Hotell- och spaanläggningen Gränsö slot har byggt ett helt nytt trädäck vid vattnet.
Men – det skedde utan lov.
Nu vill åklagaren att företaget ska betala vite.
På en halvö utanför Västervik, vid Östersjön, ligger Gränsö slott. Det har varit ett spahotell sedan 2009, som även är populärt för bland annat fester och konferenser.
Och hotellet växer.
Förra hösten rapporterade Västerviks-Tidningen att ägaren fått klartecken att bygga två nya flyglar på totalt 400 kvadratmeter. Någon gång mellan 1 augusti och 1 december förra året byggdes också ett nytt brodäck på cirka 400 kvadratmeter.
I våras skrev Gränsö slott i sociala medier om sitt “nya bryggdäck” kallat “Slottsbron”.
Åklagaren: otillåtet byggande
Men enligt Christer Forssman, riksåklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö, byggdes däcket utan tillstånd.
I ett vitesföreläggande, som nyhetsbyrån Siren tagit del av, skriver han att “huvuddelen av anläggningens bärande betongfundament finns i vattenområden, Östersjön” – och att Gränsö slott inte hade tillstånd till detta.
Den som vill bygga eller bygga ut en brygga behöver göra en anmälan om vattenverksamhet till länsstyrelsen även om man har bygglov eller strandskyddsdispens. Länsstyrelsen prövar om bryggan är “lämplig eller inte”, och tar då hänsyn till hur bryggan kan påverka “allmänna och enskilda intressen”. Det kan vara hur bland annat fågelliv, kulturlämningar, badplatser, fiskerättsägare och grannar påverkas.
I det här fallet skriver åklagaren att det inte är “uppenbart att varken allmänna eller enskilda intressen skadas” av trädäcket, men att Gränsö slott har brutit mot sina rutiner. Eftersom däcket byggts utan tillstånd kräver han att spahotellet ska betala företagsbot på 50 000 kronor för “otillåten miljöverksamhet” på grund av vårdslöshet.
Gränsö slott om brodäcket
Sigrid Persdotter, vd för Gränsö slott, uppger att både länsstyrelsen och kommunen har godkänt bryggplanet och att det kommer att finnas kvar.
“Det vi har missat är att anmäla vattenverksamhet till länsstyrelsen innan vi byggt, därför görs en anmälan från länsstyrelsen”, skriver hon i ett mejl.
VD:n säger att däcket byggdes för allmänheten, inte för kommersiellt bruk, och att det tidigare fanns “slum och otillgänglig mark” på platsen.
Sigrid Persdotter tillägger:
“Vi har inga kommentarer mer än att vi lär oss av våra misstag och vi kommer inte att överklaga böterna.”