Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.
Vid entrén till Stadsbiblioteket i stadsparken möts jag av det stolta programförklaringen att nu byggs det nya biblioteket som ska bli en kulturfyrst. Men vad är egentligen kultur? Jag ställer mig då den oönskade frågan om lördagens föreläsning på stadsbiblioteket med Caroline Seger är vad fyren ska lysa upp? Fotboll är definitivt inte kultur utan sport/sport och möjligen underhållning. Ska allt kallas kultur? Vad är då meningen med ordet kultur. I så fall räcker det med en avstängd fyr.
Annons
Det finns många andra utmärkta lokaler för idrottsföreläsningar, som Sportmuseet i Idrottens hus. Idrottsmuseet skulle knappast bjuda in en kultiverad författare utan anknytning till sport. Jag tänker på det gamla talesättet “skomakare vara vid din sista”. Vilket ungefär betyder att man ska hålla sig till det man är bäst på.
Annons
Inget dåligt sagt om Caroline. Hon var en bra fotbollsspelare och säkert en förebild för många. Men biblioteket borde nog fundera över vad deras uppgift är. Det finns en tendens i samhället att kulturen, och särskilt så kallad finkultur, saknar självförtroende och nästan bildligt måste ödmjuka sig och be om ursäkt för sin existens. Jag är fullt medveten om att det finns ett suddigt gränssnitt mellan kultur och annat. Men opera är definitivt kultur och fotboll är sport.
Tony Henningsson
Svara direkt:
Tack för ditt engagemang för biblioteket! Du har helt rätt i att biblioteken är otroligt viktiga som kulturbärare och pedagoger – men också för människors delaktighet i samhället och i demokratin.
Därför är biblioteket rätt arena för fotbollsstjärnan Caroline Seger och hennes historia, om du frågar mig.
Caroline Seger bär på en berättelse om mod, livsförändring och att våga stå upp för jämställdhet och mot orättvisor. Biblioteket erbjuder berättelser i alla möjliga format, och det är särskilt trevligt att kunna ge plats åt någon som verkligen inspirerar och stärker unga.
Annons
Biblioteket är en plats för demokrati, samtal, debatt och samhällsfrågor. Här ska alla invånare ha en möjlighet att förstå hur samhället fungerar och påverka dess utveckling. De ska kunna träffa beslutsfattare, företag, föreningar, forskare och olika organisationer för att få ny kunskap, utbyta erfarenheter och skapa nya relationer. Därför ska biblioteket vara fullt av litteratur och debatt, kunskap och information.
Annons
Caroline Seger växte upp i Gantofta och tog sig via Rydebäcks IF och Stattena till toppen av fotbollsvärlden och helt andra arenor än de litterära. Så när vi väl bjöd in henne till ett föredrag på biblioteket fick det många fler besökare som inte brukar komma till biblioteket.
Fler som nu får uppleva biblioteket som en plats där man kan uttrycka vem man är och vad man tror på. Fler som släpps in i det öppna, vänliga och icke-kommersiella utrymme som biblioteket är.
Helsingborgarna har i decennier använt biblioteken för att skaffa sig utbildning, uppleva litteratur och annan kultur, träffa andra och orientera sig i samhällets ständiga förvandling. Biblioteket har skapat en kärlek till läsning, öppnat upp världar och förändrat liv.
Allt detta kommer biblioteket vi bygger ute i Helsingborg under de kommande åren. Men kanske mer än någonsin tidigare blir det ett bibliotek skapat av och för helsingborgarna, med all rätt att kallas en kulturfyrstjärna.
Karin Ahlstedt, bibliotekschef i Helsingborg