyndigheten, skriver Skånska Dagbladet.
– Det är skattemedel som vi betalar ut. Därför är vi måna om att få tillbaka dem, säger Johan Andersson, pressekreterare på Pensionsmyndigheten.
Artikeln i korthet
En 84-årig kvinna fick felaktigt 180 000 kronor i pensionsförmåner efter att ha flyttat tillbaka till hemlandet.
Pensionsmyndigheten kräver tillbaka beloppet och har gjort en polisanmälan, skriver Skånska Dagbladet.
Sedan januari 2023 gäller nya regler för pensionsförmåner för personer som flyttar utomlands.
I mitten av augusti förra året avslutade den 84-åriga kvinnan kontraktet med hemtjänsten i Eslöv.
Beskedet hemtjänsten fick från kvinnan var att hon nu befann sig i “sitt hemland”.
Kvinnan hade dock inte berättat för Pensionsmyndigheten om flytten. Utbetalningarna av hennes garantipension, bostadsbidrag och äldreförsörjning hade därför fortsatt. Det rapporterar Skånska Dagbladet.
Först i oktober 2024 stoppade Pensionsmyndigheten utbetalningarna efter en kontrollutredning. Totalt har kvinnan felaktigt fått 180 000 kronor under loppet av ett år, enligt tidningen.
Pensionsmyndigheten har nu polisanmält kvinnan. I november fick hon en månad på sig att betala tillbaka hela beloppet. Hon har bland annat lämnat synpunkter på detta via e-post. Men enligt Skånska Dagbladet har det inte påverkat Pensionsmyndighetens bedömning.
“Skattemedel vi betalar ut”
Johan Andersson, pressekreterare på Pensionsmyndigheten, vill inte kommentera det specifika fallet, men säger att myndigheten i allmänhet gör en kontrollutredning om de misstänker bidragsbrott.
– Om den utredningen kommer fram till att vår misstanke kvarstår kommer vi att lämna över den i form av en polisanmälan, säger Johan Andersson.
– Rutinen är att vi gör en så kallad återbetalning. Då har du möjlighet att betala inom 30 dagar. Kan du inte betala inom 30 dagar kan du sätta upp en avbetalningsplan hos Försäkringskassan, säger han.
Om de fortfarande inte fått tillbaka pengarna lämnas ärendet över till Kronofogden.
– Det är skattemedel som vi betalar ut. Det är därför vi är måna om att få tillbaka dem.
“Skyldighet att anmäla ändringar”
Hur vanligt är detta fenomen?
– När det gäller kontrollärenden, det vi kallar handläggning av ärenden där vi misstänker bidragsfusk. Då är det ganska vanligt att flytta utomlands. Det får vi ofta reda på genom tips, säger Johan Andersson på Pensionsmyndigheten.
– Det är en sak vi alltid säger: får du någon nytta av pensionssystemet. Det kan vara bostadsbidrag, garantipension och äldrestöd. Då är du skyldig att anmäla förändringar till exempelvis om du flyttar utomlands.
Det var tidigare tillåtet att bo utomlands och använda dessa svenska pensionsförmåner. Men detta ändrades i ett beslut i juni 2022 i riksdagen, som genomfördes den 1 januari 2023.