Bildandet av skelettet, moderkakan och upptäckter om hur lungorna påverkas av covid-19. Det är exempel på ny kunskap som nu presenteras från det gigantiska Human Cell Atlas-projektet.
– Vi går från en 1500-talskarta till Google maps, säger forskaren Aviv Regev.
Human Cell Atlas (HCA) är ett internationellt projekt med målet att skapa en sorts referenskarta över alla celler och deras olika utvecklingsstadier. Syftet är att bättre kunna förstå hur celler, vävnader och organ fungerar och utvecklas samt mekanismer för olika sjukdomar.
40 artiklar
Det är bland annat nya kraftfulla AI-verktyg som har gett det enorma projektet en knuff framåt. För hela 40 vetenskapliga artiklar de senaste framstegen i projektet att kartlägga alla mänskliga celler publiceras. Forskarna jämför utvecklingen med världsatlasens.
Annons
Annons
– En karta från 1500-talet är inte värdelös, men ganska mycket information saknas eller är väldigt lågupplöst. Det vi har nu är mer av en Goole-kartor där vi kan zooma in på gatunivå och till och med se hur biltrafiken förändras över dagen, säger Aviv Regev, professor i biologi vid MIT och styrelseledamot i Human Cell Atlas vid en digital press möte.
Chrons sjukdom
Ett exempel på det som nu publicerats gäller celler i mag-tarmkanalen. Genom att jämföra celler från friska individer med de från sjuka har forskarna fått kunskap om bland annat inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns och ulcerös kolit. Förhoppningen är att kunna använda lärdomarna för att utveckla nya behandlingar.
En av studierna visar också hur moderkakan fungerar på cellnivå och hur den utvecklas för att ge embryot näring och skydd och en annan hur celler i lungan förändras efter covid-19.
Hittills har 100 miljoner celler från över 10 000 vuxna från hela världen använts som bas.