Så sextiotalets hus blev en energikälla – kunde sälja el redan det första året
Steg för steg har bostadsrättsföreningen Trelleborgshus 1 förbättrat sin energiprestanda. Kronan på verket är de solceller som installerades 2021 och som redan första sommaren genererade ett så stort överskott att BRF kunde börja sälja el
– Man gör en sak, tjänar pengar på det, och sedan lägger man besparingarna på nästa sak, säger tidigare ordföranden Urban Nilsson.
EXTERN LÄNK: Läs mer om hur din bostadsrättsförening kan investera i solceller.
Bostadsföreningen Trelleborgshus 1 består av fyra bostadshus med 136 lägenheter, ett miljöhus och garage. Under flera år har föreningen arbetat aktivt med effektiva energiförbättringar – och med installationen av solceller 2021 fick fastigheten samma energiprestanda som ett nybygge. För detta utsågs Trelleborgshus 1 till årets mest hållbara bostadsrättsförening av Riksbyggen samma år.
Elingenjören Urban Nilsson hade jobbat länge inom el- och kylbranschen när han för sexton år sedan blev styrelseordförande för Brf Trelleborgshus 1. Erfarenheten hjälpte honom i hans arbete med att göra sextiotalets hus mer klimatsmarta.
– När jag började hade styrelsen påbörjat förnyelsen genom energibesparande åtgärder som extra isolering av fasader och vindar, byte till treglasfönster och automatisering av byggnadernas värmesystem. Sedan tog jag arbetet vidare – och på tre år lyckades vi förbättra våra energiprestandavärden från 137 till 87 kWh/m2, säger Urban Nilsson, som idag lämnat posten som ordförande.
EXTERN LÄNK: Så här kan Riksbyggen hjälpa dig Brf. Få en kostnadsfri offert.
Under åren i styrelsen ledde han föreningen genom en rad hållbarhetssatsningar: extra täta säkerhetsdörrar till alla lägenheter, förrådstankar kopplade till värmepumparna, laddstolpar på parkeringen och i garaget, inköp från lokala leverantörer , källsortering nära fastigheten, utlåning av cyklar, grönsaksträdgårdar, insektshotell, bikupor med mera .
Solcellerna på taken han kallar kronan på verket. De 750 solpanelerna upptar en yta på 1 226 kvadratmeter och har en effekt på cirka 250 kWp med 90 kWh batteribackup. 2023 producerade solcellerna drygt 250 MWh.
– Redan första sommaren genererade de ett så stort överskott av energi att vi kunde sälja tillbaka elen till Trelleborgs energiverk – så mycket att det räckte för att värma fem enplanshus under ett år, säger Urban Nilsson.
Solcellsprojektet har genomförts i samarbete med Riksbyggen, något som Urban Nilsson är mycket nöjd med.
– Det är verkligen ett genomtänkt projekt och det var väldigt bra att göra det tillsammans med Riksbyggen. Själva hade vi inte klarat av ett så stort jobb.
Förbättringarna har gjorts i olika led så att föreningen inte direkt har behövt höja avgifterna.
– Man gör en sak, tjänar pengar på det, och sedan lägger man besparingarna på nästa sak. Eftersom vi köper ekonomisk och teknisk förvaltning av Riksbyggen har vi även kunnat ta hjälp av deras konsulter och på så sätt kunnat undvika dyra misstag.
Föreningen ser satsningen på solceller som ett sätt att framtidssäkra sig mot elkostnader – men det handlar inte bara om pengar. Sedan solcellerna installerades har föreningen sparat nästan 300 ton koldioxid. Det motsvarar plantering av nästan 9 000 träd.
– Med tiden kommer den här investeringen att betala sig, men redan nu känns det bra att vi faktiskt gör något för miljön, säger Urban Nilsson.
EXTERN LÄNK: Läs mer om underhållsplanering.
EXTERN LÄNK: Här är Riksbyggens fastighetsförvaltning – hitta ditt lokalkontor.
Artikeln är framtagen av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och inte en artikel av hufvudstadsbladet