Från generös till strikt invandring och från att inte ha nämnt brott till att ha det som sin egen poäng. Socialdemokraterna presenterar sitt nya förslag till partiprogram – och har svängt i flera frågor.
– Vi går till val som ett förnyat parti, säger Magdalena Andersson (S).
Mycket har hänt sedan 2013, då Socialdemokraterna senast uppdaterade sitt partiprogram. En flyktingkris har skakat Europa, Donald Trump har valts till president i USA två gånger, flera terrordåd har inträffat i Europa och en våldsam våg av organiserad brottslighet sveper över Sverige.
Socialdemokraterna har även fått Magdalena Andersson som partiledare.
Annons
– För mig var det självklart att det finns en större potential för socialdemokrati i vår tid, säger Andersson på en presskonferens.
Annons
Hon säger att partiet nu går tillbaka till rötterna, att det har gjort en stor förändring och ställer ut en ny riktning för Sverige.
– Vi ska gå till val som ett förnyat parti med en politik som utgår från de sociala problem vi har i dag.
Stort brottsproblem
Brott, ett ord som inte ens förekom i förra programmet, har fått en egen poäng.
“Det har varit nödvändigt att möta den grova brottsligheten med en förskjutning av kriminalpolitiken där en lång rad straff har skärpts”, heter det i programmet som sedan listar 16 punkter för hur S ska bedriva sin kriminalpolitik.
I invandringsfrågan har S svängt totalt.
“Vi vill ha generös och reglerad invandring”, deklarerade de 2013. Nu förespråkar de en “sträng svensk migrationspolitik” och “större krav på att alla i Sverige ska lära sig svenska”.
– Vi behöver ha en strikt migrationspolitik nu så att de som kommit hit och är här kan bli en del av vårt samhälle, säger Andersson.
Avskaffa monarkin
Kriget i Gaza och Ukraina tas också upp i programmet. Sverige och Finland har blivit medlemmar i Nato och att Sverige ska vara alliansfritt har därmed strukits.
Till skillnad från 2013 när S konstaterade att “demokratin vinner mark i världen” finns nu rubriken “Demokratin utmanas”.
Men många positioner är desamma. Till exempel har S fortfarande en antikapitalistisk inriktning och partiet vill fortfarande avskaffa monarkin – och driva frågan på samma sätt som tidigare:
– Med samma kraft och entusiasm som de senaste 100 åren, säger Magdalena Andersson skämtsamt.
Utkastet till partiprogram ska lämnas in och kan bara klubbas på partikongressen i maj nästa år.
Skillnader i S-policy
S:s första partiprogram presenterades 1897. I det förslag som nu lagts fram finns totalt 197 politiska punkter listade som S vill införa inom 14 olika områden.
Här är några frågor där partiet har ändrat riktning de senaste tio åren:
Invandringen måste vara stram – inte generös.
S förespråkar nu skärpta straff och lägger stor vikt vid kriminalpolitiken, vilket knappt nämndes 2013.
Kärnkraften skulle i 2013 års program ersättas med “miljövänlig och förnybar energi”. I det nya programmet nämns inte kärnkraft alls, men fossilfri el.
Ingen vinst ska tas från skolan, vilket är en skarpare formulering än förra gången.
Alliansfriheten har ändrats till NATO-medlemskap.
Sammantaget beskriver partiet i sin samhällsanalys en dystrare värld med fler konflikter, en utmanad demokrati och ett sämre säkerhetsläge än 2013. Då bestod en stor del av analysen av globaliseringens effekter.
Källa: Socialdemokraterna